Baklažánová nátierka fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 24. januára 2014
Baklažánová nátierka (fotorecept)
Foto: lusinkab

Mala som v chladničke jeden a pol baklažánu a tak som rozmýšľala čo s ním a keďže v tomto počasí sa mi okolo hrncoch Zobraziť celý popisMala som v chladničke jeden a pol baklažánu a tak som rozmýšľala čo s ním a keďže v tomto počasí sa mi okolo hrncoch veľmi stáť nehce tak som to vyriešila takto. Niečo podobné som jedla už dávnejšie u jednej známej tak čo chladnička mala a dala vznikol tento recept. Neviem či to je presne nátierka,dip alebo niečo iné ale k domácim slaným Knäckebrot od @Iva63 sa to veľmi hodilo.

Suroviny

1 1/2 ks
3 strúčikov
2 ks
1 ks
1 PL
2 PL
8 ks listov
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Baklažán poriadne opláchneme a necháme vyschnúť, tak ako je v celku ho dáme na plech vložíme pod gril alebo najvyššiu teplotu akú máme v rúre a necháme piecť cca 45 minút alebo kým sa nám vrch úplne nevysuší ......

    Baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ......po upečení ho necháme postáť na plechu aspoň 10 minút pred tým ako s ním začneme ďalej manipulovať ......

    Baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    .... Po 10 minútach ho opatrne rozrežeme na polovicu a necháme úplne vychladnúť....

    Baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..... Pomocou lyžice vydlabeme celé vnútro a dáme do misky a popučíme vydličkou. Pridáme nasekanú chilli papričku,jarnú cibuľku ( ja som použila len konce z dvoch), na drobno nasekaný cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, natrháme lístky z bazalky, osolíme a okoreníme podľa chuti ( ja som pridala 1 KL na hrubo mletého čierneho korenia a 1/2 morskej soli ) ......

    Baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    .... všetko poriadne premiešame a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky aby sa prepojili všetky chute a môžme podávať. Ja som zvolila slané keksíky ktoré som dala piecť kým sa baklažán chladil a k tomu už len pohár vínka a zdravá večera je na svete.

    Baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..... z tohto množstva mi vyšla jedna 640 ml nádoba. Krásny dníček všetkým prajem.

    Baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pipnat
práve sa dnes chystám na baklažanový tatarák...niečo podobné plus sušené paradajky, pomixovať:)
radulienka
Super, robievam takú nátierku na bulharský spôsob, tzv. Kjopolo, ale vyskúšam aj túto, je to trochu iné, dík za recept...
elixir
Podobnú dobrotu robieva mamina, tiež nám chutila, takže už viem, že sem patrí 5* :)
eviana
Krása, aj u nás v lete veľmi obľúbená v rôznych variáciách :) Tlieskam :)
zuzkabluzka
u nas baklazan musi byt aspon raz do tyzdna, ved vies, sicilcania si nan potrpia...;) Tvoj recept sa mi paci, ukladam a vyskusam :)
celka1
Ďakujem za tip, vyzerá skvelo. Odkedy nejem šunky a mliečne výrobky, mám trochu problém, čo dať na chlieb :)
lusinkab
:-) @dievcence vsetkym vam dakujem za mile slova a nahliadnutie :-) je to ako pisete jednoduce,chutne a moze sa robit na viac sposobov podla toho co sa k baklazanu prida :-) @zuzkabluzka velmi dobre to poznam :-))) akoze mne to nevadi jedine co nemozem su cestoviny kazdy den ale to som uz za tie roky draheho preskolila
tatranka
Minule som robila tvoju pomazánku a bola veru výborná.Doporučujem vareškárom túto dobrotu.
lusinkab
@tatranka trosku oneskorene ale predsa :-) som velmi rada,ze vam chutilo od teba ako skusenej kucharky si tuto pochvalu velmi cenim,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia