Ako obláčik nadýchané šišky

siuuu - fotkasiuuu, 26. januára 2020
Ako obláčik nadýchané šišky
Foto: siuuu

Neskutočne úžasné šišky. Túto chuť si pamätám z čias, keď šišky robievala moja maminka, od ktorej som si nestihla vypýtať jej recept. Sú Zobraziť celý popisNeskutočne úžasné šišky. Túto chuť si pamätám z čias, keď šišky robievala moja maminka, od ktorej som si nestihla vypýtať jej recept. Sú to moje prvé klasické šišky - až do dnes som mala pred nimi nejaký rešpekt, a to už mám čo-to odvarené aj odpečené, ale nejako som si myslela, že chuť tých maminkiných šišiek nič neprekoná. Ale tieto sa im plne vyrovnajú. Robila som z polovičnej dávky, aby sme veľmi nepribrali :-D. Vyšlo mi 25 kusov (priemer vykrajovačky 5 cm). A všetky boli behom chvíle fuč.
Zdroj: internet

25 kusov
porcií
15 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 ml vlažné
3-4 PL (rum)
90 g rozpustené
6-8 ks
3 PL
400 g
200 g
7 g
z 1/2 citróna
 na vyprážanie (množstvo podľa veľkosti hrnca)
podľa chuti
Na obaľovanie:




Postup

  1. 1

    Zmiešala som si sypké suroviny (obe múky, práškový cukor, droždie, nastrúhaná citrónová kôra). Osobitne som zmiešala mokré suroviny (mlieko, maslo, rum a žĺtky). Do mokrej zmesi som postupne vmiešala suchú zmes, varechou som vypracovala cesto (lepší by bol robot, ale ten pracoval akurát na kváskovom chlebíku a nemám náhradnú misu), prikryla som utierkou a nechala som kysnúť asi hodinku.

  2. 2

    Potom som cesto na pomúčenej podložke zľahka rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, vykrojila som kolieska (priemer 5 cm) a nechala som na podložke ešte pol hodinku podkysnúť. Potom som vyprážala v rozpálenom oleji. Naši chceli s džemom, takže som pred vhodnením do oleja urobila v strede prstom jamku - do oleja som dávala tou jamkovou stranou dolu.

  3. 3

    Nechala som odkvapkať na papierových utierkach a obaľovala som v zmesi práškového cukru, mletej pravej Bourbon vanilky a mletej škorice. Nakoniec som dávala do jamiek jahodový džem - ako vidieť z foto tak to bolo ozaj narýchlo, lebo som sa ponáhľala a chcela som, aby ich mali naši teplé. Bolo po nich behom chvíľky.

  4. 4

    Fotiť som nestihla, pretože som ich robila popri varení večere a príprave chleba. Recept je prevzatý z MMB, pôvodný recept pochádza z nejakej českej stránky. Prebehla som recepty na šišky tu na Vareche, tento som tam nenašla, tak ho pridávam do zbierky. Je náročný na počet vajíčok - teda žĺtkov, ale zasa dobre vedieť, pretože mne väčšinou pri sviatkovom pečení žĺtky zostávajú, tak aspoň viem čo s nimi. Možno sa dá z ich množstva ubrať, ja som si netrúfla, keďže je to moja šišková prvotina, nechcela som, aby sa niečo pokazilo a chcela som ochutnať originál.

  5. 5

    Samozrejme najlepšie sú čerstvé, hneď po vypražení - ale to nebude problém, lebo sú prudko žravé.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, o chuti nepochybuji, krásně nadýchané šišky! Určitě bych nelitovala počet žloutků, mají v těstě svoji nezaměnitelnou chuť, funkci i vzhled, hmm
finczi
Nádherné. Aj moja mamka dávala viac žĺtkov , aj rum ako Vy. Tiež boli krásne a chutné. Žiaľ, ja ich jesť nemôžem, ale aspoň sa pokochám pohľadom a pospomínam...
siuuu
@kvakac (26.1.2020 14:15)

Neskorooo ... bolo po nich hneď ... ale aj tak sú najlepšie čerstvé, vtedy sú ozaj úžasné.
1x haji
siuuu
@evelynba (26.1.2020 10:14)

My sme vždy jedávali také "plané", iba obalené v cukre a vanilke. Mne aj teraz také najviac chutia. Ale aj s džemom boli fajné. Penu som nikdy nerobila ... ja bielky využijem na pečenie, napríklad na makrónky alebo mini pavlovky.
1x haji
pcamaro
poprosím o info, či uvedené množstva sú už tou polovičnou dávkou na 25 ks šišiek. Dakujem.
1x drajan
drajan
pripájam sa k otázka pcmaro...dík vopred za odpoveď, tiež mi to nie je jasné
denyany
Krásne, verím, že aj chutné. Skúšať ich nebudem, mám svoj obľúbený recept a šišky sú výborné aj bez toľkých vajec(ja vajcia veľmi nemusím a ak ich je niekde viac, vadí mi tá chuť). Ale navnadila si ma, možno spravím na večeru..;-)
1x siuuu
siuuu
@pcamaro (27.1.2020 09:06)

Áno - 25 kusov šišiek (priemer vykrajovačky 5 cm) mi vyšlo z polovičnej dávky.
pcamaro
@siuuu (27.1.2020 15:53)

prepáčte, to mi je jasné, potrebujem vedieť, či ste dala recept s množstvami na celu dávku, alebo je už upravený na pol dávku.
siuuu
@pcamaro (28.1.2020 10:04)

Aha - som nepochopila - recept je na celú dávku - ale som si všimla že som zle uviedla žĺtka - v pôvodnom recepte je ich až 8 kusov - idem to opraviť.
dvorka
Tak som dnes šišky robila, tiež len z polovičnej dávky. Sú fajné, prevoňané rumom a citrónovou kôrou. Vďaka za recept.
1x siuuu
miska1978
Zenusky, prosim vas poradte mi.Vzdy ked robim sisky, tak sa mi neprepecu.Ostavaju polosurove.Precoo?
Peciem v malom kastroliku a vo velkom.mnozstve.oleja., jamkou dolu. Kde robim chybu?
cuketa
Ak sa ti neprepečú, tak najskôr preto, že je olej veľmi horúci. Treba piecť pomalšie, na miernejšom plameni. Urob si hneď po prvých skúšku - najlepšie pichnúť dvojzubou vydličkou do šišky a keď sa na ňu nalepí cesto, tak treba smažiť dlhšie. Ešte treba dbať na to, aby cesto po vykrojení ľahko prikryté podkyslo cca 20 minút a až potom vyprážať. Kysnuté cesto nemá rado chlad a prievan. Ešte poznatok: čím viac tuku dáš do cesta, tým viac tuku do seba nasajú šišky pri vyprážaní a o to viac budú mastnejšie. @miska1978 (3.2.2020 22:19)

1x siuuu
siuuu
Som rada, že sa podarili a že chutia ;-)
riajo
@denyany (27.1.2020 15:44)

Denyany ahoj, môžeš mi prezradiť ten tvoj receptík na šišky? Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia