Vyznajte sa:
5 druhov želírovacích prostriedkov, na ktoré môžete natrafiť. Poznáte a používate ich všetky?

Veronika Lucáková, 5. júna 2024     4 minúty čítania

Nezaobídeme sa bez nich pri výrobe džemov, želé a rôznych dezertov. Aké sú medzi jednotlivými želírovacími látkami rozdiely a na čo sú vhodné?



Foto: Shutterstock

Želírovacie prostriedky sú látky, ktoré sa pridávajú do potravín s cieľom zmeniť ich konzistenciu do rôsolovitého stavu. Tieto prísady sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov, potrebujeme ich k príprave želatínových zákuskov, želé dezertov, domácich džemov ale aj slaného aspiku. S akými typmi želírovacích prostriedkov sa môžete stretnúť?

1. Pektín

Pektín je látka prirodzene sa vyskytujúca v ovocí a často sa používa pri výrobe džemov a marmelád, pomáha vytvoriť pevnú konzistenciu. Práškový pektín, ktorý nájdete v obchodoch, sa získava prevažne z jabĺk a citrusových plodov. Pri príprave džemu sa do ovocia pridáva ešte pred cukrom, zohreje sa a až potom sa prisýpa cukor.

2. Agar-agar

Rastlinný želírovací prostriedok získavaný z červených rias je veľmi obľúbený u vegetariánov a vegánov. Je populárny v ázijskej kuchyni a používa sa v mnohých vegánskych receptoch ako alternatíva k živočíšnej želatíne.

Agar-agar má silné želírovacie schopnosti a je vhodný pre teplé aj studené jedlá. Hodí sa na zahustenie sladkých aj slaných pochúťok od krémov, želé až po aspiky. Zvládne stužiť aj vysokú vrstvu želé. Je potrebné ho povariť.

3. Želatína

Klasický a asi najčastejšie využívaný a zároveň najznámejší želírovací prostriedok je práve želatína. Je živočíšneho pôvodu a získava sa z kolagénu, ktorý sa nachádza v kostiach a koži zvierat. Predáva sa vo forme prášku alebo plátkov.



Foto: Shutterstock

Používa sa pri výrobe rôznych dezertov, pudingov, želé či marshmallows. Želatína vytvára hladkú a jemnú konzistenciu. Pri používaní želatíny je dôležité rozpustiť ju v teplej tekutine, opatrne pridať do zvolenej zmesi a následne ju pomaly chladiť, aby dosiahla správnu konzistenciu.

4. Karagénan

Tento prostriedok sa tiež získava z rias a používa sa ako stabilizátor a zahusťovadlo v mliekarenských výrobkoch, ako sú jogurty a pudingy. Na potravinách ho nájdete označený ako E-407. Karagénan zlepšuje textúru a zabraňuje oddeleniu zložiek.

5. Želírovací cukor

Želírovací cukor sa používa pri výrobe džemov a marmelád a jeho použitie je najjednoduchšou cestou ako ich pripraviť. Ide o namiešaný prípravok pozostávajúci z cukru, pektínu a kyseliny citrónovej, ktorý však obsahuje aj z konzervant (najčastejšie sorban draselný). A tak sa váš domáci džem od toho priemyselne vyrábaného veľmi líšiť nebude, s jediným rozdielom, že ovocie si doň vyberiete sami.

Najčastejšie sa používa želírovací cukor 1:1 alebo 2:1, ale na trhu nájdete aj želírovací cukor v pomere 3:1. Rozdiel medzi týmito druhmi spočíva v pomere ovocia a cukru, čo ovplyvňuje aj sladkosť výsledného produktu.



Foto: Shutterstock

Vplyv na zdravie

Želírovacie prostriedky sú všeobecne považované za bezpečné na konzumáciu, avšak niektorí ľudia môžu byť citliví na konkrétne látky, ako je karagénan či sorban draselný. Preto je dôležité venovať pozornosť zloženiu potravín, najmä ak máte potravinové alergie alebo intolerancie.

Pektín a agar-agar sú považované za zdravé alternatívy, pretože sú rastlinného pôvodu a telu poskytujú vlákninu, ktorá je prospešná pre tráviaci systém.

Želatína obsahuje kolagén, ktorý môže podporovať zdravie kĺbov a pokožky.





ANKETA: Skúšali ste už použiť agar-agar na nejaký želé dezert?

44,4%



55,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist