Vojto Artz:
Dnes sú Vianoce sviatkami prebytku a plytvania jedlom

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Čo si predstaví známy šéfkuchár, keď sa povedia Vianoce?



Foto: Dušan Křístek

Tak v prvom rade sa mi vybaví vianočný stromček môjho detstva. Živý, vysoký až po strop. Borovica, urastená, košatá a hustá, ktorá rozvoňala celý náš byt. Veru, dodnes netuším, odkiaľ ju otec v tých časoch rok čo rok zohnal...

Ako dieťa som často pod ňou ležal, cez vetvičky pozoroval blikajúce sviečky a v ich svetle trblietajúce sa vianočné ozdoby, kým moja mama v kuchyni dokončovala svoju vychýrenú hubovú polievku a vyprážala podkovy chrumkavého kapra.

Ako veľa detí, aj ja som, samozrejme, sliedil po vianočných darčekoch. Keď rodičia neboli doma, prehľadával som skrine rodičov a ďalšie možné úkryty. Niekedy som sa z nich už vtedy potešil, inokedy ma sklamali. Potešila ma futbalová lopta či hokejka, zarmútil sveter či ponožky. Dnes ma najviac poteší dobrá kuchárska kniha či zaujímavý recept.

O Vianociach sa často hovorí ako o sviatkoch hojnosti – voľakedy nimi asi naozaj boli, pretože ľudia si dopriali to, čo celý rok nie, a neskôr to, čo celý rok v obchodoch nebolo, ale pred Vianocami sa zázračne objavilo. Tí skôr narodení si určite spomenú na rady na banány, hrozno, ananás...

Dnes sú Vianoce, žiaľ, často sviatkami prebytku a plytvania jedlom. Preto vám ponúkam recepty, v ktorých sa dá zužitkovať takmer všetko. Napríklad z hlavného jedla – z kapra – môžete pripraviť aj polievku, hubník je zase výborné jedlo, kde spotrebujete staré pečivo.

Prajem vám tie najkrajšie vianočné sviatky!

Pripravte si vianočné dobroty podľa šéfkuchára Vojta Artza:









ANKETA: Myslíte si, že to počas vianočných sviatkov s jedlom naozaj preháňame a plytváme ním?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist