Bakoňská beťárska polievka (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
S touto sýtou polievkou čakám manžela po dlhej ceste domov.
30 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäsové pirohy sa varia v polievke ako závarka. Pripravila som si ich deň vopred z rezancového cesta a mletého bravč. mäsa - pliecka, ktoré som ochutené mletým čiernym korením, majoránkou a červenou mletou paprikou rýchlo poopekala na cibuli s masťou. Až potom som ho osolila a nechala vychladnúť. Na menšie vykrojené kolieska z tenko vaľkaného cesta som ukladala malé kôpky mäsovej plnky, prehla napoly, okraje dobre pospájala a nechala preschnúť na doske. Oplatí sa robiť z nich väčšie množstvo a časť zamraziť, alebo ich vsunúť do programu pri výrobe rezancov povedzme.
- Ak máte šťastie na čerstvé lesné huby, použite okolo 15-20dkg, ak sú sušené, namočte ich večer pred prípravou do dostatočného množstva vody.
- Na druhý deň v rajničke vytopte na tuk na kocky pokrájanú slaninu. Autentická by bola Koložvárska. Tuk pomocou cedidla prelejte do hrnca, kde budete pripravovať polievku. Opečte na ňom pokrájanú cibuľu do sklovita.
- Zatiaľ posekajte šalviu a tymián na drobno, huby vyžmýkajte a pokrájajte na menšie kusy.
- Nádobu s cibuľou stiahnite z ohňa, prisypte bylinky a červenú mletú papriku, premiešajte a vráťte na platňu
- a hneď prisypte huby, slaninu a bobkové listy. Po premiešaní zalejte vriacim neslaným vývarom z kostí.
- teraz môžete pridať aj na kolieska pokrájanú klobásku. Varte na miernom ohni, kým sú huby polomäkké.
- Zavarte pirohy a dávajte pozor, aby sa počas varu neprilepili na dno hrnca.
- Už aj môžete pripraviť zátrepku z múky a tekutej smotany - rozmiešajte ich na hladkú kašu a vlejte do polievky za stáleho miešania. Alebo vyberte variant B: zápražku nasucho - múku jemne pražte v suchej rajnici, kým zacítite jej vôňu. Stiahnite z ohňa a stále miešajúc zalejte sladkou smotanou.
- Vzápätí túto zmes vlejte do polievky a rýchlo miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte aj kyslú smotanu a zahustenú polievku varte na miernom ohni ešte asi 10 minút. Skontrolujte pirohy a jedlo dochuťte soľou.
Iná verzia tejto výbornej polievky obnáša zemiaky miesto pirohov. S kúskom čerstvého chleba k nej bude spokojný aj veľmi hladný stolovník. Aj vám dobrú chuť!
- Staré zbrane som doma nenašla, len dve podkovy. Zbojníci mali hádam kone:-) beťári určite!