Arabská špecialita - mahshi fotorecept

mimi207 - fotkamimi207, 13. júla 2010
Arabská špecialita - mahshi (fotorecept)
Foto: mimi207

Plnené cukety a hroznové listy.Je to môj prvý recept na vareche a dúfam sa vám to bude páčiť.Je to vynikajúce jedlo ked ho robievam tak to vždy jeme aj na raňajky,obed aj večeru dokedy sa to všetko nestratí v našich bruškách.Odporúčam každému vyskúšať!!!

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
3 ks
10 ks
1  flaša
3 hrnčekov
1 ks
2 ks
2 PL
2 PL
1 PL
1 čl
2 PL
5 ks
podľa chuti
1
asi polovičku kocky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cukety si umyjeme odrežeme špičku a odkrojíme z vrchu jedno asi pol cm koliesko a vydlabeme vnútro.Ryžu si namočíme do vody.

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame si suroviny: pomleté mäso,namočenú a umytú ryžu,olivový olej,dva pretlačené strúčiky cesnaku,očistené a nadrobno nakrájané rajčiny,nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať,koreniny,soľ

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko spolu premiešame potom si dáme napariť alebo trošku povariť hroznové listy aby zmäkli a dalo sa s nimi dobre pracovať.potom zmesou plníme cukety nie až po samí vrch musí biť asi 1cm od vrchu potom dáme do vnútra koliesko cukiny ako taký klobúčik.

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na spodok hrnca si dáme asi dva hroznové listy a umyté kuracie krídelká podla veľkosti hrnca a na to do špicu poukladáme naplnené cukety.

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom plníme hroznové listy.Rozprestreme si hroznový list a dáme naň asi za 1PL zmesi

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    založíme okraje a stáčame a ukladáme do piramídy dole 3ks a na to 2ks potom obmotáme niťou

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 9

    Takéto balíčky poukladáme do hrnca na cukety

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Zarobíme si 2PL pretlaku s vodou a nakrájame na koliska do toho cesnak trošku osolíme podla chuti a pretlaku a nalejeme do hrnca

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    zakrijeme tanierom a zaťažíme miskou s vodou.necháme variť takú hodinku potom skontrolujem či to je dobre uvarené ak ano cukety a piramídy vyberieme a polievku dame do polievkovej misy aj s kuriatkom.môžeme k tomu pridávať aj jogurt do ktorého prelisujeme cesnak a dame trošku sušenej mäty a zamiešame.prajem dobrú chuť!

    Arabská špecialita - mahshi (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    PS: môžete plniť aj baklažány,papriku,kapustné listy....

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
@mimi vyzerá to veľmi dobre, cukínu milujem na akýkoľvek spôsob a toto by mohlo chutiť aj mojej rodinke, už len zohnať hroznové listy. Pekný fotopostup :-)
Gratulujem,uviedla si sa pekným fotoreceptom.Plnené vínne listy poznám z Bulharska a raz do roka ho aj robím,keď tie listy dostanem....Ale cukety som neplnila,môžu byť dobré a vyskúšam .
@boldy no ja som zatazena zase len na tych listoch k tomu jogurtova zalievka a arabsky chlebik no neviem sa dojest :) skus vyskusat tieto moje mozno budu lepsie chutit.
Sbírám všechny recepty na využití cukin a hrozno mám na zahradě.
Je to výborný recept. Prozatím jsem vařila v rajském protlaku jen plněné
papriky a mám je moc ráda. Plněné cukiny a vinné listy budou v tom
protlaku také výborné. Ukládám si recept.
Pekný foto postup, určite vyskúšam , suroviny mám doma , len si budem musieť na to vyhradiť viac času. Recept ukladám KK.
Všetko sa mi veľmi páči a chválim.Prístup mám ku všetkým surovinám,len hroznové listy nemám.Dali by sa nahradiť,asi nie! Tá chuť je tam určite dôležitá.Už by to nebolo ono.
@tatranka v prvom rade dakujem.Hroznove listy sa daju nahradit aj kapusnimy alebo takimy velkimy lopuchmi mne chutia totalne ako spenat no len neviem ako sa to vola :) A vcera som sa pýtala priatela a on mi povedal ze hroznove listy mozu bit aj zo zahradky ze tie su este lepsie no neviem :) treba vyskusat ja mam v oblube tie z obchodu.
@frazia68 ale urcite su niekde dostat v kauflande a tak treba sa len trosku rozhliadnut a tiez tie z obchodu treba predvarit trosku aby sa dalo s nimi pracovat ale zevraj tie domace su lepsie.
@mimi207 , krásne urobený fotorecept.Tieto jedlá poznám z Arabskej kuchárky a od synových priateľov,ktorí chodili k nám na vinné listy.Pár krát som to robila a veľmi nám to chutilo,ale nejako som na to pozabudla.Tiež som takto robievala aj kvety z cukín a tekvíc.Ďakujem za pripomenutie.
Super recept..konečne ho môžem vyskúšať pri varení,nielen na jazyku:) Jedávalo som to veľmi často v Afrike, v Alžírsku,kde som žil a pracoval 4 roky.Som doma už dlho a myslím často na tie jedlá,ktoré som tam ochutnal,ako by sa dali pripraviť,tak konečne mám aj recept:) cukety mám rád na každý spôsob,často som jedával s kuskusom,možno niekedy dám tu nejaký recept,ktorý sme tam pripravovali.Stále sa odhodlávam a ešte sa mi nepodaril žiaden napísať..Ale určite sa pokúsim nejaký pridať. Ale najprv vyskúšam doma tento..ďakujem..
vyzera to uplne nadherne ! urcite urobim , akurat musim pohladat niekde tie hroznove listy . Tie listy co spominas/ ze maju chut ako spenat/ moze byt mangold .Je velmi chutny a dobre sa s nim pracuje . Uz sa tesim na dobre jedlo :-)
môžu byť aj cviklové listy. Keď som robila dolmades, tak som robila z vlastného viniča a časť z listov čiernej bazy. Horšie sa s nimi pracovalo, ale boli veľmi chutné.
pekny recept, robievam podobne, u nas najviac idu na odbyt kapustne listy, sem-tam vinne a manzel ma rad aj s baklazanmi, to mne nechuti, u nas sa ale do ryze nedava masko a ani potom do hrnca, ked sa uz vari samotne mahshi, mahshi mame velmi radi tiez, ale pre pracnost, ho moc casto nerobime, iba pri vynimocnych prilezitostiach...
ahojte, robievam tiez mahsi,ale bez maska. A tiez pozeram,ze ich viazes.Ja ich neviazem,do hrnca ich ukladam-vrstvim,robievam mriezku a zalievam len po poslednu vrstvu.Vtedy netreba vodu vylievat. Urcite vyskusam aj tvoj recept s maskom.Daju sa aj na Slovensku kupit sterilizovane hroznove listy?
Ďakujem za skvelý recept, dnes som podľa neho varila a fakt paráda. Síce trošku pracné, ale stojí za to. Zavárané vinné listy kúpil priateľ v jednej arabskej večierke a sú teda super aj samotné :) Inak nedávala som pretlak, ale rajčinovú drť, lebo pretlakom nejak moc nedôverujem.
jej.. si sikovna.. kde kupujes take male cuketky..? u nas som ich este nevidela..
hroznove listy robievame, ale roluju sa natenko, ze pripominaju cigary.. robievame plny hrniec, ako samostatne jedlo..plny hrniec sa nakoniec vyklopi na podnos..



ale moja teta ich tiez varila spolu s cuketami a tenke zavitky si naskladala vedla seba ako balicek a zvazovala s nitkou..takto ich nemusela v omacke hladat, ale za nitku vytiahla cele von..
Až dnes som natrafila na tento recept. Máš ho veľmi pekne spracovaný, precízny postup, výborná inšpirácia, keď dorastú cuketky! :-))
(už som si ho uložila)
I ja objevila recept prave ted, kdyz jsem nasla fazolky s baharatem. Na ty listy i cukinu plnenou je receptu mnoho, nedavno jsem nejaky hledala a ted me zaujal tenhle. Misto kridylek dam kureci stehenni platek a zkusim to ulozit do tajinu :-) Listy mam, jak tu nekdo pise, z jedne arabske vecerky. Ted jen, ktery recept driv :-) Pridej dalsi ! :-)
@mijaita no podla mna by som ti skvor odoprucila tento je to labuzneee jedlo a moje velmi oblubene dokazala by som to jest aj tyzden :D a velmi sa hodi do teplych dni ale aj do uprsanych chladnych.@susiacik tie male cuketky dostat u nas bezne v obchode ako aj hroznove listy ale tie sa daju aj u nas na Slovensku otrhnut z hrozienka len ich treba potom tiez trozku sparit aby sa dali skrucat ale titeto co ja kupujem sa takej kyselkastej chuti.

Pridaj komentár k receptu: