Bakoňská beťárska polievka fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 5. decembra 2015

S touto sýtou polievkou čakám manžela po dlhej ceste domov.

30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 g lesná zmes sušené
100 g údená
100 g údená
1 ks veľká
1 l
1 ČL čerstvá
1 ČL čerstvý
1 ČL
2 lístky
20 g
2,5 dl
2 PL
podľa chuti
15-20 ks




Postup

  1. 1

    Mäsové pirohy sa varia v polievke ako závarka. Pripravila som si ich deň vopred z rezancového cesta a mletého bravč. mäsa - pliecka, ktoré som ochutené mletým čiernym korením, majoránkou a červenou mletou paprikou rýchlo poopekala na cibuli s masťou. Až potom som ho osolila a nechala vychladnúť. Na menšie vykrojené kolieska z tenko vaľkaného cesta som ukladala malé kôpky mäsovej plnky, prehla napoly, okraje dobre pospájala a nechala preschnúť na doske. Oplatí sa robiť z nich väčšie množstvo a časť zamraziť, alebo ich vsunúť do programu pri výrobe rezancov povedzme.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak máte šťastie na čerstvé lesné huby, použite okolo 15-20dkg, ak sú sušené, namočte ich večer pred prípravou do dostatočného množstva vody.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň v rajničke vytopte na tuk na kocky pokrájanú slaninu. Autentická by bola Koložvárska. Tuk pomocou cedidla prelejte do hrnca, kde budete pripravovať polievku. Opečte na ňom pokrájanú cibuľu do sklovita.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ posekajte šalviu a tymián na drobno, huby vyžmýkajte a pokrájajte na menšie kusy.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nádobu s cibuľou stiahnite z ohňa, prisypte bylinky a červenú mletú papriku, premiešajte a vráťte na platňu

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a hneď prisypte huby, slaninu a bobkové listy. Po premiešaní zalejte vriacim neslaným vývarom z kostí.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    teraz môžete pridať aj na kolieska pokrájanú klobásku. Varte na miernom ohni, kým sú huby polomäkké.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zavarte pirohy a dávajte pozor, aby sa počas varu neprilepili na dno hrnca.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Už aj môžete pripraviť zátrepku z múky a tekutej smotany - rozmiešajte ich na hladkú kašu a vlejte do polievky za stáleho miešania. Alebo vyberte variant B: zápražku nasucho - múku jemne pražte v suchej rajnici, kým zacítite jej vôňu. Stiahnite z ohňa a stále miešajúc zalejte sladkou smotanou.

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vzápätí túto zmes vlejte do polievky a rýchlo miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte aj kyslú smotanu a zahustenú polievku varte na miernom ohni ešte asi 10 minút. Skontrolujte pirohy a jedlo dochuťte soľou. Iná verzia tejto výbornej polievky obnáša zemiaky miesto pirohov. S kúskom čerstvého chleba k nej bude spokojný aj veľmi hladný stolovník. Aj vám dobrú chuť!

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Staré zbrane som doma nenašla, len dve podkovy. Zbojníci mali hádam kone:-) beťári určite!

    Bakoňská beťárska polievka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kika1212
s pirohami bude, ak pošleš s tých zamrazených, alebo ak porazím lenivosť:) , inak so zemiakmi, ale vyzerá výborne
denyany
No teda! Pirohy s mäsom zavarené v hubovej polievke zo smotanou? Každé zvlášť je fajnotka a dohromady...tak to by som rada ochutnať!.Mňa keby niekto čakal s touto polievkou, tak sa ponáhľam dobre si nohy nepolámem!
sovka62
No áno, toto je kompletný obed, mne by teda stačil. Ukladám, občas sa beťári vyskytnú aj u nás.
45678
Perfektne si navarila, skoda,ze si nemozem prisadnut k stolu☺vsak si tolko navarila,ze by ani tvojmu nechybalo @kukulienka
Podobne,ale mini pirozky sa pripravuju aj do sviatocnej masovej polievky,bez papriky a majoranky maso, recept mam z Ruska a je to "akt" lebo na priprave sa podielaju viaceri,priemer cesta je 1,5 cm ale o to viac lasky do nich treba vlozit,je to piplava robota.☺tak ako v tvojom pripade aj s tymito mini sa oplati pohrat.
Hviezdicky su tam
izabella929
@kukulienka71 , nuž prekrásna spomienka u mňa na Hortobágy, kde som strávila celý týždeň v chalúpke s murovanou pecou a babka nám predvádzala svoje umenie v jednoduchých, ale fantastických jedál v podobe aj tvojej polievky..naučila ma mnoho z jej kumštu..na to sa nedá veru zabudnúť...a tiež sme ju jedli z mini kotlíčkov na nôžkach a mala som na výber drevenú a obyčajnú lyžicu...čaro hortobágyskej pusty sa iba ťažko dá zabudnúť...to úžasné ticho, ktoré iba sem tam prehlušia obrovské oblaky pestrofarebných vtákov, cenganie zvoncov pasúcich sa stád dobytka..predviedla si krásne umenie.-)
kukulienka71
S nádejou, že uvaríte a ochutnáte túto skvelú polievku, ktorá učarila aj manželovi, vám všetkým vďačím za krásne hodnotenie a komentáre. Tradičné chute nás ešte nesklamali:-)
bembo
už sa teším.na vianoce bude miesto kapustnice.aspoň bude poriadna zmena tradície.a ako ináč,Tvoje recepty sú vždy super
babkamt
výborná polievka, kk. Verím, že si manžel pochutnal. Včera som bola na dobré klobásky v Maďarsku. Dala som z nich aj do mrazničky. Pôjdu aj do tvojej polievky:-) *****
kukulienka71
Som veľmi rada, že sa vám recept páči, tiež si myslím, že sa môže použiť na slávnostnú príležitosť, aj na Vianoce:-) Tešte sa z dobrej chute potom, kto ju vyskúšate, čím lepšie suroviny, tým lepšia chuť;-) ĎAKUJEM
alena45
milujem takéto polievky a určite si na ňu nájdem čas, lebo chuť by bola a veeeeľmi veľká !
pilcik
Ja som tiež beťár a mne nemá kto, takú dobrú polievku uvariť. Musí veľmi chutiť.
babkamt
akosi som sa nedostala k pc. V nedeľu som ju varila. Robila som ju bez pirohov. Nemala som mleté mäso. Dala som zemiaky. Chutila nám všetkým:-) Nabudúce bude aj s pirohami. Recept chválim.
matilda143
Aj ja recept chválim a tiež bez pirohov, ale so zemiakmi, výborná určite bude repete.


zuzanky
Toto je najlepsia polievka na svete :) Dakujem za recept, sme z nej nadseni!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia