Baklažánový dip

methi - fotkamethi, 20. augusta 2013
Baklažánový dip
Foto: methi

Baba Ghanoush s vylepsenim.

Suroviny

2 ks
2 PL
1 - 2 PL
3 strúčiky
 stipka
 stipka




Postup

  1. 1

    Baklazany umyjeme, popichame vidlickou a v pekaci pecieme asi 30minut na 200-250st. Vychladnute prekrojime a duzinu vyberieme. Mozeme ich miesto pecenia dat priamo na plamen, ak mame plynovy sporak a postupovat ako pri bharte. Duzinu z baklazanov v miske vidlickou roztlacime. http://varecha.pravda.sk/recepty/baklazanova-bharta-fotorecept/44530-recept.html

  2. 2

    Pridame mletu rimsku rascu, nastruhany cesnak a stavu z citrona a dobre premiesame. Pridame tahini pastu (alebo vychytavka: kesu orechy, ktore sme si na pol hodinky namocili vo vode a potom s troskou vody rozmixovali na pastu), sol, mlete cierne korenie a znova dobre premiesame.

  3. 3

    Pridame petrzlenovu vnat (ja som pouzila koriandrovu, petrzlenovu u nas nemaju) a premiesame.

  4. 4

    Hotovy dip dame do misky, v strede urobime jamku a do nej nalejeme troska olivoveho oleja, ktory do dipu zamiesame tesne pred podavanim.

  5. 5

    Podavame s arabskym chlebom Pita alebo pecivom. http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebova-placka-pita/45458-recept.html

  6. 6

    Tahini pasta: 1 hrncek sezamovych semien, 1/4 hrnceka olivoveho oleja

    Baklažánový dip  - obrázok 6
  7. 7

    Sezamove semena opecieme na suchej panvici, na miernom ohni. Nesmieme ich nechat zhnednut, treba ich premiesavat, aby sa opiekli rovnomerne. Ked uvolnia vonu a zacnu troska menit farbu, hned ich odstavime z ohna a nechame ochladnut.

  8. 8

    Ochladnute semienka dame do mlynceka na koreniny a pridame z hrnceka len 3/4-tinu olivoveho oleja. Vymixujeme pastu a olivovy olej potom pridavame podla potreby.

  9. 9

    V dobre uzavretej nadobe vam pasta v chladnicke vydrzi niekolko tyzdnov.

Diskusia k receptu

evusik
Miška, ja si robím z baklažánu pomazánku podľa@Mijaita a je skvelá na topinky... ja to fakt milujem a teraz vyskúšam podľa teba, vyzerá, že by mi mohla chutiť :-)
martinis
takýto dip sa hodí vždy. dlho som nevedel, ako sa robí tahini, ale vďaka tvojmu jednoduchému receptu ju vyskúšam len čo si sezamové semienka opäť dokúpim. len si musím pohľadať ešte nejaké recepty, kde ju využijem. ešte otázka : mlynček na korenie nemám, myslíš, že sa mi pasta podarí aj v malom sekáčiku ? (akoby mixér, ale s väčšími čepeľami) :)
methi
@martinis ak by ti to nepomlel tvoj mlyncek a mas maziar, malo by to ist aj v nom. Ja pouzivam takyto, tak si mozes porovnat noze v nich.



paploska
fíha, a dokonca aj recept na tahini, tú som si zatiaľ len kupovala :-)
martinis
tak vyskúšam a uvidíme, možnože sa podarí. mažiar samozrejme mám, takže ten to istí, vďaka ! :))
ildinka
milujem ju...je naozaj výborná,ja to volám baklažánový kaviár....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia