Zdravie za rohom:
Nazbierajte si žihľavové semienka, fungujú na únavu aj depresiu

Jana Klimanová, zdroj: divokastrava.sk, 23. augusta 2024     4 minúty čítania

Sú plné vitamínov, minerálov a s vaším organizmom urobia doslova divy. Túto superpotravinu s vysokým obsahom zdraviu prospešných látok navyše pravdepodobne nájdete pár krokov od vášho domu.



Foto: Shutterstock

Nenápadná, ale o to užitočnejšia žihľava dvojdomá ešte nepovedala svoje posledné slovo. Koniec leta je totiž najlepší čas na zber žihľavových semienok.

Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, vitamíny A, B, E, minerály železo, vápnik, draslík a horčík. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v žihľavových semienkach, majú protizápalové vlastnosti a môžu prispieť k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Vláknina pomáha pri trávení a udržiava zdravú hladinu cukru v krvi.

Ako zbierať žihľavové semienka

Pri zbere treba rozlíšiť samčie a samičie rastlinky. Svetlejšie, ktoré odstávajú do strán ako anténky, sú samčie rastliny. Sú síce jedlé, ale oveľa viac zdraviu prospešných látok obsahujú samičie rastlinky, ktoré majú sviežu zelenú farbu a visia nadol ako strapce hrozna.



Foto: divokastrava.sk

Zbierať môžete celé stonky aj s listami, ktoré zviažete, zavesíte dolu hlavou a necháte vysušiť na dobre vetranom mieste bez priameho slnka. Po vysušení všetko stiahnete zo stonky, jemne podrvíte v mažiari alebo pomixujete na prášok a skladujete v dobre uzatvorenej nádobe na tmavom a suchom mieste.

Druhou možnosťou je zozbierať celé stonky, z ktorých najskôr odrhnete listy a následne strapce semienok stiahnete zo stonky. Tie potom voľne sušíte rozprestreté na papieri na pečenie. Po usušení ich nasypte do sitka, pošúchajte, semienka prepadnú do pripravenej nádoby a suché stonky môžete vyhodiť.

Žihľavové semienka sú vhodné:

  • na pokožku, rast vlasov a nechtov
  • na podporu obličiek a nadobličiek
  • pri chronickej únave a vyčerpaní organizmu
  • pri úzkostiach a depresii
  • pri chronických bolestiach
  • na prevenciu artrózy a artritídy


  • Do polievky aj do šalátu

    Žihľavové semienka môžete pridať skutočne takmer do každého pokrmu. Smoothie, pohánková kaša, jogurt, polievky, hlavné jedlá, šaláty, dresingy, nátierky, ale aj domáci chlieb a pečivo - všade si nájdu svoje miesto.

    Začnite malým množstvom a všímajte si, ako na ne váš organizmus reaguje. Ak je všetko v poriadku, postupne zvyšujete dávku na 1 až 2 lyžičky denne. Keďže žihľavové semienka organizmus nabudia, neodporúčajú sa konzumovať vo večerných hodinách.

    Všetko dôležité o žihľavových semienkach nájdete aj vo videu:



    Zdroj: YouTube/@divokastrava



    ANKETA: Rastie vo vašom okolí žihľava?

    97,1%



    2,9%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist