Apple pie Jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: vio
Výborný jednoduchý koláčik :)
60 minút príprava |
40-50 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si očistíme jabĺčka a nakrájame na tenké plátky.
- Jabĺčka si dáme do hrnca, alebo misky, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu a muškátový oriešok. Necháme odstáť aspoň 30-40 min. pri izbovej teplote.
- Múku, cukor, soľ a palmarín (alebo maslo) si vymiešame tak, aby sa múka a palmarín spojili a potom pridáme 5 lyžíc studenej vody. Vymiešame na cesto. Rozdelíme na dve polovičky a zabalíme do kuchynskej fólie. Necháme v chladničke aspoň 30 min.
- Po 30 min. si rozvaľkáme prvú polovičku a dáme do vymastenej formy, ja som použila tortovú formu.
Jabĺčka si scedíme a pridáme do formy. Vodu z jabĺk zmiešame s pudingom a vylejeme do formy (stačí ak jablka len scedíme a zmiešame ich buď s múkou alebo s pudingom). Druhú polovicu cesta si vyvaľkáme a položíme na vrch. Kraje pozatláčame a upravíme. Do stredu vyrežeme krátke otvori a celý vrch potrieme vajíčkom a posypeme krištáľovým cukrom.
- Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180°C-190 °C a pečieme pri tejto teplote 40-50 min. Pod formu si dajte pekáč, ak by sa zachcelo vytiecť šťave z jabĺčok.
Dobrú chuť :)