Bagetka s restovanými krevetami a zeleninou
Michal Klimek
šéfkuchár hotela Bellevue v Bardejove, 14. júna 2010
šéfkuchár hotela Bellevue v Bardejove, 14. júna 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
porcie
Postup
-
1
Olúpané očistené krevety opečieme z oboch strán na rozohriatej panvici na masle, potom ich vyberieme. Do tej istej panvice dáme nadrobno nakrájanú šalotku, cesnak a mrkvu, opečieme, podlejeme bielym vínom a necháme ho zvariť.
- 2
Na koniec pridáme do zeleniny krevety, nasekané bylinky, chvíľu všetko podusíme. Krevety podávame na zapečenej bagete s cesnakovým maslom.
- 3
NÁŠ TIP: Na pultoch obchodov nájdete rôzne druhy kreviet, najmä mrazených. Morské sú chutnejšie (krevety kráľovské) ako riečne. Ak nie sú krevety predvarené, sú sivé, teda sú čerstvé alebo čerstvo zmrazené.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
• 1 balenie krevety
• olej olivový
• 1 cibula červená
• 3 struciky cesnak
• 1 plechovka paradajky krajane
• 1 plechovka olivy čierne
• petržlenová vňať
• oregano
• bazalka
• 1 balenie syr mozarella
• 1 krabicka syr apetito
• sol
• cierne korenie
Postup
Na olivovom oleji orestujeme cervenu cibulu /moze byt aj biela, cervena je sladsia/. Nesolime.
Ked je urobena do sklovita, pridame mrazene lupane krevety, obycajne zo supermarketu. Minutku podusime, pridame utrety cesnak, pokrajame čerstvu petržlenovu vňať - asi tak za hrsť. Pridame aj oregano a bazalku. Ak mame cerstve bylinky, je to samozrejme lepsie. Podusime minutku nech sa spoja chute. Jemne okorenime ciernym korenim. Nesolime.
Pridame cierne olivy. Znovu minutku podusime. Krevety aj cerstve bylinky pustia trosku šťavy. Pridame krajane paradajky. Ak sa nam chce mozeme samozrejme spariť čerstve /osupat a odjadriť/ ale mne sa to nikdy nechce. Dusime cca 5 minut, nech sa spoja chute.A teraz to pride - pridame apetito, to je taky, ako sa pise na obale "syr stredomorskeho typu". Proste je slany a makky a tym vlastne osolime cele jedlo. Predavaju to v kazdom tescu a stoji necele euro. Problem je, ze na jednu plnu panvicu nikdy neminiem celu krabicku. Odporucam davat na jednu panvicu tak dve polievkove lyzice. Je to fakt dost slane. Jedlo chyti aj smotanovu farbu aj jemnejsiu chut. Kto chce moze pridat natrhanu mozzarelu a nakoniec posypeme parmazanom, alebo GranaPadano. Najlepsie s cerstvou bagetou.