
Foto: Shutterstock
Tajomstvo šťavnatosti
Vkladať údené mäso, ktoré chcete uvariť do studenej či vriacej vody? Šéfkuchári majú v tom jasno. Aby si mäso uchovalo šťavnatosť, treba ho vložiť do vriacej vody, aby sa rýchlo "zatiahlo". Potom však po 2-3 minútach treba teplotu alebo oheň stíšiť a variť na veľmi miernom ohreve podobne ako vývar.Mäso by malo byť vodou zaliate úplne celé a treba ho variť v hrnci s pokrievkou, aby sa voda príliš rýchlo neodparovala. V prípade, že doma nemáte taký hrniec, v ktorom by mohol byť celý kus mäsa úplne ponorený vo vode, tak ho treba v polovici varenia obrátiť.
Koľko sa varí
Dĺžka varenia závisí od hmotnosti mäsa. Na kilo mäsa rátajte s jednou hodinou varenia. Ako zistíte, že je správne uvarené? Klasicky - pichnete doň vidličku alebo kovovú špajdľu. Ak ide dobre dnu aj von, je uvarené.Ale pozor – do mäsa určite nepichajte skôr ako za hodinu a pri väčšom kuse aj neskôr. Je to preto, lebo otvormi z neho bude unikať do vody šťava a to nechceme.
Uvarené údené mäso nechajte vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté. Ak chcete mäso podávať studené, je dobré ho uvariť deň vopred, krásne sa odleží a bude sa dať úhľadné natenko nakrájať na plátky na studenú misu.
Pozrite si niekoľko tipov, ako môže plátok údeného na vašom tanieri vyzerať a chutiť:
Z vody polievka
Vodu, v ktorom sa mäso varilo je samozrejme škoda vylievať, je z nej výborná údená polievka. U nás sa varí údené mäso zvyčajne len vo vode, prípadne sa do nej pridá bobkový list a korenie. V zahraničí ho často varia aj s polievkovou zeleninou. Vtedy stačí mäso len vybrať a polievka je hotová.
Foto: Shutterstock
Ak varíte mäso len vo vode a chcete z vývaru urobiť polievku, sú dve možnosti. Prvý je, že opražíte nakrájanú cibuľu, zalejete ju údeným vývarom a dáte doň variť očistenú polievkovú zeleninu. Alebo do vody len zavaríte mrveničku, krúpy, cestovinu alebo halušky.
Tip na polievku z údeného vývaru:
Diskusia k článku