Šišky

Ako obláčik nadýchané šišky

Autor receptu: siuuu

Neskutočne úžasné šišky. Túto chuť si pamätám z čias, keď šišky robievala moja maminka, od ktorej som si nestihla vypýtať jej recept.* Sú to moje prvé klasické šišky - až do dnes som mala pred nimi nejaký rešpekt, a to už mám čo-to odvarené aj odpečené, ale nejako som si myslela, že chuť tých maminkiných šišiek nič neprekoná. Ale tieto sa im plne vyrovnajú. Robila som z polovičnej dávky, aby sme veľmi nepribrali :-D. Vyšlo mi 25 kusov (priemer vykrajovačky 5 cm). A všetky boli behom chvíle fuč.

25 kusov
porcií
15 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zmiešala som si sypké suroviny (obe múky, práškový cukor, droždie, nastrúhaná citrónová kôra). Osobitne som zmiešala mokré suroviny (mlieko, maslo, rum a žĺtky). Do mokrej zmesi som postupne vmiešala suchú zmes, varechou som vypracovala cesto (lepší by bol robot, ale ten pracoval akurát na kváskovom chlebíku a nemám náhradnú misu), prikryla som utierkou a nechala som kysnúť asi hodinku.
  2. Potom som cesto na pomúčenej podložke zľahka rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, vykrojila som kolieska (priemer 5 cm) a nechala som na podložke ešte pol hodinku podkysnúť. Potom som vyprážala v rozpálenom oleji. Naši chceli s džemom, takže som pred vhodnením do oleja urobila v strede prstom jamku - do oleja som dávala tou jamkovou stranou dolu.
  3. Nechala som odkvapkať na papierových utierkach a obaľovala som v zmesi práškového cukru, mletej pravej Bourbon vanilky a mletej škorice. Nakoniec som dávala do jamiek jahodový džem - ako vidieť z foto tak to bolo ozaj narýchlo, lebo som sa ponáhľala a chcela som, aby ich mali naši teplé. Bolo po nich behom chvíľky.
  4. Fotiť som nestihla, pretože som ich robila popri varení večere a príprave chleba. Recept je prevzatý z MMB, pôvodný recept pochádza z nejakej českej stránky. Prebehla som recepty na šišky tu na Vareche, tento som tam nenašla, tak ho pridávam do zbierky. Je náročný na počet vajíčok - teda žĺtkov, ale zasa dobre vedieť, pretože mne väčšinou pri sviatkovom pečení žĺtky zostávajú, tak aspoň viem čo s nimi. Možno sa dá z ich množstva ubrať, ja som si netrúfla, keďže je to moja šišková prvotina, nechcela som, aby sa niečo pokazilo a chcela som ochutnať originál.
  5. Samozrejme najlepšie sú čerstvé, hneď po vypražení - ale to nebude problém, lebo sú prudko žravé.