Foto: Shutterstock
Arašidové maslo
V Amerike patrí arašidové maslo ku klasike, ktorá nechýba asi v žiadnej kuchyni a najčastejšie si ju natierajú v kombinácii s džemom na sendvičový chlieb. Jeho výrazná chuť sa dokonale dopĺňa s čokoládou, a preto je ideálne do cesta na brownies ale aj ako spojivo pri príprave rôznych nepečených guľôčok. Pre rýchly a zdravý snack skúste arašidové maslo na kúskoch jabĺk alebo zamiešané do jogurtu.Táto krémová alebo aj chrumkavá pochúťka s kúskami arašidov, je však hviezdou nielen v sladkých, ale aj v slaných jedlách. Arašidové omáčky sú skvelé ako prísada do jedál z woku, do ázijských rezancov alebo aj na potretie grilovaného kuraťa. Slano-sladký profil arašidového masla skvelo dopĺňa bohaté a pikantné chute, vďaka čomu je prekvapivým, no dokonalým prídavkom napríklad do karí. Výborne funguje aj ako zahusťovadlo do polievok a dusených pokrmov.
Kde ho pridať:
Dezerty: cesto na sušienky, brownies, základy na cheesecake, nepečené dezerty
Slané jedlá: omáčky, karí, marinády na mäso, zahustenie pokrmov
Raňajky: zamiešané do ovsených vločiek, smoothies, poleva na palacinky
Dezerty: cesto na sušienky, brownies, základy na cheesecake, nepečené dezerty
Slané jedlá: omáčky, karí, marinády na mäso, zahustenie pokrmov
Raňajky: zamiešané do ovsených vločiek, smoothies, poleva na palacinky
Mandľové maslo
So svojou jemne sladšou a delikátnejšou chuťou, je všestrannou alternatívou k arašidovému maslu. Je plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Jeho hladká textúra z neho robí dobrú voľbu na natretie na chlieb, obzvlášť v kombinácii s čerstvým ovocím alebo kvapkou medu. Pri raňajkách sa uplatní v smoothie miskách či ako na prilepšenie do jogurtu.Foto: Shutterstock
Jemná chuť mandľového masla ho robí ideálnym na použitie do cesta na pečivo, ktorému pridá jemnú orieškovú chuť bez toho, aby "prebilo" ostatné prísady.
Výborne sa hodí do dresingov a omáčok, najmä ak sa kombinuje s citrusmi alebo so zázvorom, a vytvorí tak svieži dresing na šaláty alebo omáčku grilovanú zeleninu.
Kde ho pridať:
Dezerty: cesto na koláče, mafiny, pečivo, náplň do čokoládových košíčkov typu šuhajdy
Slané jedlá: šalátové dresingy, krémovosť dodá jedlám z obilnín (ryža, pohánka, quinoa, kuskus, bulgur) a polievkam
Raňajky: na toast s ovocím, v smoothie miskách, do jogurtu
Dezerty: cesto na koláče, mafiny, pečivo, náplň do čokoládových košíčkov typu šuhajdy
Slané jedlá: šalátové dresingy, krémovosť dodá jedlám z obilnín (ryža, pohánka, quinoa, kuskus, bulgur) a polievkam
Raňajky: na toast s ovocím, v smoothie miskách, do jogurtu
Kešu maslo
Vyznačuje sa bohatou maslovou chuťou s nádychom sladkosti. Toto ho robí vynikajúcim kandidátom do receptov bez použitia mliečnych výrobkov, ktoré vyžadujú hladkú, luxusnú textúru - napríklad vegánske cheesecaky alebo krémové omáčky.Foto: Shutterstock
Jemnosť kešu masla ho tiež robí ideálnym základom pre experimentovanie s chuťami. Zmiešajte ho s trochou vanilky alebo škorice pre lahodnú nátierku na chlieb, alebo k nemu pridajte sójovú omáčku pre výborný dresing alebo dip.
Kešu maslo dobre zafunguje aj v omáčkach na cestoviny alebo v ryžových jedlách, ktorým dodá krémovosť a môže nahradiť mliečne výrobky bez straty chuti. Pre tých, ktorí obľubujú ázijskú kuchyňu, kešu maslo možno použiť na vytvorenie hodvábnych, bohatých omáčok, ktoré sa skvele hodia k restovanej zelenine, tofu alebo rezancom.
Kde ho pridať:
Dezerty: vegánske cheesecaky, energetické tyčinky, krémové polevy
Slané jedlá: krémové omáčky na cestoviny, základ pre dipy, do karí
Raňajky: na toast s plátkami banánu, do smoothies, poleva na chia puding
Dezerty: vegánske cheesecaky, energetické tyčinky, krémové polevy
Slané jedlá: krémové omáčky na cestoviny, základ pre dipy, do karí
Raňajky: na toast s plátkami banánu, do smoothies, poleva na chia puding
Lieskovoorieškové maslo
Pre svoju výdatnú orieškovú chuť s prirodzenou sladkosťou je ako stvorené do dezertov. Lieskovoorieškové maslo sa často používa ako základ pre domácu čokoládovo-orieškovú nátierku. Jeho výrazná chuť sa skvele hodí k čokoláde, vďaka čomu je luxusným prídavkom do brownies, praliniek, alebo len tak na zmrzlinu.Foto: Shutterstock
Ale nenechajte sa zmiasť jeho reputáciou ako prísady do dezertov - lieskovoorieškové maslo má miesto aj v slaných pokrmoch. V kombinácii s balzamikovým octom môže vytvoriť bohatý a unikátny dresing na šalát, alebo môže pridať čosi extra aj omáčke na pečené mäso. Tiež je výborným doplnkom k výrazným syrom.
Kde ho pridať:
Dezerty: cesto na brownies, pralinky, do zmrzliny
Slané jedlá: bohaté omáčky na mäso, šalátové dresingy, kombinácia so syrom
Raňajky: do jogurtu s bobuľovým ovocím, na toast s hoblinkami tmavej čokolády
Dezerty: cesto na brownies, pralinky, do zmrzliny
Slané jedlá: bohaté omáčky na mäso, šalátové dresingy, kombinácia so syrom
Raňajky: do jogurtu s bobuľovým ovocím, na toast s hoblinkami tmavej čokolády
Pistáciové maslo
Pistáciové maslo je možno najluxusnejším a najunikátnejším z orechových masiel. Jeho výrazná zelená farba a jemne sladká chuť z neho robia gurmánsku surovinu, dôstojnú aj pre špeciálne príležitosti.Je skvelou ingredienciou do dezertov, prináša exotický nádych sušienkam, koláčom aj pečivu. Pistáciové maslo sa zvlášť dobre hodí k chutiam ako ruža, kardamóm a citrusy, vďaka čomu je obľúbené v dezertoch inšpirovaných Stredným východom.
V slaných jedlách možno pistáciové maslo použiť na prípravu pesta alebo nátierky na sendviče. Je skvelé aj do dresingu na šaláty s obilninami.
Kde ho pridať:
Dezerty: sušienky, koláče, krémy do zákuskov
Slané jedlá: pesto, šalátové dresingy, nátierka na sendviče
Raňajky: do smoothie misiek, do cereálií, poleva na granolu, vafle aj palacinky
Dezerty: sušienky, koláče, krémy do zákuskov
Slané jedlá: pesto, šalátové dresingy, nátierka na sendviče
Raňajky: do smoothie misiek, do cereálií, poleva na granolu, vafle aj palacinky
Maslo z vlašských orechov
Nie je až také bežné, ale aj jeho zemitá chuť si zaslúži miesto vo vašej kuchyni. Bohaté na omega-3 mastné kyseliny, maslo z vlašských orechov pridáva jedinečnú chuť do sladkých aj slaných jedál.Jeho mierne horkastý podtón môže vyvážiť sladkosť v dezertoch, čím sa stáva skvelou voľbou do koláčov, pité a sušienok. V kombinácii s javorovým sirupom alebo medom môže vytvoriť jemnú nátierku, ktorá je dokonalá na chlieb alebo ako náplň do pečiva.
Foto: Shutterstock
Toto maslo sa tiež hodí do dresingov a omáčok, dobre sa kombinuje s cesnakom, horčicou alebo syrom s modrou plesňou. Tiež výborne funguje v cestovinových jedlách, skvelo dopĺňa ingrediencie ako huby, špenát alebo pečenú tekvicu.
Kde ho pridať:
Dezerty: pité, plnky do koláčov, do palacinkového cesta
Slané jedlá: dresingy, omáčka na pečenú zeleninu, obilninové jedlá
Raňajky: do raňajkovej kaše, na toast s figovým džemom, do smoothies
Dezerty: pité, plnky do koláčov, do palacinkového cesta
Slané jedlá: dresingy, omáčka na pečenú zeleninu, obilninové jedlá
Raňajky: do raňajkovej kaše, na toast s figovým džemom, do smoothies
Diskusia k článku