Fedor Malík:
Vansovej jabĺčka

Fedor Malík, 15. októbra 2013     2 minúty čítania

V tom hlbokom potoku v modranských Dolných Rozumperkoch od čias komunistickej moci už voda netečie.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Ako chlapci sme tam preskakovali tečúcu vodu a chytali žaby. Voda vyschla, žaby odumreli a po nežnej i družstevné vinice spustli. Staré jablone a divé čerešne sú obrastené brečtanom a šípovými ružami. Metráky jabĺk padajú pod stromy a hnijú. Nik o ne nemá záujem...

Bolo po oberačkách, bolo i viac času. Bol čas na prechádzku. Zamieril som práve tam. K suchému potoku do Rozumperkov. Na jabloniach sa držali už len malé, maličké jabĺčka. Boli krásne vyfarbené a boli zdravé, zdravučičké. Prototyp biojabĺčok. Neodolal som a naoberal z nich do igelitky. Cestou domov som si spomenul, že Terézia Vansová takéto drobné „špektabilisky“ kedysi konzervovala. Pokúsil som sa o to i ja.

Vyumýval som kilo jabĺčok a z kila kryštálového cukru som uvaril sirup. Keď sirup vychladol, vložil som doň jabĺčka i so stopkami. Potom som ich nakrátko povaril. Ozaj len nakrátko. Jabĺčka si potom hoveli v sirupe do rána. Ráno som ich vybral, sirup riadne varom zahustil a opäť som doň nakládol ovocie. Zopakoval som to ešte raz a až na tretí deň som jabĺčka opatrne vložil do pohárov a zalial prehustým sirupom.

Bioplody v skle lákavo svietili a čakali na šancu, kedy sa budú môcť predstaviť. Vidím to tak, že to bude najskôr na záver roka. K vianočným či novoročným sviatkom jabĺčka otvoríme a budeme k nim pochlipkávať slamové víno. Aké, to vám ešte neviem povedať...



Diskusia k článku

kuchticka
Jablcka budu asi chutne, ale toolko cukru!!! by som zrejme konzumovat nechcela.
Tak na zdravie pan Malik, alo to tajomne vinko k nim by mi zrejme nevadilo. Mozete teraz prezradit ake to bude?
amelie
@p án Malík, veľmi sa mi páčia vaše vtipné kulinárske glosy:-))) Človek sa zasmeje aj poučí.






 



TOPlist