Babgulyás fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 21. apríla 2011

...alebo fazuľová ako od babičky :-) varil som ju včera a zjedla sa podozrivo rýchlo...

20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
2 ks
1 ks
1 ks čerstvá
3-4 ks
10-12 strúčikov
2 PL
1 PL
1-2 ks /feferónka/
 štiplavá
2-3 ks




Postup

  1. 1

    ...fazuľu som namočil deň vopred. Na druhý deň som nakrájal cibuľu na drobno a dal som ju do hrnca na rozpálený olej, po chvíľke som pridal nakrájanú mrkvu a petržlen, pokiaľ sa to restovalo, tak som nakrájal na drobno polovicu cesnaku a pridal som ho k cibuli a zelenine. Keď bola cibuľka porcelánovitá (nemusí byť vždy sklovitá) tak som do hrnca pridal fazule (dva druhy) aj s vodou v ktorej boli namočené, kože z domácej slaniny(nie sú v surovinách) bobkový list a očistené koleno (teraz som mal vákuové, bez kosti, ale s kosťou je také naozajstnejšie) a nechal som to pomaličky variť, asi dve hodiny...

    Babgulyás (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zalial som to vodou až po vrch, nie ako na fotke vyššie. Po 2 hodinách bola fazuľa už skoro mäkká a koleno bolo tak akurát, tak som ho vybral a nakrájal na drobno. Do hrnca som hodil 2 chilli papričky a nakrájané zemiaky...

    Babgulyás (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokiaľ sa zemiaky varili, tak som si na oleji z múky a sladkej papriky spravil zápražku, hotovú som ju zalial studenou vodou. Keď boli zemiaky uvarené, vylial som zápražku do hrnca, pridal som paradajku nakrájanú na úplne malé kúsky... potom som sa porezal. Nechal som to všetko spolu prevrieť. Pridal som štipku majoránky, zvyšný cesnak a na sucho opečené kolieska dobrej klobásy, podával som s chlebom...dobrú chuť

    Babgulyás (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

frezia68
Tak takú veľkú BAB-fazuľu som varila včera,ale nie s mäsom.Tá Tvoja spieva a varím inokedy s klobáskou a tiež s mrkvou.Ale až tu bude návšteva,urobím podľa Teba,lebo dvom sa neoplatí pridať veľké koleno :-)))
ketty3811
Chutná polievočka.Ja som včera robila podobnú,dokonca aj to koleno som mala také bez kosti.A máš pravdu,to s kosťou je také ozajstnejšie.:-)
danculka
Bodaj,by sa nezjedla,veď jej chýbalo iba hladné brucho,super...
alena45
ani som nevedela, že sa takto volá. Robievame ju v kotlíku.
jody
je fakt parádna, idem škrečkovi zožrať mrkvu, aby som nepohltala niečo iné... :-)
letisia
Ach jaj, prečo ja takúto dobrotu nemôžem jesť? :-( Ale tým mojím doma to hneď po veľkej noci urobím.
bambulka51
super fazuľka,keby som nemala navarenú kyslú kapustu s bôčikom tak určite urobím...
maba2204
aj ja takú robievam.mám ju od mamky.ale pridávam aj zeler a kaleráb a nedávam klobásku...a na druhý deň je ešte lepšia mňam
sovka62
Tak toto je dobrota. Mňa tak vystrašili reči o škodlivosti vody z varenia údeného mäsa, že som do fazuľovice údené prestala dávať. Dávam len klobásku, v celku, nechám ju tam povariť tak 20 minút a potom vychladnutú pokrájam a pridám, keď je polievka už uvarená. Ale bez toho kolena to nie je to pravé. Tuším sa vykašlem na reči a skúsim podľa teba. (Teda okrem zápražky, to som si tiež odvykla, aby som nezvyšovala energetickú hodnotu.)
1x tilau
abdul
Toto je ten správny receptík. Dnes namáčam fazuľu a zajtra sa ide na vec. Bóóóže, to sa zas obžeriem.
betka43
tak presne takýto gulásik varievala moja draha mamička,slzicky sa mi objavia pri spomienke na taku dobrotu,vdaka a urcite / gulyás /uvarim.Krasne sviatočné dni prajem všetkým.
cica2
to bude niečo pre mojich chlapov, výborná polievka!....a teraz som hladná, to je tak keď neviem odolať tejto stránke:))...už som mala dávno spať a nie tu otvárať nové recepty, ale som rada že som ešte aj tento recept objavila!....tiež sa pripájam a prajem všetkým pekné Veľkonočné sviatky!
drobcek19
Prave varim, uz rozvoniava dufam ze sa podari lebo varim prvi krat u nas sa taka nevarieva
modrykamen
Robím to v kotlíku, ale s hovädzím a bravčovým mäsom a samozrejme s údeným kolenom. Taký mišmaš guľáš, ale dobrota nadovšetko. Ak sa urobí hustejší, tak je to výborné so zemiakovými haluškami. A navrch za lyžicu kyslej smotany.
peter64
ukladám a budem variť keď si zo Slovenska donesiem údené ale ja fazuľu vopred nemočím aj tak je potom mäkká.
bibia1
ale toto vyzerá veľmi veľmi veľmi dobre - ukladám, vďaka
gallows
Toto má spoločné s originálnym babgulyásom len zneužitý názov, s prepáčením je to paskvil niekoľkých receptov, typická slovenská zlátanina radobykuchára.
enerrgizer
...ďakujem @gallows , neuveríš, ale recept mám od jednej maďarskej babky a jej verím viac ako tebe... v každom regióne sa varí s menšími, či väčšími obmenami, ale len ten tvoj recept je najpôvodnejší originál, má len jednu malú chybičku, že podľa neho sa nedá uvariť.
marijanka712
@enerrgizer všade sa babgulaš varí ináč , ale v Maďarsku som pravidelný konzument tohto jedla a som tam minimálne 10-15x počas roka , ale nikde som sa nestretla so zemiakmi .Okrem údeného mäsa sa tam dáva aj bravčové mäso , postup máš správny všetky ostatné suroviny sa tam dávaju + paradajky, paprika a nerobí sa zápražka, ale sa dáva porajbaný zemiak ..... , verím , že aj tvoj je super a všetky ingrediencie sú v ňom fantasticky chutné tak aj výsledok musí byť taký....
enerrgizer
ďakujem za komentár @marijanka712 ...ako píšeš, všade sa varí ináč...ja som dostal tento recept, tak som ho podľa neho uvaril. S fazuľovým gulášom v Maďarsku je to asi tak ako s kapustnicou na Slovensku...každý má ten svoj recept ktorý je najlepší, každý je originálny a každý je trošku iný...
janikbj
minule som hľadala recept na český guláš a tie neskutočné hádky okolo receptov ma privádzali do úžasu (hlavne arogancia a hrubosť niektorých jedincov,ale to je iná vec)... ach jaj, niektorí ľudia naozaj nepochopia, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté a pri receptoch to platí tiež. každý kraj, čo kraj, možno aj každá dedina má svoje vychytávky pri príprave tradičných jedál (napr. u nás je x receptov na mačanku a každá je pravá a tradičná, len z iného konca kraja ;-)
nie som nejak extra zaťažená na fazuľu, ale totoť tu, tento recept ma uchvátil, určite vyskúšam :-) ďakovala už vopred
gman
ziadne speciality, ziadne tajne recepty. jednoduche a uz len podla popisu a fotiek uuuuplne uzasne. dakujem za skvely recept :)
masbet
Variiiiiiiiiiiiiiiiiim,este neviem aku chut to bude mat,ale podla siriacej sa vone to bude vyborne.
masbet
Vyborne. Spravila som to,ale nie az take stiplave. Ale aj tak to bolo vyborne.
ribizli
potom som sa porezal :D :D :D :D
Vyzerá to perfektne , som začiatočníčka no zatiaľ mi vyšlo všetko, je to dobre opísané, už som dala fazuľu do vody, dúfam že to bude zajtra také chutné ako to vaše, ďakujem za recept :)
ribizli
No tak som ho spravila ešte dnes , ale s fazuľou z konzervy a bol fakt dobrý !!!! akurát som dala menej cesnaku...
Chutné super!!! :)
36025_1364052649 - profilový obrázok
ivo
ivo
Dobrý recept no ja zemiaky a múku nedávam. Skús s mrveničkou alebo haluštičkami :)
vareska1
tak tomuto hovorim bombova polievka ... mas moje uznanie ;-)
manya
asi pred 35 rokmi moja šéfka preložila z nejakého maďarského časopisu recept na babgulyas,varila som ho s otcom,sama som si netrúfala,hlavnou zložkou bolo hovädzie mäso a fazuľa,cibuľa,paradajka,paprika a ochucovadlá,nič viac,chutil výborne.
3stan
fíha to vyzerá famozne ,toto môžem každý den :-) až sa mi slinky zbiehaju , pred týždnom sme to mali doma ..... a zas by som to jedla :-)))
jozka2
je to presno to ono ako hovori @ivo s mrvenickou,bez zaprazky,ale to uz ma inu chut je tiez velmi dobry robimaj tak aj tak,ale do gulasu s klobasou a kolenom by som uz mrvenicku nedavala,tento gulas je o gazdinke fantazii sa medze nekladu,Gallow, kde je tvoj recept ,enerrgizer ma pravdu, podla tvojho receptu sa neda gulas uvarit ,lebo mas prazdnu stranku ,.
sisama
toto je ten najlepší babgulyás aký som kedy jedla....
pusta
tak toto je pravý babgulyás, tradičný, perfektný - ako má byť.
tlieskam ti!!!
5*****
marian79
Ja by som fazulu nedaval spolu s vodou, v ktorej bola namocena. Predtym som to robil, lebo som mal pocit, ze v tej vode su vsetky chute. Este som dokonca pridal aj bobkove listy a cele cierne korenie do vody, v ktorej bola fazula namovecena. Po tom som to cele hodil varit. Medzicasom som sa dozvedel, ze tuto vodu treba medzicasom zliat, ak je moznost a dat do cistej vody. Ked je uz fazula dostatocne namocena, vodu zliat a fazulu premyt a tak dat varit. Preco? Len kvoli naduvaniu, tvorbe plynov a zaludocnym tazkostiam po dobrom obede. Zjednodusene povedane, aby sa po fazuli tolko neprdelo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia