Baklažánová nátierka (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Mala som v chladničke jeden a pol baklažánu a tak som rozmýšľala čo s ním a keďže v tomto počasí sa mi okolo hrncoch veľmi stáť nehce tak som to vyriešila takto. Niečo podobné som jedla už dávnejšie u jednej známej tak čo chladnička mala a dala vznikol tento recept. Neviem či to je presne nátierka,dip alebo niečo iné ale k domácim slaným Knäckebrot od @Iva63 sa to veľmi hodilo.

Suroviny

Postup

  1. Baklažán poriadne opláchneme a necháme vyschnúť, tak ako je v celku ho dáme na plech vložíme pod gril alebo najvyššiu teplotu akú máme v rúre a necháme piecť cca 45 minút alebo kým sa nám vrch úplne nevysuší ......
  2. ......po upečení ho necháme postáť na plechu aspoň 10 minút pred tým ako s ním začneme ďalej manipulovať ......
  3. .... Po 10 minútach ho opatrne rozrežeme na polovicu a necháme úplne vychladnúť....
  4. ..... Pomocou lyžice vydlabeme celé vnútro a dáme do misky a popučíme vydličkou. Pridáme nasekanú chilli papričku,jarnú cibuľku ( ja som použila len konce z dvoch), na drobno nasekaný cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, natrháme lístky z bazalky, osolíme a okoreníme podľa chuti ( ja som pridala 1 KL na hrubo mletého čierneho korenia a 1/2 morskej soli ) ......
  5. .... všetko poriadne premiešame a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky aby sa prepojili všetky chute a môžme podávať. Ja som zvolila slané keksíky ktoré som dala piecť kým sa baklažán chladil a k tomu už len pohár vínka a zdravá večera je na svete.
  6. ..... z tohto množstva mi vyšla jedna 640 ml nádoba. Krásny dníček všetkým prajem.