Foto: michal81
Na Slovensku veľmi populárny, jednoduchý a chutný múčnik ku káve alebo čaju. Hrnčekový recept je rýchly a jednoduchý na prípravu - vrelo odporúčam !
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Všetky ingrediencie okrem kakaa dáme do misy a poriadne premiešame ručným mixérom.
- 2
Potom si pripravíme bábovkovú formu - vymastíme ju rastlinným olejom a obsypeme strúhankou, aby sa cesto neprilepilo ku forme. Nepoužívajte na vysypanie formy múku ! Vďaka strúhanke bude povrch bábovky po upečení chutnejší, chrumkavejší, výzorovo krajší a bábovka sa ľahko vyklopí z tvarovanej pevnej formy.
- 3
Prvú polovicu cesta vylejeme do pripravenej bábovkovej formy. Do zostávajúcej polovice cesta v mise primiešame kakao. Vzniknuté kakaové cesto taktiež vylejeme do formy. Kakaové cesto vo forme už nemiešame - dosiahneme tým krásny efekt fľakatej svetlo-tmavej Bábovky. Ja doma robievam bábovku bez kakaa - cesto je rýchlejšie pripravené a mne osobne kakao v bábovke ani nechutí. Obzvlášť vtedy, ak si dám bábovku ku rannej káve. Kto by chcel, tak môže do cesta pridať umyté hrozienka, poprípade mleté orechy.
- 4
Pečieme pomaly, po dobu asi 60 - 70 minút. Teplota: v prípade rúry s cirkuláciou horúceho vzduchu (funkcia teplovzdušnej rúry) pečieme pri teplote 170 stupňov a v prípade plynovej alebo elektrickej rúry bez cirkulácie horucého vzduchu pri teplote 180 stupňov. To či je bábovka už upečená, overíme známym a jednoduchým testom - za pomoci dlhého dreveného páratka alebo špilky. Otvoríme nakrátko piecku, vpichneme špilku čo najhlbšie (pokojne až na doraz) do bábovky a hneď vytiahneme. Ak je špilka suchá a nezachytila na sebe drobné čiastočky surového cesta, tak je bábovka upečená. Bábovka by mala mať po upečení aj svoje ideálne zfarbenie :-). Ak bude povrch bábovky po upečení žltý alebo zlatistý tak bude málo chrumkavý. Ja osobne pečiem povrch bábovky do svetlo-hnedej farby, nakoľko mám radšej chrumkavý povrch Bábovky - tomu samozrejme musíme prispôsobiť čas pečenia, prípadne teplotu pečenia. Objemová miera resp. objem hrnčeka, ktorý používam je 400 ml.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ešte jedna rada, aby koláčiky boli zdravšie, dávam polovicu múky a polovicu pohánkovej múky. U nás sa dajú kúpiť aj pohánkové vločky, s tým sú koláče ešte lepšie. Môžu ju používať aj celiatici, je to bezlepková potravina, ale v tom prípade celé množstvo (namiesto múky) treba dať pohánku. Obsahuje rutin prepotrebný na žily, vhodná najmä pre pacientov s kŕčovými žilami.
Potom doplň objem hrnčeku. Ja som robila podľa teba s hrnkom 300 ml. No vidíš, 400 ml plecháč nemá doma hoc kto :)
kuk na poslednú vetu v popise postupu. je to tam :-)
Jejda vďaka tvojmu ostrozraku :) väčšinou som tieto hrnkové miery videla v úvodoch, musím sa polepšiť a čítať do konca, nie vždy to robím, vidím ingrediencie, postup, hrrr do toho, bum do trúby :)