Zdanlivo jednoduchá:
Omeleta nadýchaná ako obláčik. Najlepšie tipy, ako sa určite podarí

Jarmila Horváthová, 27. augusta 2024     4 minúty čítania

Čo robiť a nerobiť, aby vaša vaječná omeleta nebola vysušená či nakoniec neskončila ako praženica.



Foto: Shutterstock

Vaječná omeleta – to je predsa vec, ktorú dokáže pripraviť každý, poviete si. Áno, ale pripraviť omeletu tak, aby bola nadýchaná ako obláčik, nie je úplne jednoduché.

O tom, že omeleta môže byť malé kulinárske dielko svedčí aj to, že recept na ňu má v svojej knihe receptov Nová kuchyňa aj jeden z najslávnejších svetových šéfkuchárov Paul Bocuse. A ak ste videli film Láska na karí, tak v ňom šéfka francúzskej gurmánskej reštaurácie ocenenej Michelinom, ktorú hrá Helen Mirren, nechá uchádzača o miesto v kuchyni usmažiť omeletu. Podľa toho, ako vajíčka mieša, ochucuje a obracia, spozná, či má predpoklady na to, aby sa stal hviezdnym kuchárom.

Miešať, nešľahať

Slávny Paul Bocuse používal na omeletu dve až tri vajcia na osobu, maslo a soľ. Vajíčka odporúčal osoliť a rozmiešať len niekoľkými pohybmi vidličkou, aby sa žĺtky a bielky zmiešali, ale nestratili svoju viskozitu. Píše, že ak budete šľahať vajíčka mixérom, zmes bude príliš riedka a správne nestuhne.



Foto: Shutterstock

Akurátna teplota panvice

Na prípravu dobrej omelety potrebujeme správnu panvicu - s nepriľnavým povrchom - a tá by mala byť nahriata na správnu teplotu. Tá je dôležitá, pretože ak je teplota vysoká, omeleta sa pripáli a keď je nízka, vaječná zmes nestuhne správne.

Ako teplotu panvice odhadnúť? Kvapnite na ňu kvapku vaječnej zmesi – keď hneď stuhne, panvica je príliš horúca a keď zmes zostane nezmenená, je ešte studená. Ak tuhne pozvoľne, je panvica nahriata tak akurát.

Miešanie dovolené, ale opatrne

Keď je panvica správne zohriata, dáme na ňu rozpustiť kúsok masla veľkosti orecha a necháme ho speniť. Keď začne na okrajoch hnednúť, nalejeme vaječnú zmes a krúživými pohybmi panvice ju roznesieme po celej panvici.

Po povrchu ju opatrne 2-3 krát chrbtom vidličky zamiešame ale nie silno, aby sme namiesto omelety nedostali miešané vajcia. Zároveň pomocou kuchynskej špachtle opatrne oddeľujeme omeletu od dna panvice.



Foto: Shutterstock

Aby bola ešte nadýchanejšia

Keď je už spodok omelety kompaktný, ale vrchná časť ešte nie je úplne tuhá, je omeleta hotová. Môžeme ju buď preložiť na tanier, alebo pomocou špachtle na panvici opatrne preložiť a potom dať na tanier.

Je dôležité nenechávať omeletu na panvici dlho, aby spodok nezhnedol. Niektorí kuchári radia, aby bola omeleta ešte nadýchanejšia, pridať do vaječnej zmesi kvapku minerálnej vody. Oxid uhličitý v minerálnej vode zabezpečí, že omeleta bude pekne nadýchaná.

Čím ju plniť

Omeletu samozrejme možno hocijako plniť, spomínaný Paul Bocuse uvádzal 25 rôznych spôsobov... fantázii sa medze nekladú. Môžeme ju plniť šunkou, slaninou, syrom, bylinkami (napr. petržlenovou vňaťou alebo bazalkou), paradajkami, hubami, špargľou, hydinovým ragú alebo pečeňou, obličkami a opečeným chlebom alebo kockami zemiakov. Prísady možno dať na panvicu a zaliať vajíčkami, alebo hotovú omeletu naplniť na tanieri alebo na panvici a preložiť.



ANKETA: Máte radšej vaječnú omeletu než praženicu?

39,4%



60,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist