Fedor Malík:
Zakáľačkové jednohubky

Fedor Malík, 26. februára 2019     3 minúty čítania

Zima sa blíži k vrcholu, je čas sa poponáhľať. Nie na poli, v sade, vo vinici. Ak ste však sedliakom, tak skôr v dome, vo dvore, v chlieve.



Vaša strakatá čierno–ružová sviňa má už skoro dva metráky a stále je nenažraná. Je čas požiadať ju, aby sa rozlúčila so životom. Je to drsné konštatovanie. Nedá sa však nič robiť, chuť po zabíjačkových špecialitách je z našej strany neudržateľná. Už sa nám sníva o jelitách, jaterniciach, tlačenke, klobáske, pečených rebrách aj paprikových lalokoch.

Svet sa navzájom požiera a my tomu nemôžeme zabrániť. Leda ak by sme boli vegetariáni. Nuž a to teda nie sme. Sme gurmáni, „žráči", nevieme sa tej krvavej hostiny dočkať...

Minulú sobotu „zabíjal" môj syn. Jeho švagor je zručný mäsiar. Do večera bolo hotovo. Také jaternice a takú kašu neurobí nikto lepšie ako on. Do krvavničiek dáva kocky z tvrdého pečiva, krv, tučný bôčik, cibuľu, soľ, cesnak, majorán a „orech" bravčovej masti.

Jaternicová kaša je iná. Uvarené mäso je z hlavy svine, trochu zázvoru, pár hrstí ryže, nové korenie, soľ, majorán, pár naberačiek ovaru a posekaná surová pečeň. Všetko sa to dobre premieša a upečie v rúre...

Krvavničky alebo kašu jedzte klasicky alebo ich použite na prípravu desiatových jednohubiek. Kúpte si čerstvé bagety alebo veľké slané častovské rožky. Nakrájajte ich, potrite čerstvou oškvarkovou masťou a plátkom krvavničky alebo kaše. Navrch položte plátok vareného vajca a jedno–dvojhubky ozdobte pažítkou, kyslou uhorkou či petržlenovou vňaťou.

Alebo... alebo urobte si zabíjačkovú jednohubku v mojom štýle. Bude to bezchybné. Povrch tejto dobroty vylepšite lyžičkou bieleho ratatouille. Tá francúzska zeleninová špecialita bola tentoraz pripravená z orestovanej zmesi kapie a vrcholkov zelenej špargle. Bola z Peru a kúpil som ju, teraz vo februári, v našom obchode na rohu...



Diskusia k článku







 



TOPlist