Foto: dzejsik
Amaretti patria medzi obľúbené talianske cukrovinky a ja som mala príležitosť upiecť ich na Románsku Veľkú noc, organizovanú našou katedrou. Ponúkam vám na ne Zobraziť celý popisAmaretti patria medzi obľúbené talianske cukrovinky a ja som mala príležitosť upiecť ich na Románsku Veľkú noc, organizovanú našou katedrou. Ponúkam vám na ne tento jednoduchý a rýchly receptík. ;)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh. Pridáme postupne práškový cukor a šľaháme dotuha. Následne primiešame mleté mandle a Amaretto (alebo mandľovú esenciu).
- 2
Z hmoty na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme malé guličky (priemer asi 3 cm). Hmota je lepivá, môžete si preto pri tvarovaní ruky navlhčiť vodou. Medzi jednotlivými guličkami si necháme medzery. Pred pečením posypeme cez sitko práškovým cukrom Amaretti po povrchu.
- 3
Pečiemie pri 200° asi 10 minút. Keď sa ľahko odliepajú od papiera na pečenie, sú hotové. :) Necháme vychladnúť na mriežke.
- 4
Buon appetito!
- 5
A tu je pôvodný recept, kde nájdete aj fotopostup. :) www.eugeniekitchen.com/amaretti
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Uz tu jedna vareskarka napisala takyto poslovenceny recept s AMARETTOm, to ale nepatri do keksikov AMARETTI!! Patria tam horké mandle a treba uviest, ze mnoztvo tychto zavisi od regionu Talianska.
"Amaro" znamena "horky", nema to ale s Amarettom-likérom nic do cinenia (àpropos: od likéru zriedne cesto.)
Velmi zazlievam slovenkam, ze pisu o veciach, v ktorych sa nevyznaju a tie druhé, ktoré nekriticky citaju si a nic nepreveria. No ale ano - slovenka neovlada vecsinou zianu cudziu rec, ani len kucharsku...
....slovenka neovlada vecsinou zianu cudziu rec, ani len kucharsku...
A ty si čo-dievča..??Nie si tiež Slovenka..??
kozmopolita bez príslušnosti..??
oprav si chyby:
Slovenka
neovláda
väčšinou
žiadnu
reč
kuchársku
Nerobievam toto-ale táto tvoja "nadutosť" ma rozhorúčila..:-))
Neznasam nadutost, nelojalnost a povysenectvo.
A este nieco. Uz viac ako 30 rokov zijem a pracujem mimo SK. Slovencinu pouzivam len v komunikacnej forme s rodinou a priatelmi.
Okrem tej esencie je recept v podstate totožný s talianskymi receptami. Miesto sladkých mandlí by mala byť časť - podľa chuti - horkých, ale u nás som horké mandle ešte nevidela. Preto tá čajová lyžička amaretta, alebo esencie, aby mali tú správnu chuť. Pri toľkých surovinách by som sa nebála toho, že cesto zredne po jednej lyžičke.
Vďaka za túto diskusiu,už viem, čo budem piecť, aby v tom nebola múka, žltka, maslo a mlieko......
Pracovni postup pri tvorbe samotneho peciva Vam usnadni podsypani pracovni plochy mouckovym cukrem, testo se nebude lepit:
V receptu je stejne mnozstvi mandli a cukru. Navic je tam pridano na spicku noze amonia, ja osobne ho nedavam a vysledek je stejny.
Ale aj tak sú výborné. Ďakujem za recept.