Babguláš

izabella929 - fotkaizabella929, 28. novembra 2011

Toto jedlo je u nás na juhu Sk veľmi obľúbené a môžem povedať, že aj veľmi časté jedlo v mnohých rodinách. Je to sýte Zobraziť celý popisToto jedlo je u nás na juhu Sk veľmi obľúbené a môžem povedať, že aj veľmi časté jedlo v mnohých rodinách. Je to sýte jedlo, ale som presvedčená, že nepohrdnú ním ani ľudia žijúci v inej časti SK.Doporučujem vyskúšať.

8
porcií
130 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
300 g
300 g
200 g
1 ks
1 ks
 podľa potreby
1/2 kávovej lyžičky
1/2 kávovej lyžičky
1 kocka
1 lyžica
1 lyžica
po jednom kuse a cesnak
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Vopred namočenú fazuľu,údené koleno,klobásku/ v mojom prípade všetko domáce/dám variť do hrnca.V rduhej rajnici rozpustím domácu bravčovú masť, na ktorú pokrájam cibuľu a cesnak a orestujem. Na tento základ, pridám pokrájanú krkovičku a dusím, pokial sa všetka voda neodparí a zostane iba masť na ktorej ešte chvíľku mäsko opečiem, aby chytilo peknú svetlohnedú farbu.Odstavím mäsko na kraj a pridám lyžicu mletej červenej pariky, všetko spolu premiešam a podlejem asi dc vodou.Pridám soľ, korenie a rascu.Takto ochutené mäsko dusím asi hodinu a stále podlievam iba malým množstvom vody.

  2. 2

    Pokial sa všetko varí, očistím si zemiaky a pokrájam na kocky.Keď je fazuľa, údené koleno a klobáska uvarené, vyberiem ich na tanier, pokrájam na malé kúsky.Zemiaky a očistenú na kocky pokrájanú mrkvu a petržlen pridím do polievky a varím približne 15 minút.Potom pridám do polievky udusenú krkovičku, na kocky pokrájané údené koleno a na kolieska pokrájanú klobásku.Celé toto jedlo dochutím bujonom,vegetou a ešte podľa potreby soľou, korením a rascou,cesnakom.Na malom množstve masti s pridaním hladkej múky urobím bledú zápražku a pridám do babgulášu.Povarím ešte chvíľku. Na záver nakrájam petržlenovú vňať.

  3. 3

    Podávam s čerstvým chlebíkom a neodmyslitelné je k tomu pivo.

Diskusia k receptu

marijanka712
Môj oblubený ked ideme do Madarska to je moje jedlo už som ho robila aj doma v kotlíku , ale postup som si vymyslela podla ingrediencii a ako vidim skoro tak ako to má byť a musim povedať že je to fantastická dobrotka ukladám si aj tvoj postup v lete to urobím podla teba - v kotlíku je suprové......
1x lianka
vierik
Ja to volám fazuľová polievka s udeným mäsom,je to výborná polievka...
njdevil
Ohrdne jedlom iba ten, co nepozna....Ja som z vychodu - Nagykapos, tu sme vsetci boli na takom "gulyas-i" vychovany, a ja ho pravidelne varievam 2x do mesiaca, akurat si varenie skracujem tlakacom :)
peter64
veď aj ja to volám fazuľovica z klobásou alebo z údením ale aj tak si to ukladám do kk asi nabudúce urobím ale tu v Čechách nedostať klasické údene iba už varené to už neni ono asi si donesiem teraz zo Slovenska
izabella929
moji milí, díky vám všetkým za komentáriky:-) Som iba teraz začala moje recepty presúvať z fotoalbumu, takže nestíham vám odpovedať ..Je to fakt dobrota a všetci to ľúbia , asi rovnako ako ja.-)))
sneica
a veruze vyskusam a dakujem... moj drahy bude rad aj deti mam mäsove a polievkove.....
sneica
@izabela929 my sme tento gulas nepoznali,a ja som ho dnes varila lebo podla ingrediencii som vedela ze musi byt super...a naozaj tvoj Babgulas je neuveritelne chutny....ja za recept dakujem,a s pochvalou sa skvele jedlo sa delim s tebou:)))
izabella929
moja milá,,sneica,, ani nevieš, akú si mi urobila radosť...)))keď moje zverejnené recepty vyskúšate a uveríte, že sú fajn, veľmi sa budem tešiť.-))))si milá...toto je prvá odozva na moje jedlá.-)))díky tisíckrát.-))
izabella929
peter64...je mi veľmi ľúto, že nevieš recept vyskúšať....ale že by sa nedali kúpiť v Česku ani údené rebierka?Škoda, ak sa ti to podarí uvariť a budeš s receptom spokojný, daj mi to vedieť...díky Izabela...
izabella929
vierik,,,pre teba odkaz,,,,tam nie je iba fazuľa a údené mäsko, je v nom aj surová lopatka, čiže lepšie povedané, perkelt, ktorý sa zmieša s údeným a fazuľou...a tiež som dala do neho mrkvu a pretžlen...
sisama
ja robím podobne, varím kolienko a klobásku na krúžky... inak tak isto ako ty...len môj má takú lepšiu farbu :) ale to bude tou klobáskou.... a ešte zvyknem nastrúhať zemiak na začiatku, potom je krásne hustý ..... dakujem že som našla tip na obed, dávno som ho nevarila :)))
margaretka28
určite uvarím podľa tohto receptu Izka, to bude niečo pre toho môjho, lbo on by údené napchal najradšej aj do zeleninovej s krupic. haluškami :-))
lilyre
Tiež ho robíme, najmä na chate vo Vrátnej doline, vonku v kotlíku, len fazuľu uvarím ja, ostatné je vecou môjho muža. Prvýkrát sme ho jedli v Maďarsku a keďže sme nevedeli správny recept, varíme ho " po svojom". Ale teraz ho vyskúšam uvariť doma tak, ako si uviedla.
Musím napísať: keď neviem čo variť, idem na Varechu a v Tvojich receptoch vždy nájdem čo hľadám a nielen to , si mojou inšpiráciou a myslím , že nielen mojou ...
Keď vidím , koľko receptov si už pridala na Varechu, hovoria, že varím dobre, ale na Teba nemám. Nechcem lichotiť, ale je si skvelá kuchárka a cukrárka.
lilyre
... nie : " ale je si skvelá " , ale si skvelá... tak malo byť.
izabella929
@lilyre ,som veľmi rada, že moje recepty sú pre teba inšpiráciou..dnes už toľko receptov nepridávam, hoci mám popísané celé hárky dobrých a skvelých receptov, len na Vareche sa všetko zmenilo a ja sa strácam v tých neuveriteľných komentároch..nechcem sa nikomu natískať, tak sa radšej držím v ústraní, ale doma varím stále pre mojich najmilších..také niečo ,, variť v prírode v kotlíku,, bolo vždy pre mňa zážitkom..mala som chatu neďaleko poľovníckeho spolku, takže sme nemali núdzu o divinu a ja som na výmenu darovala moje kvalitné hroznové vína..dnes už iba s nostalgiou spomínam na tie časy..nech sa ti darí a tvoje jedlá nech chutia tvojim najmilším..) vďaka za milý komentár...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia