Baranie mäso na spôsob diviny fotorecept

marianne - fotkamarianne, 10. októbra 2015
Baranie mäso na spôsob diviny (fotorecept)
Foto: marianne

Z knihy Dobrá kuchárka Márie Hájkovej. Takisto môžeme postupovať pri jahňacom mäse. Je výborné.

2-3 hod minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg (alebo jahňacie)
1 l kyslé
100 g
1/2 ČL čerstvo mleté
1/2 ks
1 ČL rozomleté semienka
1 ČL mletá
2 ks potlčené
3-4 strúčiky
podľa chuti2-3 ks nadrobno pokrájaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mala som pekné baranie stehno.

    Baranie mäso na spôsob diviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso dobre odblaníme, odstránime mastné časti a namočíme cez noc alebo na niekoľko hodín do kyslého mlieka.

    Baranie mäso na spôsob diviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso z kyslého mlieka vyberieme, osušíme obrúskom zo všetkých strán, osolíme a položíme na vymastený pekáč masťou. Mäso prešpikujeme cesnakom. Robím tak, že do trochy oleja pridám zmes korenín z čierneho korenia , postruhaného muškátového orieška, mletého feniklu, mletej rasce a potlčených klinčekov. Touto zmesou ponatieram mäso. A opäť necháme cez noc prejsť koreninami, ak sa ponáhľate, nemusíte. Pred pečením posypať nadrobno pokrájanou cibuľou.

    Baranie mäso na spôsob diviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Druhý deň, podlejeme vodou, vložíme do rúry a za občasného podlievania vlastnou šťavou upečieme do mäkka. Podávame s prílohou podľa vlastného uváženia. My sme mali s chlebom a baranie rohy k tomu.

    Baranie mäso na spôsob diviny (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
pekne maso s ruckou,, boli casy, ked ma svokor zasoboval, ale to namacanie v kyslom mlieku pocujem prvy raz, a este fenikel? tak akurat caj,, pekne sa ti rozpada, take cele pekne, natural, len kde toho barana splasit?
@mariamka az raz zabludis na Narodnu ulicu, v Ziline, je tam masiarstvo a tam baraniny do aleluja...:-) ale aj u vas sa da mozno niekde splasit, treba pohladat. Aj mna tam prekvapkal ten fenikel, ale ked pani Hajkova pisala, tak co..vyskusam, inak nadherne to rozvoniavalo s tymi koreninami.
to musí byť naozaj lahôdka.ak budem mať to baranie stehno,musím vyskúšať.bohužiaľ v našich mesiarstvach ho nemávajú pretože slováci ho nechcú,pretože sa predáva za nekresťanské ceny,a vyváža za facku.ja som sa ako chlapec našťastie jahňaciny,aj mladej kozľaciny čosi najedával,a musím povedať že tieto jedlá aj keď len v klasickej úprave boli pre mňa hotová delikatesa dnes si jahňacinu,baraninu aj kozľacinu nekúpim,aj keby bola k dostaniu v našich obchodoch,pretože z dôchodku pod 300 EUR asi těžko.za Novotného(1957-1968)patrilo toto mesko medzi najlacnejšie.
Kyseliny obsiahnuté v kyslom mlieku,uvoľňujú svalové vlákna,čím sa mäso stáva jemnejšie.Veľmi chutne vyzerajúce jedlo.Gratulujem.
Dakujem za nahliadnutie, naozaj sa podarilo , to macanie v kyske malo asi ucinok ako @lacko pise, odpadavalo od kosti, bolo vyborne..@bembo ja maso malo jedavam, ale baraninu s jahnacinou mam rada a nebola to ani nejaka financna pohroma, za kg pytali nieco malo cez 4 eurka. Dochodky na SVK kapitola sama o sebe...
@marianka tak teraz si mi ulahodila. Baranie alebo jahnacie to ja rad. Aj mi kolega z prace nukal, jeho rodicia maju farmu, tak hned v utorok nanho udriem, ze kde je to stehienko. Urcite ak budem mat este cas to spravim.
@marianne.za 4 eurka by som si kúpil aj ja,len som nemal to šťastie kúpiť za takú cenu.ale som optimista,túto situáciu v SVK beriem z humorom.skôr je problém v našich končinách baraninu vôbec dostať.aj tak ďakujem za skvelý recept,podľa ktorého baraninku raz aj tak pripravím

Pridaj komentár k receptu: