Bábovka (hrnčekový recept)

michal81 - fotkamichal81, 25. marca 2014
Bábovka (hrnčekový recept)
Foto: michal81

Na Slovensku veľmi populárny, jednoduchý a chutný múčnik ku káve alebo čaju. Hrnčekový recept je rýchly a jednoduchý na prípravu - vrelo odporúčam !

8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

2 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1/3 hrnček
2 ks
1 balenie
1 balenie
2 PL




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie okrem kakaa dáme do misy a poriadne premiešame ručným mixérom.

  2. 2

    Potom si pripravíme bábovkovú formu - vymastíme ju rastlinným olejom a obsypeme strúhankou, aby sa cesto neprilepilo ku forme. Nepoužívajte na vysypanie formy múku ! Vďaka strúhanke bude povrch bábovky po upečení chutnejší, chrumkavejší, výzorovo krajší a bábovka sa ľahko vyklopí z tvarovanej pevnej formy.

  3. 3

    Prvú polovicu cesta vylejeme do pripravenej bábovkovej formy. Do zostávajúcej polovice cesta v mise primiešame kakao. Vzniknuté kakaové cesto taktiež vylejeme do formy. Kakaové cesto vo forme už nemiešame - dosiahneme tým krásny efekt fľakatej svetlo-tmavej Bábovky. Ja doma robievam bábovku bez kakaa - cesto je rýchlejšie pripravené a mne osobne kakao v bábovke ani nechutí. Obzvlášť vtedy, ak si dám bábovku ku rannej káve. Kto by chcel, tak môže do cesta pridať umyté hrozienka, poprípade mleté orechy.

  4. 4

    Pečieme pomaly, po dobu asi 60 - 70 minút. Teplota: v prípade rúry s cirkuláciou horúceho vzduchu (funkcia teplovzdušnej rúry) pečieme pri teplote 170 stupňov a v prípade plynovej alebo elektrickej rúry bez cirkulácie horucého vzduchu pri teplote 180 stupňov. To či je bábovka už upečená, overíme známym a jednoduchým testom - za pomoci dlhého dreveného páratka alebo špilky. Otvoríme nakrátko piecku, vpichneme špilku čo najhlbšie (pokojne až na doraz) do bábovky a hneď vytiahneme. Ak je špilka suchá a nezachytila na sebe drobné čiastočky surového cesta, tak je bábovka upečená. Bábovka by mala mať po upečení aj svoje ideálne zfarbenie :-). Ak bude povrch bábovky po upečení žltý alebo zlatistý tak bude málo chrumkavý. Ja osobne pečiem povrch bábovky do svetlo-hnedej farby, nakoľko mám radšej chrumkavý povrch Bábovky - tomu samozrejme musíme prispôsobiť čas pečenia, prípadne teplotu pečenia. Objemová miera resp. objem hrnčeka, ktorý používam je 400 ml.

Diskusia k receptu

jofi
Ak niekto nechce dať kakao, nech vyskúša nutelu namiesto kakaa. Bude ešte chutnejšia.
michal81
to môže byť ozaj dobrý nápad... určite raz vyskúšam :P kakao mi tam proste nijako nesedí... asi mám až príliš labužnícky jazyk :D neviem no... kakao mi pripadá byť v Bábovke nejaké suché... a nemyslím suché ako slangovo/ironicky, ale myslím konzistentne naozaj suché... práškové... lesklé... pripadá mi po upečení ako "lak" :) Nutela ma svoju zvláštnu chuť, môže to s ňou byť dobré.
gubics
Mám rada hrnčekové koláče pre ich jednoduchosť. Už aj ja som myslela na nutelu, tam kde je potrebné kakao.
Ešte jedna rada, aby koláčiky boli zdravšie, dávam polovicu múky a polovicu pohánkovej múky. U nás sa dajú kúpiť aj pohánkové vločky, s tým sú koláče ešte lepšie. Môžu ju používať aj celiatici, je to bezlepková potravina, ale v tom prípade celé množstvo (namiesto múky) treba dať pohánku. Obsahuje rutin prepotrebný na žily, vhodná najmä pre pacientov s kŕčovými žilami.
tetrisss
Krasna babovka, mne kakao nevadi, dobre je ho rozmiesat v troche mlieka a tak zapracovat, nebude suche. Ale co ma zaujalo, tie pohankove vlocky, ako sa daju pouzit do kolaca?, miesto casti muky? neskusala som, davam ich do chleba, tam sa mi pacia.
jahalno
Skúste miesto kakaa dať postrúhanú čokoládu. Je to vynikajúce.
jurajbalaj
Moja prvotina a hned sa mi podarila. Kazdemu chutila a uzasne vyzerala. Kakao som nahradil nutelou v recepte a urcite som ju nerobil posledny krat.
marika21
V auguste bola dcéra v Poprade na dovolenke. Škoda, bola by som sa zastavila na bábovku. Vyzerá lákavo, chutne.
michal81
pokojne sa zastavte na Babovku :) len neviem ci je tu mozne posielat sukromne spravy alebo ci tu vobec existuje nejaka forma vzajomnej komunikacie aj inak, nez len cez komentare k receptom :)
kukucka1211
práve dopečená,rýchla príprava a aj super chutí...odporúčam aj menej skúseným gazdinkám,nie je čo pokaziť
michal81
Presne tak su vyborne - su velmi rychle na pripravu, "univerzalne" a fajnove, ale treba si dat pozor v pripade "hrncekovych receptov" na objemovu mieru, resp. na objem pouziteho hrnceka :) . V mojom pripade sa jedna o hrncek velky, plechovy, bielej farby, este z cias sociku o objeme 400ml. Staci, ze bude pekar/pekarka pouzivat hrncek povedzme ze s objemom 350ml a tym padom budu pouzite odlisne gramaze, vznikne odlisny pomer ingrediencii. Ved aj take vajicko, niekto pouziva velke, niekto mensie vajicka. Ano nestane sa nic, ked pouzijete aj 3ks vajec namiesto 2ks, ale dobry labuznik bude citit chutovy rozdiel po upeceni babovky :D . Pol litra krystaloveho cukru nevazi 500g a tiez jeden liter kryst. cukru nevazi 1kg, ale su tam nejake nepriamo-umerne odchylky v tej vahe. Chutit bude babovka aj tak dobre, ale nebude to taka babovka, aku presne robim ja a aku mam ja na mojej foto :) . Taktiez liter oleja a liter mlieka je trochu rozdiel co sa tyka ich vazenia. Takze neberte prosim nikto objemovu mieru na lahku vahu. Pouzivajte taku objemovu mierku, aka je vzdy uvedena v konkretnom "hrncekovom recepte".
mitzy
@Michal81 (28.8.2017 13:37)
Potom doplň objem hrnčeku. Ja som robila podľa teba s hrnkom 300 ml. No vidíš, 400 ml plecháč nemá doma hoc kto :)
mitzy
@Mata3636 (28.8.2017 18:44)
Jejda vďaka tvojmu ostrozraku :) väčšinou som tieto hrnkové miery videla v úvodoch, musím sa polepšiť a čítať do konca, nie vždy to robím, vidím ingrediencie, postup, hrrr do toho, bum do trúby :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia