Baklažánový dip

Autor receptu: methi

Baba Ghanoush s vylepsenim.

Postup

  1. Baklazany umyjeme, popichame vidlickou a v pekaci pecieme asi 30minut na 200-250st. Vychladnute prekrojime a duzinu vyberieme. Mozeme ich miesto pecenia dat priamo na plamen, ak mame plynovy sporak a postupovat ako pri bharte. Duzinu z baklazanov v miske vidlickou roztlacime. http://varecha.pravda.sk/recepty/baklazanova-bharta-fotorecept/44530-recept.html
  2. Pridame mletu rimsku rascu, nastruhany cesnak a stavu z citrona a dobre premiesame. Pridame tahini pastu (alebo vychytavka: kesu orechy, ktore sme si na pol hodinky namocili vo vode a potom s troskou vody rozmixovali na pastu), sol, mlete cierne korenie a znova dobre premiesame.
  3. Pridame petrzlenovu vnat (ja som pouzila koriandrovu, petrzlenovu u nas nemaju) a premiesame.
  4. Hotovy dip dame do misky, v strede urobime jamku a do nej nalejeme troska olivoveho oleja, ktory do dipu zamiesame tesne pred podavanim.
  5. Podavame s arabskym chlebom Pita alebo pecivom. http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebova-placka-pita/45458-recept.html
  6. Tahini pasta: 1 hrncek sezamovych semien, 1/4 hrnceka olivoveho oleja
  7. Sezamove semena opecieme na suchej panvici, na miernom ohni. Nesmieme ich nechat zhnednut, treba ich premiesavat, aby sa opiekli rovnomerne. Ked uvolnia vonu a zacnu troska menit farbu, hned ich odstavime z ohna a nechame ochladnut.
  8. Ochladnute semienka dame do mlynceka na koreniny a pridame z hrnceka len 3/4-tinu olivoveho oleja. Vymixujeme pastu a olivovy olej potom pridavame podla potreby.
  9. V dobre uzavretej nadobe vam pasta v chladnicke vydrzi niekolko tyzdnov.