Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. augusta 2012
Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept)
Foto: sracz

Podľa diskusných príspevkov niektorých milých varecháčiek, vážených varecháčov i drobných varechárčiat som sa dozvedel, že aj u nás doma bol tento rok štedrý i Zobraziť celý popisPodľa diskusných príspevkov niektorých milých varecháčiek, vážených varecháčov i drobných varechárčiat som sa dozvedel, že aj u nás doma bol tento rok štedrý i na úrodu baklažánov. Spomienky na mužskú ½ mojich predkov potvrdzujú, že mäso v akejkoľvek úprave si nevedeli predstaviť bez zemiakovej, knedľovej, či ryžovej prílohy. Preto som sa rozhodol, pre „revolučný prevrat“ v kuchyni a dokázať, že rezeň chutí nielen medzi dvomi rezňami, ale aj vo voňavej kombinácii s baklažánom. Ochutnajte!

6
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 177 °C

Suroviny

2 ks
8 ks zrelé (romaino)
1 ks
4÷6 ks strúčiky
1 hrsť čerstvá pokrájaná
200 ml
120 ml strúhaný (parmegiáno regiáno)
podľa potreby g kvalitný
podľa chuti g
podľa chuti a potreby g (MKČ) čerstvé
1 ČL




Postup

  1. 1

    … už tradične začneme perfektnou prípravou zostavy surovín a ingrediencií!

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    baklažány, umyté pod studenou tečúcou vodou, pozdl´žne rozrežeme na dve ½, potom na ½ mesiačiky s hrúbkou 10÷12 mm, ktoré rozložíme po pekáči, obojstranne pokropíme ololejom a obojstranne (a`12´) opečieme v rúre vyhriatej na 190 °C(375 °F)

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    umyté paradajky pokrájame na ⅛, cibuľu na mesiačiky a cesnakové strúčiky „nahrubo“ (alebo pretlačíme kuchyňským lisom)

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    asi na 2 PL ololeja orestujeme „na sklovito“ pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, ⅛_nky paradajok, 1 ČL sušených feferónkových zrniečok a všetko, podľa vlastných chutí a extra požiadaviek spolustolovníkov, osolíme a oeMČeKujeme; povaríme, za občasného premiešania, až sa odparí asi ½ tekutiny; necháme vychladnúť a medzitým

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    premiešame zásyp z 200 ÷ 250 ml nepreosiatej strúhanky, 120 ÷ 130 ml strúhaného tvrdého syra (ja som mal mletý parmegiánno regiáno) a dóóóbrej hrsti pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate.

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na dno hlbšieho pekáča (ja som použil keramický) rozložíme ½ vychladnutej paradajkovej zmesi a ½ opečených baklažánových mesiačikov,

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    povrch posypeme ½ strúhankovej zmesi a

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    celý preces zopakujeme t.j. paradajky, baklažány, zásyp – ja som na záver celú zostavu posypal postrúhaným oštiepkom – upozorňujem, že pri pečení vytvorí na povrchu chrumkavú kôrku, takže kto to nemá rád, tento krok vynechá!

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pečieme 45´ pri 177 °C (350 °F) a necháme chvíľočku, len tak krátku, oddýchnuť pred servírovaním.

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    podávame už so spomínaným rezňom (pre tých, ktorí bez neho nevedia vydržať), alebo iba tak s bielym pečivom, či doma pečeným chlebíkom. Prajem dobrú chuť a všetečníkov prosím, nech mi nekladú otázku čím, poprípade kým, som sa nechal inšpirovať pre realizáciu tohoto rcp, lebo sa na to už „prisámpačku“ vôbec nepamätám! Ale robota stojí za tú úžasnú chuť, nebíčko v papuľke a slasť v brušku!

    Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

frezia68
Nemám domáci baklažán,ale máme radi aj z trhu a tu sa predáva.Takže ten pekný recept iste čoskoro vyskúšam,len urobím trocha menej-pre dve :-))) Ako vždy,nie len pekné sprievodné slovo,ale aj pekné fotky :-)))
horalka66
chutne to vyzerá a aj zaujímavý receptík...ukladám si-dík :-)
siesta
Krasne, dakujem za inspiraciu. Prosim Vas, preco je raz potrebne baklazan "vypotit" (posypat solou a horkost baklazanu tak odstranit) a teraz (a v podobnych receptoch) sa tak nestalo. Je ci nie je to teda potrebne?
kucharka100
Výborný nápad. Len mi k tomu chýba baklažán....ale predávajú. Vyskúšam, vďaka za dobrý tip.
hahaias
pekný recept - baklažány mám rada. Pre @siesta podľa mojich skúsenosti - čím väčší a starší baklažán tak horkejší a ten treba vypotiť. Mladé horké nie sú. Veď si vyskúšaj a uvidíš.
jozka2
k takto urobenemu baklazanu podavam spagety alebo inu cestovinu napr potrubie,poliate spagetti sauce a posypane parmezanom.Je to priam dobrota.
sracz
S chuťou do roboty milá @frezia68 – a ďakujem. Neboj sa množstva, táto lahôdka sa prejesť nedá a naviac je výborná aj za studena!

sracz
Potešenie je na mojej strane milá @siesta – ja baklažán nenechávam “vypotiť”, ale keď sú už naozaj veľké či staršie, tak ich olúpem a pokračujem už bez kože! Každý podľa svojich chutí!

sracz
Tak nečakaj, neváhaj a hybaj na “pľac” alebo na trh či obchodu a vyskúšaj milá @kucharka100 – rado sa stalo!

sracz
Aj ja mám rád chuť baklažánov vo všetkých spôsoboch jeho prípravy milá @hahaias – ďakujem za koment. Mám jeden rcp_ík na baklažnátierku od priateľa Ďurka Kerekeša, B.P. réžiséra TV v Košiciach – do novej sezóny baklažánov s ním “napochodujem” !
sracz
Prečo nie !? Chutí v kombinácii s hocičím! Ďakujem Ti za praktickú poznámku milá @jozka2 a ..."priam dobrote" vôbec nepochybujem!