Babkin krehký jablčník fotorecept
Foto: izabella929
Recept pochádza z babkinho zápisníka.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
3 PL pochúťková |
|
Plnka: | |
1,5 kg (nakrájané na kocky) |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
6 ks (nastrúhané) |
|
Okrem toho: | |
10 ks (strúhané pod plnku) |
|
2 ks (na potretie) |
|
Postup
-
1
Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo a masť.
-
2
Maslo s múkou som zmrvila a potom som pridala masť a spolu ešte raz všetko spolu zmrvila.
-
3
Pridala som vajce, žĺtky, prášok do pečiva a smotanu a všetko spolu som zmiesila.
-
4
Poriadne som vypracovala nelepivé cesto. Cesto som uložila do chladničky na 2 hodiny odpočívať.
-
5
Kým cesto odpočívalo, pripravila som si jablká, ktoré som umyla a ošúpala, vyčistila od jadrovníkov.
-
6
Jablká som nakrájala na kocky.
-
7
Piškóty som nastrúhala a pridala som ich k jablkám spolu so škoricou a cukrom a dobre premiešala. Osobitne som nastrúhala aj 10 ks piškóty pod plnku.
-
8
Všetko som zmiešala.
-
9
Cesto som rozvážila na dva rovnaké bochníky.
-
10
Prvý bochník som rozvaľkala a uložila na plech vystlaný pečiacim papierom. Trošku cesta som navýšila okolo okrajov kvôli vysokej plnke.
-
11
Cesto som posypala strúhanými piškótami.
-
12
Na piškóty som uložila plnku a dobre som potlačila a zarovnala. Vyvaľkala som druhý bochník a položila na plnku. Zvyšné bielky som vyšľahala a potrela som vrch a popichala poriadne paličkou na hurky.
-
13
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 40 min. Upečený som nechala chladiť na mriežke. Nekrájajte koláč, pokiaľ úplne nevychladne! Je úplne krehký a nedá sa pekne pokrájať.
-
14
Krájala som ho na rezy a prajem vám dobrú chuť.
Diskusia k receptu