Ako obláčik nadýchané šišky

siuuu - fotkasiuuu, 26. januára 2020
Ako obláčik nadýchané šišky
Foto: siuuu

Neskutočne úžasné šišky. Túto chuť si pamätám z čias, keď šišky robievala moja maminka, od ktorej som si nestihla vypýtať jej recept. Sú to moje prvé klasické šišky - až do dnes som mala pred nimi nejaký rešpekt, a to už mám čo-to odvarené aj odpečené, ale nejako som si myslela, že chuť tých maminkiných šišiek nič neprekoná. Ale tieto sa im plne vyrovnajú. Robila som z polovičnej dávky, aby sme veľmi nepribrali :-D. Vyšlo mi 25 kusov (priemer vykrajovačky 5 cm). A všetky boli behom chvíle fuč.
Zdroj: internet

25 kusov
porcií
15 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 ml vlažné
3-4 PL (rum)
90 g rozpustené
6-8 ks
3 PL
400 g
200 g
7 g
z 1/2 citróna
 na vyprážanie (množstvo podľa veľkosti hrnca)
podľa chuti
Na obaľovanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešala som si sypké suroviny (obe múky, práškový cukor, droždie, nastrúhaná citrónová kôra). Osobitne som zmiešala mokré suroviny (mlieko, maslo, rum a žĺtky). Do mokrej zmesi som postupne vmiešala suchú zmes, varechou som vypracovala cesto (lepší by bol robot, ale ten pracoval akurát na kváskovom chlebíku a nemám náhradnú misu), prikryla som utierkou a nechala som kysnúť asi hodinku.

  2. 2

    Potom som cesto na pomúčenej podložke zľahka rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, vykrojila som kolieska (priemer 5 cm) a nechala som na podložke ešte pol hodinku podkysnúť. Potom som vyprážala v rozpálenom oleji. Naši chceli s džemom, takže som pred vhodnením do oleja urobila v strede prstom jamku - do oleja som dávala tou jamkovou stranou dolu.

  3. 3

    Nechala som odkvapkať na papierových utierkach a obaľovala som v zmesi práškového cukru, mletej pravej Bourbon vanilky a mletej škorice. Nakoniec som dávala do jamiek jahodový džem - ako vidieť z foto tak to bolo ozaj narýchlo, lebo som sa ponáhľala a chcela som, aby ich mali naši teplé. Bolo po nich behom chvíľky.

  4. 4

    Fotiť som nestihla, pretože som ich robila popri varení večere a príprave chleba. Recept je prevzatý z MMB, pôvodný recept pochádza z nejakej českej stránky. Prebehla som recepty na šišky tu na Vareche, tento som tam nenašla, tak ho pridávam do zbierky. Je náročný na počet vajíčok - teda žĺtkov, ale zasa dobre vedieť, pretože mne väčšinou pri sviatkovom pečení žĺtky zostávajú, tak aspoň viem čo s nimi. Možno sa dá z ich množstva ubrať, ja som si netrúfla, keďže je to moja šišková prvotina, nechcela som, aby sa niečo pokazilo a chcela som ochutnať originál.

  5. 5

    Samozrejme najlepšie sú čerstvé, hneď po vypražení - ale to nebude problém, lebo sú prudko žravé.

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
@evelynba (26.1.2020 10:14)

My sme vždy jedávali také "plané", iba obalené v cukre a vanilke. Mne aj teraz také najviac chutia. Ale aj s džemom boli fajné. Penu som nikdy nerobila ... ja bielky využijem na pečenie, napríklad na makrónky alebo mini pavlovky.
Krásne, verím, že aj chutné. Skúšať ich nebudem, mám svoj obľúbený recept a šišky sú výborné aj bez toľkých vajec(ja vajcia veľmi nemusím a ak ich je niekde viac, vadí mi tá chuť). Ale navnadila si ma, možno spravím na večeru..;-)
@pcamaro (28.1.2020 10:04)

Aha - som nepochopila - recept je na celú dávku - ale som si všimla že som zle uviedla žĺtka - v pôvodnom recepte je ich až 8 kusov - idem to opraviť.
Zenusky, prosim vas poradte mi.Vzdy ked robim sisky, tak sa mi neprepecu.Ostavaju polosurove.Precoo?
Peciem v malom kastroliku a vo velkom.mnozstve.oleja., jamkou dolu. Kde robim chybu?
Ak sa ti neprepečú, tak najskôr preto, že je olej veľmi horúci. Treba piecť pomalšie, na miernejšom plameni. Urob si hneď po prvých skúšku - najlepšie pichnúť dvojzubou vydličkou do šišky a keď sa na ňu nalepí cesto, tak treba smažiť dlhšie. Ešte treba dbať na to, aby cesto po vykrojení ľahko prikryté podkyslo cca 20 minút a až potom vyprážať. Kysnuté cesto nemá rado chlad a prievan. Ešte poznatok: čím viac tuku dáš do cesta, tým viac tuku do seba nasajú šišky pri vyprážaní a o to viac budú mastnejšie. @miska1978 (3.2.2020 22:19)


Pridaj komentár k receptu: