Baklažánová príloha – iba tak – alebo aj ako príloha k vyprážaným rezňom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Podľa diskusných príspevkov niektorých milých varecháčiek, vážených varecháčov i drobných varechárčiat som sa dozvedel, že aj u nás doma bol tento rok štedrý i na úrodu baklažánov. Spomienky na mužskú ½ mojich predkov potvrdzujú, že mäso v akejkoľvek úprave si nevedeli predstaviť bez zemiakovej, knedľovej, či ryžovej prílohy. Preto som sa rozhodol, pre „revolučný prevrat“ v kuchyni a dokázať, že rezeň chutí nielen medzi dvomi rezňami, ale aj vo voňavej kombinácii s baklažánom. Ochutnajte!

6
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 177 °C

Suroviny

Postup

  1. … už tradične začneme perfektnou prípravou zostavy surovín a ingrediencií!
  2. baklažány, umyté pod studenou tečúcou vodou, pozdl´žne rozrežeme na dve ½, potom na ½ mesiačiky s hrúbkou 10÷12 mm, ktoré rozložíme po pekáči, obojstranne pokropíme ololejom a obojstranne (a`12´) opečieme v rúre vyhriatej na 190 °C(375 °F)
  3. umyté paradajky pokrájame na ⅛, cibuľu na mesiačiky a cesnakové strúčiky „nahrubo“ (alebo pretlačíme kuchyňským lisom)
  4. asi na 2 PL ololeja orestujeme „na sklovito“ pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, ⅛_nky paradajok, 1 ČL sušených feferónkových zrniečok a všetko, podľa vlastných chutí a extra požiadaviek spolustolovníkov, osolíme a oeMČeKujeme; povaríme, za občasného premiešania, až sa odparí asi ½ tekutiny; necháme vychladnúť a medzitým
  5. premiešame zásyp z 200 ÷ 250 ml nepreosiatej strúhanky, 120 ÷ 130 ml strúhaného tvrdého syra (ja som mal mletý parmegiánno regiáno) a dóóóbrej hrsti pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate.
  6. na dno hlbšieho pekáča (ja som použil keramický) rozložíme ½ vychladnutej paradajkovej zmesi a ½ opečených baklažánových mesiačikov,
  7. povrch posypeme ½ strúhankovej zmesi a
  8. celý preces zopakujeme t.j. paradajky, baklažány, zásyp – ja som na záver celú zostavu posypal postrúhaným oštiepkom – upozorňujem, že pri pečení vytvorí na povrchu chrumkavú kôrku, takže kto to nemá rád, tento krok vynechá!
  9. pečieme 45´ pri 177 °C (350 °F) a necháme chvíľočku, len tak krátku, oddýchnuť pred servírovaním.
  10. podávame už so spomínaným rezňom (pre tých, ktorí bez neho nevedia vydržať), alebo iba tak s bielym pečivom, či doma pečeným chlebíkom. Prajem dobrú chuť a všetečníkov prosím, nech mi nekladú otázku čím, poprípade kým, som sa nechal inšpirovať pre realizáciu tohoto rcp, lebo sa na to už „prisámpačku“ vôbec nepamätám! Ale robota stojí za tú úžasnú chuť, nebíčko v papuľke a slasť v brušku!