Pstruhy s paradajkovým závojom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V stredu som v TV videl starší záznam relácie „Dve tučné dámy v kuchyni“. Mimo iného piekli morskú rybu – Diablov chvost . Keďže patrím k tým, ktorí milujú ryby v bársakom „sóse“, tak som si povedal, prečo nie! Splašil som potrebné suroviny a výsledok prekvapil aj mňa. Naviac som odpovedal na všetečnú otázku: kedy je kuchár (gazdinka) najšťastnejší? Samozrejme vtedy, keď po spapkaní jedla, ním pripraveného, ostanú prázdne vylízané taniere; keď nie je čo odložiť do chladničky alebo na prihriatie!

2
porcie
15´ minút
príprava
40´ minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. očistené, umyté a osušené pstruhy rozložíme na pracovnú plochu; osolíme a oMČKujeme ich čerstvo na hrubo drveným korením, z obidvoch strán a necháme ich tak 10÷12´tíško do seba nasávať nové vône.
  2. štyri zrelé čerstvé červené paradajky na špičkách nadkrojíme do hĺbky 5÷7 mm a na 60´´ (1´ ) ich vložíme do vriacej vody; potom ich hneď vložíme do studenej vody a zbavíme už odstávajúcej kože; pokrájame ~ 10÷15 mm □ □ a uložíme do pomocnej misky (taniera).
  3. na ľavé ½ rozložených a odpočinutých pstruhov uložíme à 1 PL na hobliny pokrájaného masla a à vetvičkách umytej čerstvej petržlenovej vňate (nebojte sa pridať aj po 2 kolieska citróna a vetvičke rozmarínu); preklopíme pravé ½ na ľavé a takto uzatvorené pstruhy preložíme na suchý pekáč alebo na adekvátnu panvicu; pekáč vložíme na 37÷42´ do elektrickej rúry (trúby), predohriatej na 180 ˚C (350 ˚F).
  4. 10´ pred dopečením pstruhov necháme na ďalšej panvici zovrieť ½ dcl ololeja, s ½ dcl čerstvej citrónovej šťavy (alebo octu) a 1 PL čerstvo na hrubo drveného MČK, ktoré hneď po zvretí zmiešame s □□□ olúpaných paradajok z pomocnej misky (taniera); necháme zmes „kooperovať" do okamihu, keď □□ stratia hrany.
  5. z rúry vyberieme upečené pstruhy, otvorené ich rozložíme na plytké taniere, odstránime nepotrebné a prostriedok vyplníme „paradajovým závojom“ - pozri hlavný obrázok.
  6. servírujeme na plytkých tanieroch s čerstvým bielym pečivom alebo domácim chlebíkom.
  7. tiež ste šťastní, keď po Vašich stravníkoch ostanú takéto taniere?