Americký vianočný koláč chudobných

jozka2 - bez fotkyjozka2, 29. apríla 2015

Udajne Tento kolac so sebou doniesli Pilgrims.Bola to skupina anglicanov,ktora zila v Holandsku v Leiden cez 10 rokov.V auguste 1620 sa vratili Zobraziť celý popis Udajne Tento kolac so sebou doniesli Pilgrims.Bola to skupina anglicanov,ktora zila v Holandsku v Leiden cez 10 rokov.V auguste 1620 sa vratili do Anglicka a v septembri na lodi Mayflower vyplavali do USA s duchovnym poslanim.V Amerike sa im hovori Dutch people. Kolac dlho vydrzi cerstvy a mne velmi chutnal.

Suroviny

10 dkg
2 odmerky chladná
2 odmerky
1/2 odmerky (margarín alebo maslo)
1 ČL
1 ČL
1 ČL mleté
1 ČL
1 PL
4 odmerky




Postup

  1. 1

    Hrozienka namocime aspon na 20 min.do studenej vody nabotnat.Z vody odoberieme 1/4 pohara a zbytok dame do vacsej misky.

  2. 2

    Suche ingrediencie zmiesame,pridame tuhy stuzeny tuk,/mast,margarin,maslo/a vmiesame do muky.Maslo je tuhe treba ho dobre vymiesat.

  3. 3

    Pridame k hrozienkam a vymiesame.Ak je este cesto tuhe primiesame podla potreby odlozenu 1/4 vody. Nalejeme do dobre vymastenej,mukou podsypanej chlebikovej formy a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stup.C asi 1,5 hodiny.Ak by vrch priharal mozno zakryt papierom na pecenie Ci je kolacik upeceny odskusame sparatkom

  4. 4

    Snad to pridam aj tu na objasnenie.1 odmerka na Slovensku je 250 ml,v USA 230 ml. Ak sa pouzije 250 ml nic sa nestane, pridat viac vody, ktoru sme si odlozili z namacania hrozienok.Mozno pridaj viac aj hrozienok,bude chutnejsi.

Diskusia k receptu

ares
nutmeg je muškátový orech.
slavka2012
Zaujimavy recept, stoji za vyskusanie.asi bude aj trvanlivy. Vdaka, Jozka.
jozka2
Vdaka za komenty a ojasnenie co je nutmeg.Idem to hned opravit.prekladala som do slov.a neuvedomila som si.Odmerka-tak ako pise smejkad na slovensku 250 ml a v USA je 230 ml.Ak pouzijes 250 ml nic sa nestane,pridaj viac vody z namacania hrozienok,/hrozienka je treba preplachnut,namocit a vodu pouzit do kolaca/.
Hrozianka mozte pridaj aj viac.Ak je, ale cesto huste, treba pridat viac vody.Mozna by bolo dobre cast vody zamenit za apple sauce.
mesiar50
Verim tomu, ze kolac je chutny a suroviny ktore si pouzila su podla mojho gusta.Budem doma urcite si ho pripravim.Vdaka za recept.
evanaaa
Aj premňa zaujímavý recept hodný vyskúšania.....a prečo musí byť maslo tuhé, nemohlo by sa chvíľu nechať zmäknúť pri izbovej teplote? Veď v rúre aj tak zmäkne. Inak, maslo nie je stužený tuk, ako Cera a podobné stuž. margaríny.
jozka2
evanaaa,zrejme pretoze sa stuhnute vlastne cele nevymiesa a ostanu male kusky,zrejme ako u biscuitov a robi ho lahsim?!Ja ti to neviem celkom vysvetlit.
Je to velmi jednoduchy kolacik,ale chutny,americka tradicia,tak to starsi americania este pecu pred vianocami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia