Foto: adeja
Tak som sa raz pustila do varenia paradajkovej polievky (v Londýne) a po pravde, nebolo mi celkom jasné ako na to. Pripomenula som si Zobraziť celý popisTak som sa raz pustila do varenia paradajkovej polievky (v Londýne) a po pravde, nebolo mi celkom jasné ako na to. Pripomenula som si ale chute polievky, ktorú varila moja mamka a ktorú som raz jedla v reštaurácii. Snažila som sa napodobniť ju, a tak trošku som sa inšpirovala radami na internete. Vynikajúca paradajková, naozaj PARADAJKOVÁ polievka, bola na svete..... inšpirujte sa a vychutnávajte do sýtosti! ;)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na drobno si nakrájame jednu menšiu cibuľu a 1-2 strúčiky cesnaku. Opražíme do zlata na jemne rozpálenom oleji. Pridáme 2 malé lyžičky cukru a skaramelizujeme. Hneď na to pridáme umyté, nakrájané cherry paradajky ( prekrojíme na 1/2). A dusíme, dusíme... cca 5 minút, kým paradajky nie sú zreteľne mäkké a takmer stiahnuté z kože :D Potom do tejto zmesky vylejeme 1 liter paradajkového pyré ( ja varím do malého hrnca, takže mne to stačí. Ak ale použijete veľký hrniec, odporúčam väčšie množstvo pyré) a miešame, miešame :) V takmer hotovej polievočke utopíme jeden "struk/lusk" celej škorice a necháme vrieť. Po pár minútach prilejeme vodu. 1 alebo 2 veľké poháre. Opäť záleží od toho, ako veľmi chcete mať polievku paradajkovú, krémovú....Ja to s vodou veľmi nepreháňam, ale samozrejme, je nevyhnutná...množstvo nechám na vás :P No a takto všetko spolu necháme variť. 15-20 minút. Pridáme soľ/cukor ( každé pyré má inú chuť. A každý z nás má inú predstavu ako by paradajková polievka mala chutiť. Ja preto občas pridám viac soli a menej cukru, inokedy naopak....nechajte sa viesť rečou chuťových buniek ;), bazalku, oregano a prípadne štipku čierneho korenia. Po dovarení odporúčam škoricu z polievky vybrať. A potom si do toho nastrúhajte kopu syra...aby ste si mohli pokojne vychutnať tento paradajkový elixír a chuť paradajok, ktoré stoja za to! Dobrú chuť ;)
Diskusia k receptu