Foto: Shutterstock
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
60 g |
|
6 PL |
|
400 g |
|
štipka |
|
21 g (čerstvé) |
|
160 ml (vlažné) |
|
1 ks |
|
80 g (mäkké) |
|
60 g |
|
(na posypanie pracovnej dosky a na vysypanie plechu) |
|
40 g (nasekaná) |
|
40 g (nasekaná) |
|
50 g (alebo mandľové lupienky) |
|
1 ks (na potretie) |
|
Postup
-
1
Hrozienka namočíme v rume. Múku so štipkou soli dáme do misy, v strede urobíme jamku, do ktorej vmiešame droždie s 80 ml vlažného mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré poprášime múkou a prikryté necháme na teplom mieste asi 15 minút kysnúť.
- 2
Potom do cesta pridáme vajce, zvyšné mlieko, maslo a cukor a buď rukami, alebo v elektrickom robote ho dobre vymiesime na hladké cesto, ktoré sa ľahko oddeľuje od stien nádoby, v ktorej ho miesime. Do cesta pridáme odkvapkané hrozienka, citrónovú a pomarančovú kôru, posekané orechy alebo mandľové lupienky a desať minút ho dobre miesime na pomúčenej doske. Cesto vrátime do misy, prikryjeme ho a necháme ďalších 45 minút odpočívať.
- 3
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na tri rovnaké diely s priemerom približne 3 cm. Spletieme ich do vrkoča a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Konce dobre popritláčame. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pokrájame na jednotlivé porcie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
po upeceni chutovo ok, ale vizualne... stale na povrchu vidiet tie hrudky....
chyba aka muka a ani v komentaroch nevidim kolko tych vajec teda ma byt. ten kto to pisal sa uz asi vymazal z varechy, no tym padom tie komenty bolo treba asi zapracovat do receptu
Mlieka je tam 160ml. :-)
Veľmi nás mrzia Vaše komplikácie pri pečení tohto receptu. Bohužiaľ, ide o recept spred šiestich rokov a vzhľadom na to, že nie je uvedený jeho autor, momentálne ani nemáme možnosť si s ním recept upresniť. Tak aby sme aspoň nemiatli, vymazali sme postupové fotografie, ktoré naozaj nekorešpondujú s postupom a surovinami. Ďakujeme za pochopenie.
neviem ci tam nebolo 80 {krk na to nedam, ale citala a kontrolovala som to dostkrat...), ale dala som tam urcite viac. a aj zo 160 ml by to bolo podla mna dost tvrde