Variť aj nevariť:
2 spôsoby, ako pripraviť ryžové rezance

Jarmila Horváthová, 11. marca 2023     3 minúty čítania

Vedeli ste, že ryžové rezance sa dajú urobiť aj bez varenia?



Foto: Shutterstock

V zásade existujú dva spôsoby ako ryžové rezance pripraviť. Prvá možnosť je, že sa klasicky uvaria vo vode, čas varenia závisí od ich hrúbky. Pri varení je najdôležitejšie nenechať ich vo vode príliš dlho. V opačnom prípade sa stanú kašovitými a rozpadnú sa.

Varenie tenkých ryžových rezancov trvá 2 až 4 minúty, hrubšie ryžové rezance potrebujú približne 5 až 7 minút. Odporúča sa variť ich tak ako bežné cestoviny al dente, teda na skus. V ázijskej kuchyni sa zvyčajne ešte ďalej pripravujú napríklad oprážaním, alebo sa pridávajú do horúcej polievky pho, či rôznych omáčok, v ktorých ešte dôjdu.



Foto: Shutterstock

Druhou možnosťou je ryžové rezance pripraviť bez klasického varenia. Stačí ich vložiť do misy alebo hrnca, preliať teplou vodou, počkať, kým zmäknú a potom ich scediť. Čas namáčania sa, samozrejme, líši podľa hrúbky rezancov. Vždy je dobré sa orientačne riadiť návodom na obale, ale najlepšie zistíte, či sú už hotové, tak, že ich jednoducho ochutnáte.

Keďže ryžové rezance nemajú takmer žiadnu vlastnú chuť, je vhodné ich kombinovať s výraznými surovinami a ochucovadlami. Sú vyrobené z ryžovej múky a vody, takže sú prirodzene bezlepkové. Sú teda výbornou náhradou za klasické pšeničné cestoviny pre ľudí citlivých na lepok nielen v ázijských jedlách.



Dobrou inšpiráciou vám môžu byť tieto výborné jedlá s ryžovými rezancami:







ANKETA: Už ste niekedy pripravovali ryžové rezance?

67,1%



32,9%







Diskusia k článku

kimlo
Ja ich nevarím, aj keď je to v návode. Len nechám zovrieť vodu, vypnem sporák a do takejto horúcej dám na 2-3 minúty zakryté. Tak ako keď robíte vifonku 🙂
bugout
Väčšinou ich ďalej opekáme, takže ich len rehydratujem. Na pol hodinu namočím do vlažnej vody a osuším.... Keď ich používam do polievky ako laksa alebo podobné len ich prepláchneme a zalejem uvarenou polievkou a za pár minút jem...






 



TOPlist