
Foto: Shutterstock
Na nákyp
Vyskúšať môžete nákyp na spôsob pastierskeho koláča, ktorý je populárny vo Veľkej Británii. Ten sa dá urobiť zo zvyškov mäsa, rýb alebo zeleniny a naň sa navrství zemiaková kaša. Ak chcete, aby bol nákyp aj vizuálne atraktívny, môžete kašu navrch nastriekať pomocou vrecka.Potom všetko zapečte v rúre, pri teplote 200 °C bude mať nákyp po 20 minútach krásnu zlatistú farbu. Ak do kaše vmiešate ešte trochu nastrúhaného syra, bude chuťovo výraznejšia.
Vynájsť sa však môžete aj keď vám okrem zemiakovej kaše nezostalo žiadne mäso, skúste napríklad túto vegetariánsku verziu so šošovicou:
Vložka do polievky
Zo zvyškov zemiakovej kaše si môžete pripraviť aj sýtu závarku, ktorá obohatí jednoduché polievky. Zmiešajte kašu so surovým vajíčkom a upražte omeletu. Tú potom nakrájajte na rezance a pridajte do hotovej polievky.Zemiakové pusinky
Zo zvyškov kaše, trochy tuku a korenia a byliniek podľa chuti môžete vymiešať základ na francúzske zemiakové pusinky Duchess. Zmes preložte do vrecka na zdobenie so širšou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekajte pusinky. Tie potom môžete upiecť v rúre alebo ich vypražiť. Dajú sa konzumovať samotné, ale budú aj atraktívnou prílohou k rôznym jedlám.
Foto: Shutterstock
Základ pre omáčky
Keďže zemiaková kaša prirodzene obsahuje škrob, ktorý dobre viaže tekutiny, môžete ňou zahustiť rôzne omáčky alebo polievky.Do cesta
Studená zemiaková kaša je vynikajúcou prísadou do rôznych ciest. Máte celozrnné cesto, ktoré sa vám zdá príliš suché? Potom doň pridajte trochu zemiakovej kaše - cesto bude vlhkejšie a lepšie sa rozvinie aj chuť múky.Ak máte radi šúľance jednoducho do kaše primiešajte múku podľa potreby, aby vzniklo cesto, z ktorého sa dajú vytvarovať šúľance. Potom ich už len stačí povariť a podávať s obľúbenou posýpkou a preliate rozpusteným maslom.
Zemiaková polievka
Ak vám zostane zemiaková kaša, môžete ňou nahradiť až 50 % zemiakov vo väčšine receptov na zemiakové krémové polievky. Ušetríte tak čas pri šúpaní zemiakov a môžete uvariť krémovú polievku len z niekoľkých zemiakov.Chrumkavé guľky
Zemiakovú kašu zmiešajte s pomletými orechmi, slnečnicovými alebo inými semienkami, aby ste vytvorili pevné cesto. Na lepšie spojenie môžete pridať strúhaný syr a strúhanku. Cesto ochuťte podľa vlastných preferencií - exotickým karí a zázvorom alebo stredomorským korením.
Foto: Shutterstock
Do cesta tiež môžete pridať na drobné kocky nakrájanú šunku, sušené paradajky, kúsky údenej ryby alebo rôznych syrov. Z cesta vytvarujte malé guľôčky, môžete ich obaliť v strúhanke a vyprážajte ich na oleji. Pripravíte si tak naozaj chutný snack.
Ďalšie super nápady, ako v kuchyni zužitkovať zvyšky zemiakovej kaše nájdete aj v týchto receptoch:
Diskusia k článku