Baklava

an3da - fotkaan3da, 22. januára 2012

Tento koláč sme zdedili asi od turkov. Je výborný pre tých čo milujú ozaj sladké.

10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 ml
300 g
200 ml
1 ks
200 g
400 g
200 ml chladná
5 ks




Postup

  1. 1

    Vymiešame vajcia a 300g cukra, pridáme jogurt, olej a prášok do pečiva. Orechy idú mleté. Každý plát cesta polejeme s trochou polevy. Orechy si rozdelíme na tri časti a ked položíme tri-štyri pláty, posypeme orechami. Orechami posýpame ešte dva krát a na vrchu majú byť 2-4 pláty. Pred pečením pokrájame na štvorce asi šesť krát šesť a ešte každý štvorec na trojuholníky. Pečieme.

    Baklava - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa pečie uvaríme si 400g cukra s vodou, iba prevaríme a vychladíme. Upečenú baklavu polejeme vychladenou polevou. Pečieme jeden deň vopred aby sa dobre upilo.

    Baklava - obrázok 2

Diskusia k receptu

zdenkas
Opravte si ťahané cesto .Baklavu sa chystám už dlho spraviť,dík za rcp.
denimka
mnam mnam baklava, isla som sa z nej zblaznit, ked turecke kolegyne oslavovali v robote narodeniny...teraz ju prvy krat asi vyskusam sama...
ursula4
v rozpise surovín nie je počet vajíčok-doplň to
3sandra3
nerozumiem popisu receptu v bode č. 1. Koľko tých plátov cesta má byť? Toto som nepochopila vôbec: "Orechy si rozdelíme na tri časti a ked položíme tri-štyri pláty, posypeme orechami. Orechami posýpame ešte dva krát a na ". Prepáčte, že reklamujem popis, ale vôbec tento koláč nepoznám, takže sa vôbec neviem dovtípiť. Ďakujem.
an3da
Plátkov býva do pätnásť. Tak npr. tri-orechy, štyri-orechy, štyri-
orechy, aj potom koľko zostalo tri lebo štyri ešte poskladať.
A polieva sa každá.
an3da
Fotky pridám prvou príležitosťou. Zatiaľ mám iba pri zmrzline.
an3da
Sladké, orechové, šťavnaté...
Suseda, pani učiteľka, sťažuje sa susedovi že jej je počas prázdnin
nudno, len polihuje...Sused sa pýta, a čo Miško, to akože manžel.
Ona že Miško nič. Tak mu urob baklavu a uvidíš čo bude...
( aj vaše orechy majú taký účinok? )
Príbeh je pravdivý, z môjho susedstva.
tykadielko
Baklava je úžasne sladká a šťavnatá...doporučujem, kto miluje poriadne sladké :-)
an3da
Teší ma ak sa ti podarila :o)))
evanaaa
Veď si pozrite link na baklavu, čo pridala @babav , tam to je presnejšie. A ako píše, používa sa na to filo cesto. Mohlo by sa nahradiť aj tým štrudlovým kupovaným ( nie lístkové). Alebo si dajte do vyhľadávača, myslím, že pár podobných receptov na baklavu sa tu nájde.
an3da
V recepte na burek som dala fotku ako vyzerajú tie lístky. Ked budem
robiť baklavu pridám aj tam fotky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia