
Foto: Shutterstock
Tvarom pripomína UFO alebo zúbkovaný tanier, je to však chutná zelenina, ktorá by v lete a na jeseň na našom tanieri určite nemala chýbať. Patizón patrí do rodiny tekvíc, v našich končinách má najčastejšie bielu farbu, môže byť však aj žltkastý, zelený či s pásikmi. U nás dozrieva postupne počas leta, zvyčajne od júla do septembra. Chuťou je na rozmedzí mladej cukety a klasickej tekvice. Pochádza zo strednej Ameriky a pestovali ho už Aztékovia. Niektoré odrody dokonca používali ako kuchynské nádoby.
Prečo by ste ho mali jesť
Patizón sa dá zapiecť, rozmixovať do nátierky, dokonca aj fermentovať ako pikantná príloha. Vďaka svojej neutrálnej chuti a jemnej textúre sa patizón výborne kombinuje s výraznými koreninami ako karí, údená paprika, s cesnakom a bylinkami - tymianom či rozmarínom.

Foto: Shutterstock
Vedeli ste však, že existujú aj minipatizóny? Sú veľmi efektné a používajú sa aj ako finger food - plnené syrom či mäsom. Pekne vyzerajú aj nakladané v pohári, do sladkokyslého nálevu si však podľa receptu @makinka31 môžete pripraviť aj zásoby veľkých patizónov.
Mladý sa nešúpe
Mladý patizón sa nemusí šúpať, stačí ho dôkladne umyť. Starší plod už má tvrdšiu šupku, ktorú je lepšie ošúpať alebo po upečení odstrániť. Mladý patizón sa najlepšie hodí na zeleninové rezne.Patizón prepoľte, nakrájajte na plátky, obaľte v trojobale (hladká múka, vajíčko a strúhanka) a vypražte - na tanieri budete mať podkovičky ako z kapra, avšak zeleninové.

Foto: Jana Kollárová
Patizón môžete aj naplniť. Vydlabte vnútro, zmiešajte ho s ryžou, mletým mäsom a zapečte v rúre.
Obľúbená je aj jeho verzia na grilovanie. Patizón nakrájajte na plátky, potrite olivovým olejom s cesnakom bylinkami a ugrilujte.
Ak máte radi polievky, pripravte si jemný patizónový krém s cibuľou, cesnakom a sladkou smotanou. Alebo ho nastrúhajte nahrubo a poduste v prívarku.
Chcete sa pustiť do varenia s patizónom? Inšpirujte sa našim výberom z receptov na Varecha.sk:
Diskusia k článku