52-strúčiková cesnačka

safran - fotkasafran, 3. marca 2014
52-strúčiková cesnačka
Foto: safran

Recept ma zaujal hneď svojím názvom a našla som ho na svojej obľúbenej ájurvédskej stránke, z ktorej mi chodia notifikácie. Keďže cesnak milujem a pečený obzvlášť - bolo rozhodnuté :-) V podtitule bolo: porazí kašeľ, nádchu aj norovirus.

4
porcie
45/45 minút
na 180 °C

Suroviny

52 strúčikov
2 PL
2 PL alebo ghee
1/2 čl
2 šálky
1/2 šálky
3,5 šálky
4 mesiačiky
1/2 šálky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Predhrejte rúru na 180stC. Vložte 26 nelúpaných strúčikov do malej sklenenej zapekacej misky. Pridajte 2 lyžice olivového oleja a posypte morskou soľou a premiešajte. Zakryte zapekaciu misku pevne fóliou a pečieme, kým nie je cesnak dozlatista (asi 45 minút). Rozpustíme maslo v ťažkej veľkej panvici na stredne-vysokej teplote. Pridajte cibuľu, tymian, zázvor a kajenské práškové korenie a varíme, kým cibuľa nie je priesvitná, asi 6 minút. Pridajte pečený cesnak a 26 surových strúčikov cesnaku a varíme 3 minúty. Vlejte zeleninový vývar, zakryte a varte, kým cesnak nie je veľmi jemný, asi 20 minút.

  2. 2

    Rozmixujte v mixéri do hladka. Vráťte polievku do hrnca, pridajte kokosové mlieko a nechajte prevrieť. Dochuťte morskou soľou a korením. Vložte do každej misky 1 mesiačik citróna a podávajte.

  3. 3

    Možno pripraviť 1 deň dopredu.

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
má podstatný význam to číslo..?? musí sa dodržať..??bo iné číslo by zmenilo recept..?? myslím chuť..kvalitu..??
cesnačku - pravda inú- máme radi..
no veru, chýba údaj aspoň zhruba o množstve vody, ale mne sa recept veľmi páči, pre mňa je to ingredienciami perfektná polievka. Možno je počet strúčikov cesnaku nejaké magické číslo, ktohovie... :-) V každom prípade si ju v zozname polievok v mojej KK posúvam na popredné miesto
AAAJ s cesnakom pomaly ako so vsetkymi liecivymi bylinkami,vo velkom mnozstve odburava vapnik z tela.Vsetko z mierou,neznamena,ze tam bude 52 strucikov sme uz vylieceni.
@radost neviem, či je magické :-) @tiginko správne, stačil vývar, ale ja som ho rozmixovala so všetkou zeleninou, z ktorej som ho robila, @jozka2 , stačí skúsiť, upečený cesnak chutí aj účinkuje v tele inak a táto hustá polievka je naozaj pre človek, ktorý sa potrebuje vykurírovať z dajakej pliagy, ku @sany11 a nevyjadrujem, @jujoska ja som urobila ako bolo napísané, zriedi to potom kokosové mlieko, @mijaita PRESNE, komu sa nechce počítať strúčiky, presne tak to vychádza 52 strúčikov sú 4 porcie, ja som robila 2porcie a bolo mi treba presne 2 celé paličky/hlavičky cesnakové. Punktum :-) pekný deň, všetkým :-)
vody si pridajte každý - koľko chcete, recept nie je dogma
toto má byť liečivá polievka pre toho, kto bojuje proti začínajúcej bakteriálnej infekcii... v jej podtitule bolo napísane: zabíja baktérie aj nanovírus...
peceny cesnak je vyborny, ma svojsku specificku chut, uplne odlisnu od suroveho, nasladlu, jemne pikantnu, myslim ze tie mnostva su urcite spravne, a ved ako pise @safran "recept nie je dogma" :) ten vyrok sa mi vazne paci, dakujem za pekny recept
ja som vcera vecer pozerala recept a potom sa mi v noci snivalo, ze som ju varila, mama ma sprdla, ze ako som mohla taky cesnakovy humus vobec varit a este tyzden ma nou bolo citit :D to nie v zlom, len mi prislo vtipne, ze sa mi snivalo o tvojej polievke
@mariamka , presne tak :-) cesnačku milujem na mnoho spôsobov, v jednej reštaurácii v Žiline som jedna aj so surovým žĺtkom - každý robí inak, niekto priesvitné, niekto krémové, ale táto nezvyčajná kombinácia pečeného a vareného cesnaku ma fakt dostala!
@sany11 no veru, dobre to nevyznelo... nemám k tomu čo viac napísať, ako že treba vyskúšať! Ja vždy robím nový recept presne podľa popisu a potom si pridávam k nemu poznámky, čo by som zmenila. V tomto som hneď zmenila to, že všetku zeleninu, ako som robila zeleninový vývar, som rozmixovala... polievku nebolo treba nijak zahusťovať, bola lahodná, prvý deň výrazná, ale nič, čo by dospelý človek, ktorý sa nevyhýba cesnaku - nezvládol, druhý deň sa chute ešte zharmonizovali. Dosť takú pálčivosť, ktorej sa možno obávate, zmierni to kokosové mlieko.
@3sandra3 bárs by takto chutili všetky lieky sveta :-)
@iwuska "čo sa babe chcelo - to sa babe snilo" :-D
darmo to tu budem písať, nevyskúšate - neviete... je lahodná, harmonická a vonkoncom nie štipľavá, akoby sa možno mohlo zdať
Zlozenie tej polievky je super o tom potom,ale tiez vaham nad tym mnozstvom cesnaku.Peceny cesnak zboznujem,nevyskusam-neviem,kazdopadne moze byt vynikajuca a pre milovnikov polievok skvela...skusim ju,aj s tym mnozstvom...asi to tak ma byt
@marianne , kto váha, nech sa drží kroku 3: urobiť deň vopred, možno by ani niekto neodhadol, čo je ona zač :-) harmonická
@elysa ona kupodivu nie je taká, ako by sa dalo čakať po prečítaní receptu... niektoré sme tu také, čo prečítame a vieme odtušiť, ako to bude chutiť... táto prekvapila aj mňa :-)

@safran takuto s pecenym cesnakom som uz robila aj ja niekolko krat a chuti mi ovela viac ako taka klasicka rychlovka co sa cesnak len nastruha. Ja nedavam struciky ale prekrojim na polovicu cesnak potom ked sa upecie tak pekne sam zo supky vyskoci a ide sa na polievocku. Vyskusam aj tuto tvoju verziu s tym kokosovym mliekom sa mi to paci :-) a to mnozstvo cesnaku si myslim,ze je akurat tiez som prvy krat bola prekvapena ,ze tolko cesnaku ale ked clovek vyskusa tak bude milo prekvapeny. Ulozene a urcite ju vyskusam.
úžasne chutná a zdravá polievka, cesnak v šupke pečený stratí na ostrosti, má príjemnú nasládlu chuť, je menej výrazný, preto to množstvo je úplne na mieste :-)
***** zaslúžených dávam za chuťove skvelý recept a ladenie všetkých ingrediencií spolu :-)
už je v kk.
@pusta , ďakujem, ešte budem radšej, keď sa z KK dostane na Váš stôl :-) Dobrúúú chuť! V čase jarných nachladnutí a chrípok, prskajúcich ľudí a okolitého kašľa - výborná aj ako prevencia...
Milujem cesnak a vďaka častej kozumácii má rôzne pliagy obchádzajú, ale keby ma čosi chcelo drapnúť, tak si túto liečivú polievočku uvarím, ale vyskúšam ju aj bez dákej pliagy, už je v KK, vďaka za recept...
@radulienka a všetci ostatní - netrpezlivo čakám, kedy niekto uvarí a potom napíše... ja viem, trochu zdĺhavá príprava... ale ďakujem aj za uloženie do KK - to je predsa prvý krok k tomu
Ahoj Safi ja som Moshe tento nik som musel koli sedliakom zmenit.
Mam par pripomienok Pusta je kamaratka asom jej sefkuchar a guru Mam par pripomienok k polievke sorry nie je to kritika len pomoc.
1. toto je kremovka nie original Franc.polievka.
2.Kokosove mlieko do kremu nepatri ale plnotucne mlieko ako ani timian a rozhodne zazvor NIE!!!
Ahoj,
- NIE JE to fr. polievka
- tymián vyrovnáva účinky cesnaku (prudko znižujúceho krv. tlak)
- indická kuchyňa vo všeobecnosti nepozná kombináciu sladkého kravského mlieka a slanej chute. Ďumbier pre prehriatie organizmu v zimnom čase. Toľko na vysvetlenie.
Safran,citam tvoje komenty a prisla som na to,ze to mnozstvo tych ingred.tam musi byt tak ako uvadzas,lebo pri nzsichdavkach nema ta polievka taky silny ucinok,ktory je potrebny sa poborit s virusmi.

Pridaj komentár k receptu: