Bábovka (hrnčekový recept)

michal81 - fotkamichal81, 25. marca 2014
Bábovka (hrnčekový recept)
Foto: michal81

Na Slovensku veľmi populárny, jednoduchý a chutný múčnik ku káve alebo čaju. Hrnčekový recept je rýchly a jednoduchý na prípravu - vrelo odporúčam !

8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

2 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1/3 hrnček
2 ks
1 balenie
1 balenie
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie okrem kakaa dáme do misy a poriadne premiešame ručným mixérom.

  2. 2

    Potom si pripravíme bábovkovú formu - vymastíme ju rastlinným olejom a obsypeme strúhankou, aby sa cesto neprilepilo ku forme. Nepoužívajte na vysypanie formy múku ! Vďaka strúhanke bude povrch bábovky po upečení chutnejší, chrumkavejší, výzorovo krajší a bábovka sa ľahko vyklopí z tvarovanej pevnej formy.

  3. 3

    Prvú polovicu cesta vylejeme do pripravenej bábovkovej formy. Do zostávajúcej polovice cesta v mise primiešame kakao. Vzniknuté kakaové cesto taktiež vylejeme do formy. Kakaové cesto vo forme už nemiešame - dosiahneme tým krásny efekt fľakatej svetlo-tmavej Bábovky. Ja doma robievam bábovku bez kakaa - cesto je rýchlejšie pripravené a mne osobne kakao v bábovke ani nechutí. Obzvlášť vtedy, ak si dám bábovku ku rannej káve. Kto by chcel, tak môže do cesta pridať umyté hrozienka, poprípade mleté orechy.

  4. 4

    Pečieme pomaly, po dobu asi 60 - 70 minút. Teplota: v prípade rúry s cirkuláciou horúceho vzduchu (funkcia teplovzdušnej rúry) pečieme pri teplote 170 stupňov a v prípade plynovej alebo elektrickej rúry bez cirkulácie horucého vzduchu pri teplote 180 stupňov. To či je bábovka už upečená, overíme známym a jednoduchým testom - za pomoci dlhého dreveného páratka alebo špilky. Otvoríme nakrátko piecku, vpichneme špilku čo najhlbšie (pokojne až na doraz) do bábovky a hneď vytiahneme. Ak je špilka suchá a nezachytila na sebe drobné čiastočky surového cesta, tak je bábovka upečená. Bábovka by mala mať po upečení aj svoje ideálne zfarbenie :-). Ak bude povrch bábovky po upečení žltý alebo zlatistý tak bude málo chrumkavý. Ja osobne pečiem povrch bábovky do svetlo-hnedej farby, nakoľko mám radšej chrumkavý povrch Bábovky - tomu samozrejme musíme prispôsobiť čas pečenia, prípadne teplotu pečenia. Objemová miera resp. objem hrnčeka, ktorý používam je 400 ml.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mám rada hrnčekové koláče pre ich jednoduchosť. Už aj ja som myslela na nutelu, tam kde je potrebné kakao.
Ešte jedna rada, aby koláčiky boli zdravšie, dávam polovicu múky a polovicu pohánkovej múky. U nás sa dajú kúpiť aj pohánkové vločky, s tým sú koláče ešte lepšie. Môžu ju používať aj celiatici, je to bezlepková potravina, ale v tom prípade celé množstvo (namiesto múky) treba dať pohánku. Obsahuje rutin prepotrebný na žily, vhodná najmä pre pacientov s kŕčovými žilami.
1x disala
V auguste bola dcéra v Poprade na dovolenke. Škoda, bola by som sa zastavila na bábovku. Vyzerá lákavo, chutne.