Amaretti

dzejsik - fotkadzejsik, 23. marca 2016
Amaretti
Foto: dzejsik

Amaretti patria medzi obľúbené talianske cukrovinky a ja som mala príležitosť upiecť ich na Románsku Veľkú noc, organizovanú našou katedrou. Ponúkam vám na ne Zobraziť celý popisAmaretti patria medzi obľúbené talianske cukrovinky a ja som mala príležitosť upiecť ich na Románsku Veľkú noc, organizovanú našou katedrou. Ponúkam vám na ne tento jednoduchý a rýchly receptík. ;)

30-35
porcií
10 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
150 g
200 g
1 ČL (mandľová esencia)
štipka
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh. Pridáme postupne práškový cukor a šľaháme dotuha. Následne primiešame mleté mandle a Amaretto (alebo mandľovú esenciu).

  2. 2

    Z hmoty na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme malé guličky (priemer asi 3 cm). Hmota je lepivá, môžete si preto pri tvarovaní ruky navlhčiť vodou. Medzi jednotlivými guličkami si necháme medzery. Pred pečením posypeme cez sitko práškovým cukrom Amaretti po povrchu.

  3. 3

    Pečiemie pri 200° asi 10 minút. Keď sa ľahko odliepajú od papiera na pečenie, sú hotové. :) Necháme vychladnúť na mriežke.

  4. 4

    Buon appetito!

    Amaretti - obrázok 4
  5. 5

    A tu je pôvodný recept, kde nájdete aj fotopostup. :) www.eugeniekitchen.com/amaretti

Diskusia k receptu

haji
@Dzejsik jejejeje to je dobrotka, voní až sem, sliny se mi sbíhají. Krásné dílo i fotečky! Jsi šikulka!!
kukulienka71
@dzejsik , tieto sušienky poznám, odkedy som naďabila na tortu di pane. Často sa totiž dávajú aj do nej, v malých kúskoch:-) Pekná práca!
timinka
Krásne, až teraz som na nich naďabila. ...+ krásna fotka.
caramel
NESPRAVNY RECEPT
Uz tu jedna vareskarka napisala takyto poslovenceny recept s AMARETTOm, to ale nepatri do keksikov AMARETTI!! Patria tam horké mandle a treba uviest, ze mnoztvo tychto zavisi od regionu Talianska.
"Amaro" znamena "horky", nema to ale s Amarettom-likérom nic do cinenia (àpropos: od likéru zriedne cesto.)

Velmi zazlievam slovenkam, ze pisu o veciach, v ktorych sa nevyznaju a tie druhé, ktoré nekriticky citaju si a nic nepreveria. No ale ano - slovenka neovlada vecsinou zianu cudziu rec, ani len kucharsku...
radost
@Caramel (24.11.2018 15:21)

....slovenka neovlada vecsinou zianu cudziu rec, ani len kucharsku...

A ty si čo-dievča..??Nie si tiež Slovenka..??
kozmopolita bez príslušnosti..??
oprav si chyby:
Slovenka
neovláda
väčšinou
žiadnu
reč
kuchársku

Nerobievam toto-ale táto tvoja "nadutosť" ma rozhorúčila..:-))
zolik
Normalne sa citim urazena! A velmi. Ovladam aktivne "enem" 4 cudzie jazyky. Dohovorim sa este v min 3 (tz. gramatika otras, ale vykecam sa)...
Neznasam nadutost, nelojalnost a povysenectvo.
A este nieco. Uz viac ako 30 rokov zijem a pracujem mimo SK. Slovencinu pouzivam len v komunikacnej forme s rodinou a priatelmi.
bubaya
@Caramel (24.11.2018 15:21)

Okrem tej esencie je recept v podstate totožný s talianskymi receptami. Miesto sladkých mandlí by mala byť časť - podľa chuti - horkých, ale u nás som horké mandle ešte nevidela. Preto tá čajová lyžička amaretta, alebo esencie, aby mali tú správnu chuť. Pri toľkých surovinách by som sa nebála toho, že cesto zredne po jednej lyžičke.
Vďaka za túto diskusiu,už viem, čo budem piecť, aby v tom nebola múka, žltka, maslo a mlieko......
dormella
V podstate by stacilo pouzit male mnozstvi jemne u umletych merunkovych jader, udelaji Vam stejnou sluzbu jako horke mandle, obsahuji tez amygdalin.
Pracovni postup pri tvorbe samotneho peciva Vam usnadni podsypani pracovni plochy mouckovym cukrem, testo se nebude lepit:



V receptu je stejne mnozstvi mandli a cukru. Navic je tam pridano na spicku noze amonia, ja osobne ho nedavam a vysledek je stejny.
1x bubaya
kucharka
Asi som mala väčšie bielky, cesto som mala veľmi riedke, musela som ho len tak naberať lyžicou a dávať kôpky na plech, preto nemám guličky ale placičky... :-))
Ale aj tak sú výborné. Ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia