Babičkina vianočka

redakcia
, 27. decembra 2012 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Babičkina vianočkaFoto: Shutterstock
4-6
porcie
40 min
príprava
40 min
tepelná úprava

Suroviny

60 g
6 PL
400 g
štipka
21 g (čerstvé)
160 ml (vlažné)
1 ks
80 g (mäkké)
60 g
 (na posypanie pracovnej dosky a na vysypanie plechu)
40 g (nasekaná)
40 g (nasekaná)
50 g (alebo mandľové lupienky)
1 ks (na potretie)
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Hrozienka namočíme v rume. Múku so štipkou soli dáme do misy, v strede urobíme jamku, do ktorej vmiešame droždie s 80 ml vlažného mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré poprášime múkou a prikryté necháme na teplom mieste asi 15 minút kysnúť.

  2. 2

    Potom do cesta pridáme vajce, zvyšné mlieko, maslo a cukor a buď rukami, alebo v elektrickom robote ho dobre vymiesime na hladké cesto, ktoré sa ľahko oddeľuje od stien nádoby, v ktorej ho miesime. Do cesta pridáme odkvapkané hrozienka, citrónovú a pomarančovú kôru, posekané orechy alebo mandľové lupienky a desať minút ho dobre miesime na pomúčenej doske. Cesto vrátime do misy, prikryjeme ho a necháme ďalších 45 minút odpočívať.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na tri rovnaké diely s priemerom približne 3 cm. Spletieme ich do vrkoča a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Konce dobre popritláčame. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pokrájame na jednotlivé porcie.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist