Foto: siuuu
Neskutočne úžasné šišky. Túto chuť si pamätám z čias, keď šišky robievala moja maminka, od ktorej som si nestihla vypýtať
jej
recept. Sú Zobraziť celý popisNeskutočne úžasné šišky. Túto chuť si pamätám z čias, keď šišky robievala moja maminka, od ktorej som si nestihla vypýtať
jej
recept. Sú to moje prvé klasické šišky - až do dnes som mala pred nimi nejaký rešpekt, a to už mám čo-to odvarené aj
odpečené,
ale nejako som si myslela, že chuť tých maminkiných šišiek nič neprekoná. Ale tieto sa im plne vyrovnajú. Robila som z
polovičnej dávky, aby sme veľmi nepribrali :-D. Vyšlo mi 25 kusov (priemer vykrajovačky 5 cm). A všetky boli behom chvíle fuč.
Zdroj: internet
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 ml vlažné |
|
3-4 PL (rum) |
|
90 g rozpustené |
|
6-8 ks |
|
3 PL |
|
400 g |
|
200 g |
|
7 g |
|
z 1/2 citróna |
|
na vyprážanie (množstvo podľa veľkosti hrnca) |
|
podľa chuti |
|
Na obaľovanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Zmiešala som si sypké suroviny (obe múky, práškový cukor, droždie, nastrúhaná citrónová kôra). Osobitne som zmiešala mokré suroviny (mlieko, maslo, rum a žĺtky). Do mokrej zmesi som postupne vmiešala suchú zmes, varechou som vypracovala cesto (lepší by bol robot, ale ten pracoval akurát na kváskovom chlebíku a nemám náhradnú misu), prikryla som utierkou a nechala som kysnúť asi hodinku.
- 2
Potom som cesto na pomúčenej podložke zľahka rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, vykrojila som kolieska (priemer 5 cm) a nechala som na podložke ešte pol hodinku podkysnúť. Potom som vyprážala v rozpálenom oleji. Naši chceli s džemom, takže som pred vhodnením do oleja urobila v strede prstom jamku - do oleja som dávala tou jamkovou stranou dolu.
- 3
Nechala som odkvapkať na papierových utierkach a obaľovala som v zmesi práškového cukru, mletej pravej Bourbon vanilky a mletej škorice. Nakoniec som dávala do jamiek jahodový džem - ako vidieť z foto tak to bolo ozaj narýchlo, lebo som sa ponáhľala a chcela som, aby ich mali naši teplé. Bolo po nich behom chvíľky.
- 4
Fotiť som nestihla, pretože som ich robila popri varení večere a príprave chleba. Recept je prevzatý z MMB, pôvodný recept pochádza z nejakej českej stránky. Prebehla som recepty na šišky tu na Vareche, tento som tam nenašla, tak ho pridávam do zbierky. Je náročný na počet vajíčok - teda žĺtkov, ale zasa dobre vedieť, pretože mne väčšinou pri sviatkovom pečení žĺtky zostávajú, tak aspoň viem čo s nimi. Možno sa dá z ich množstva ubrať, ja som si netrúfla, keďže je to moja šišková prvotina, nechcela som, aby sa niečo pokazilo a chcela som ochutnať originál.
- 5
Samozrejme najlepšie sú čerstvé, hneď po vypražení - ale to nebude problém, lebo sú prudko žravé.
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/sisky-celiaticke-fotorecept/137...
alebo podľa danculka:
varecha.pravda.sk/recepty/dvojake-sisky-s-lekvarom-a-s-ja...
Neskorooo ... bolo po nich hneď ... ale aj tak sú najlepšie čerstvé, vtedy sú ozaj úžasné.
My sme vždy jedávali také "plané", iba obalené v cukre a vanilke. Mne aj teraz také najviac chutia. Ale aj s džemom boli fajné. Penu som nikdy nerobila ... ja bielky využijem na pečenie, napríklad na makrónky alebo mini pavlovky.
Áno - 25 kusov šišiek (priemer vykrajovačky 5 cm) mi vyšlo z polovičnej dávky.
prepáčte, to mi je jasné, potrebujem vedieť, či ste dala recept s množstvami na celu dávku, alebo je už upravený na pol dávku.
Aha - som nepochopila - recept je na celú dávku - ale som si všimla že som zle uviedla žĺtka - v pôvodnom recepte je ich až 8 kusov - idem to opraviť.
Peciem v malom kastroliku a vo velkom.mnozstve.oleja., jamkou dolu. Kde robim chybu?
Denyany ahoj, môžeš mi prezradiť ten tvoj receptík na šišky? Ďakujem