Bavorské knedle (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Bavorské knedle sú typickým tradičným jedlom Bavorska v Nemecku, majú tradičný spôsob prípravy so svojimi špecifikami, po uvarení sa roztrhnú vidličkou alebo rozkroja, sú výborné a podávajú sa ako príloha, najmä k mäsám na šťave, k hubám, ku kapuste alebo sa len prelejú maslom ev. posypú syrom a sú ako samostatné jedlo, jedla som ich u rodiny v Bavorsku, pridávam recept, ktorý nám doma veľmi chutí.

6-8
porcií
380 minút
príprava
20 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. V hrnci som rozpustila čerstvé maslo, na rozohriatom masle som orestovala cibuľu a nechala úplne vychladnúť.
  2. Pečivo som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm, nechala voľne preschnúť, posypala som múkou, ide tam skutočne len tak málo múky, v niektorých domácnostiach ju vôbec nepridávajú, pridala som soľ, čerstvo nastrúhaný muškátový orech a čerstvo mleté čierne korenie, premiešala opatrne,...
  3. ...pridala som vychladnutú orestovanú cibuľu aj s maslom,...
  4. ...posekanú petržlenovú vňať, premiešala, potom som pridala dobre rozšľahané vajcia,...
  5. ...pokropila som studeným mliekom, má ho byť len tak málo ako je uvedené v recepte, žemle nesmú byť mokré, len málo navlhnúť, v niektorých domácnostiach používajú miesto mlieka len vodu,....
  6. ..všetko som poriadne, ale opatrne premiešala, aby sa kocky žemlí nerozbili, pozor - tieto kocky žemlí sa nesmú opražiť na masle, knedle by sa počas varenia rozpadli, pri bavorských knedliach sa to vyslovene nesmie robiť ako pri iných žemľových knedliach ako napr. kysnutých a iných,túto zmes som odložila odpočívať na 4 hodiny do chladničky, aby sa dobre rozvinuli chute a zmes dobre spojila, za ten čas primerane nasiakne,...
  7. ...zmes som vybrala z chladničky a jemne navlhčenými rukami vodou som tvarovala guľaté knedle o priemere asi 5 cm, viac netreba, lebo počas varenia krásne zväčšia svoj objem a budú nadýchané a ľahučké, je dobre vidno, že kocky žemlí pekne nasiakli a hlavne, že zostali vcelku a neporušené,...
  8. ...osolenú vodu som priviedla do prudkého varu, ked voda prudko vrela, stiahla som plameň na minimum, opatrne som vložila knedle po jednom, nie viac ako 4, aby sa voda prudko neochladila a varila som ich odokryté len naozaj miernym varom za občasného otáčania asi 20 minút, potom som ich vybrala dierovanou naberačkou,...
  9. ...nechala dobre odkvapkať z vody, aby neoslizli, dala som ich na tanier, je dobré uvariť na skúšku najprv jednu knedľu, ak sa nerozpadne, tak postupne uvariť všetky,...
  10. ...tieto knedle sa podávajú jednak ako príloha, najčastejšie k mäsám na šťave, k sviečkovej, k rôznym omáčkam, k hubám, k dusenej kapuste a podobne, ale podávajú sa aj ako samostatné jedlo jednoducho len preliate maslom alebo posypané syrom, po uvarení a vybratí sa roztrhnú vidličkou alebo prekroja nožom, aby sa odparili, bavorské knedle sú veľmi chutné, jemné, ľahučké ako pierko a nadýchané, priam sa rozplývajú v puse, sú známe viaceré obmeny, ktoré sa odlišujú len v maličkostiach, snažila som sa previesť vás úskaliami prípravy a špecifikami, prajem vám, aby sa vám vydarili a výborne chutili, v Bavorsku sú mimoriadne obľúbené a známe aj mimo Bavorska.