Foto: kukulienka71
S touto sýtou polievkou čakám manžela po dlhej ceste domov.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
30 g lesná zmes sušené |
|
100 g údená |
|
100 g údená |
|
1 ks veľká |
|
1 l |
|
1 ČL čerstvá |
|
1 ČL čerstvý |
|
1 ČL |
|
2 lístky |
|
20 g |
|
2,5 dl |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
15-20 ks |
|
Postup
-
1
Mäsové pirohy sa varia v polievke ako závarka. Pripravila som si ich deň vopred z rezancového cesta a mletého bravč. mäsa - pliecka, ktoré som ochutené mletým čiernym korením, majoránkou a červenou mletou paprikou rýchlo poopekala na cibuli s masťou. Až potom som ho osolila a nechala vychladnúť. Na menšie vykrojené kolieska z tenko vaľkaného cesta som ukladala malé kôpky mäsovej plnky, prehla napoly, okraje dobre pospájala a nechala preschnúť na doske. Oplatí sa robiť z nich väčšie množstvo a časť zamraziť, alebo ich vsunúť do programu pri výrobe rezancov povedzme.
-
2
Ak máte šťastie na čerstvé lesné huby, použite okolo 15-20dkg, ak sú sušené, namočte ich večer pred prípravou do dostatočného množstva vody.
-
3
Na druhý deň v rajničke vytopte na tuk na kocky pokrájanú slaninu. Autentická by bola Koložvárska. Tuk pomocou cedidla prelejte do hrnca, kde budete pripravovať polievku. Opečte na ňom pokrájanú cibuľu do sklovita.
-
4
Zatiaľ posekajte šalviu a tymián na drobno, huby vyžmýkajte a pokrájajte na menšie kusy.
-
5
Nádobu s cibuľou stiahnite z ohňa, prisypte bylinky a červenú mletú papriku, premiešajte a vráťte na platňu
-
6
a hneď prisypte huby, slaninu a bobkové listy. Po premiešaní zalejte vriacim neslaným vývarom z kostí.
-
7
teraz môžete pridať aj na kolieska pokrájanú klobásku. Varte na miernom ohni, kým sú huby polomäkké.
-
8
Zavarte pirohy a dávajte pozor, aby sa počas varu neprilepili na dno hrnca.
-
9
Už aj môžete pripraviť zátrepku z múky a tekutej smotany - rozmiešajte ich na hladkú kašu a vlejte do polievky za stáleho miešania. Alebo vyberte variant B: zápražku nasucho - múku jemne pražte v suchej rajnici, kým zacítite jej vôňu. Stiahnite z ohňa a stále miešajúc zalejte sladkou smotanou.
-
10
Vzápätí túto zmes vlejte do polievky a rýchlo miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte aj kyslú smotanu a zahustenú polievku varte na miernom ohni ešte asi 10 minút. Skontrolujte pirohy a jedlo dochuťte soľou. Iná verzia tejto výbornej polievky obnáša zemiaky miesto pirohov. S kúskom čerstvého chleba k nej bude spokojný aj veľmi hladný stolovník. Aj vám dobrú chuť!
-
11
Staré zbrane som doma nenašla, len dve podkovy. Zbojníci mali hádam kone:-) beťári určite!
Podobne,ale mini pirozky sa pripravuju aj do sviatocnej masovej polievky,bez papriky a majoranky maso, recept mam z Ruska a je to "akt" lebo na priprave sa podielaju viaceri,priemer cesta je 1,5 cm ale o to viac lasky do nich treba vlozit,je to piplava robota.☺tak ako v tvojom pripade aj s tymito mini sa oplati pohrat.
Hviezdicky su tam
* * * * *
@kukulienka71 , aj perfektne prezentovany. 5*.
Vašu fotografiu sme otočili:
Ďakujem za milú odozvu, som rada, že chutila a ešte viac, že bude aj inokedy, dobre vyzerá:-)
tvoj názor ma úprimne teší, ďakujem pekne, že si ho pridala a prajem nádherný deň:-)