Foto: Dušan Křístek
Tak v prvom rade sa mi vybaví vianočný stromček môjho detstva. Živý, vysoký až po strop. Borovica, urastená, košatá a hustá, ktorá rozvoňala celý náš byt. Veru, dodnes netuším, odkiaľ ju otec v tých časoch rok čo rok zohnal...
Ako dieťa som často pod ňou ležal, cez vetvičky pozoroval blikajúce sviečky a v ich svetle trblietajúce sa vianočné ozdoby, kým moja mama v kuchyni dokončovala svoju vychýrenú hubovú polievku a vyprážala podkovy chrumkavého kapra.
Ako veľa detí, aj ja som, samozrejme, sliedil po vianočných darčekoch. Keď rodičia neboli doma, prehľadával som skrine rodičov a ďalšie možné úkryty. Niekedy som sa z nich už vtedy potešil, inokedy ma sklamali. Potešila ma futbalová lopta či hokejka, zarmútil sveter či ponožky. Dnes ma najviac poteší dobrá kuchárska kniha či zaujímavý recept.
O Vianociach sa často hovorí ako o sviatkoch hojnosti – voľakedy nimi asi naozaj boli, pretože ľudia si dopriali to, čo celý rok nie, a neskôr to, čo celý rok v obchodoch nebolo, ale pred Vianocami sa zázračne objavilo. Tí skôr narodení si určite spomenú na rady na banány, hrozno, ananás...
Dnes sú Vianoce, žiaľ, často sviatkami prebytku a plytvania jedlom. Preto vám ponúkam recepty, v ktorých sa dá zužitkovať takmer všetko. Napríklad z hlavného jedla – z kapra – môžete pripraviť aj polievku, hubník je zase výborné jedlo, kde spotrebujete staré pečivo.
Prajem vám tie najkrajšie vianočné sviatky!
Pripravte si vianočné dobroty podľa šéfkuchára Vojta Artza:
Diskusia k článku