Foto: vio
Výborný jednoduchý koláčik :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 hrnčeky |
|
2 lyžice |
|
1 lyžička |
|
1 ks |
|
5 pl |
|
Plnka: | |
6 ks |
|
0,5 hrnčeka |
|
1 lyžička |
|
1 lyžica |
|
|
|
1 lyžica (alebo Zlatý klas) |
|
Postup
-
1
Najskôr si očistíme jabĺčka a nakrájame na tenké plátky.
-
2
Jabĺčka si dáme do hrnca, alebo misky, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu a muškátový oriešok. Necháme odstáť aspoň 30-40 min. pri izbovej teplote.
-
3
Múku, cukor, soľ a palmarín (alebo maslo) si vymiešame tak, aby sa múka a palmarín spojili a potom pridáme 5 lyžíc studenej vody. Vymiešame na cesto. Rozdelíme na dve polovičky a zabalíme do kuchynskej fólie. Necháme v chladničke aspoň 30 min.
-
4
Po 30 min. si rozvaľkáme prvú polovičku a dáme do vymastenej formy, ja som použila tortovú formu. Jabĺčka si scedíme a pridáme do formy. Vodu z jabĺk zmiešame s pudingom a vylejeme do formy (stačí ak jablka len scedíme a zmiešame ich buď s múkou alebo s pudingom). Druhú polovicu cesta si vyvaľkáme a položíme na vrch. Kraje pozatláčame a upravíme. Do stredu vyrežeme krátke otvori a celý vrch potrieme vajíčkom a posypeme krištáľovým cukrom.
-
5
Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180°C-190 °C a pečieme pri tejto teplote 40-50 min. Pod formu si dajte pekáč, ak by sa zachcelo vytiecť šťave z jabĺčok. Dobrú chuť :)
varecha.pravda.sk/recepty/apple-pie-z-bieleho-domu-fotore...