Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa fotorecept

gigips - bez fotkygigips, 15. marca 2015
Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept)
Foto: gigips

Možno ste už niekedy v Alpách pri lyžovačke alebo túre niekde na chate ochutnali jablkovú štrúdľu, ktorá vám chutila a ostala v pamati...možno by ste si ju chceli pripomenúť, alebo pre tých, ktorí ju ešte neochutnali, by som sa rád podelil s týmto receptom...

10
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
400 g
4 ks
1250 g
2 bal.
1,5 bal.
2 dl vlažné
štipka
štipka
Plnka:
12 ks
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
podľa chuti
1/2 hrnčeka
0,4 dl
1-2 ks
1-2 štipky
1 ks na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    "Murbteig"alebo"krehké"cesto, alebo po našom ani neviem ako sa povie toto cesto, robím vždy v takom množstve, vyjdú mi z toho 4ks cesta, tri zamrazím a jedno použijem. Jednoducho zmiešať spolu všetky suroviny. Maslo trochu zmäknuté a mlieko teplé. Komu to zvládne kuchynský robot tak to má uľahčené...toto cesto je použiteľné aj na iné koláče, čo aj využívam a je ľahko spracovateľné a chutné, takže ho viete využiť, ak sa vám to množstvo surovín zdá veľké..Mal som zamrazené, takže fotku z prípravy cesta nemám...inak toto bolo bezlepkové, kde som použil pohánkovú a bezlepkovú múku/Promix Uni/v pomere1:1..

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, ktorý máte...popr.trochu vačšie...

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...očistíme jablká...mal som aj dve hrušky, tak išli aj tie...a nakrájame na kocky, približne ako sa vám chce...

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetky suroviny plnky...

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...zmiešame s nakrájanými jablkami...pardon zabudol som aj na škoricu...ak nemáte pínie, môžu byť orechy alebo madle pomleté, čo máte...

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...plnku dáme do stredu cesta..

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...preložíme jednu stranu,tak že chytíme po stranách papier a dáme cez plnku...potrieme boky vajíčkom...

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..preložíme boky, potrieme vrch vajíčkom..

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..preložíme poslednú stranu..

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...papier chytíme po stranách, trochu natiahneme a štrúdľu preklopíme na pripravený plech s papierom, trošku ju ešte potlačíme, vyformujeme a celú potrieme vajíčkom....poprípade aj ozdobne narezať/jemne/vrch..

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..a dať zapiecť na 170st 40-45min..

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...podáva sa len tak čistá alebo so šľahačkou alebo ako ja s teplou vanilkovou omáčkou....pridal som tento fotorecept aj pre známych, ktorí si ho furt pýtali, takže takto som vybavil aj ich...dobrú chuť..

    Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Koláče, Pečené, Bezlepková diéta

Diskusia k receptu

valeri
pekná a čo je jablkové to je dobré :-)). Ukladám
bubaya
Krásne spracovaný recept, dávam ti 5 hviezd. Toto je výborný koláč,mne najviac chudí s teplým vanilkovým krémom. Ja som to, podľa starých Tyroláčiek, zatáčala na utierke a prenášala na plech a vždy to skončilo nejakou katastrofou. Takto sa mi to hádam nabudúce podarí. Ukladám do KK.
varechaa
Tak toto je vždy odmena po turistike alebo posilnenie na lyžovačke :-) , najlepšie ju robia v Tirolsku, super, že si pridal skúsim ju "vyrobiť"
Máš u mňa 5*
ares
Toto je 5 hviezdičková štrúdľa. Veľmi pekné!
motyka
Veľmi sa Ti vydarila. Stojí za vyskúšanie.*****
marienka44
@Gigips ,toto nie je prava tahana strudla, ale ked nie je cas, nahradí ju.
Raz som robila valkanu strudlu, aby som vyskusala recept. Krajne casti cesta som narezala a ozdobne poprekladala. Bolo to vyborne.
U teba ocenujem valkanie na papieri, lebo to pomoze pri prekladaní tazkej , naplnenej "strudle" na plech.
gigips
...díki..marienka44,neviem aká je pravá ťahaná štrúdľa,toto je ale pravá tirolská...
rela
Nezabudnem na jablkovú štrúdľu s vanilkovým krémom, ktorú mi v Alpách naservírovali v hlbokom tanieri. Tie prekvapené pohľady mojich spolustolovníkov mám tiež stále v pamäti :-)
Mne každá štrúdľa praskne. Tvoja je 5*
medovnicek
štrúdle si krásne napiekol a veľmi sa mi páči ten nápad s tým zdobením na vrchu:)
gigips
...díki...rela,:..pri tomto ceste mi ešte nepraskla,vyvaľkané je tak na hrúbku cca:3mm...
tetuska
koštovala som tento rok v Rakúsku, bola výborná a podávali ju s kopčekom zmrzliny...