Úspešný Peter Varga:
Ktorým svetovým celebritám vyváral slovenský šéfkuchár?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 8. decembra 2020     6 minút čítania

Slovenský šéfkuchár Peter Varga svoju profesionálnu cestu k úspechu opisuje ako dlhú a tŕnistú. Jeho pracovitosť a talent však priniesli svoje ovocie. Pätnásť rokov pôsobil v Írsku, kde svoje kuchárske umenie predviedol mnohým zahraničným hviezdam.



Peter Varga v TV Varecha pripravil Caesar šalát s dresingom.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Peter Varga sa po 15 rokoch pôsobenia na pozícii šéfkuchára v prestížnom írskom hoteli The Gibson vrátil na Slovensko. Talentovaný Slovák varil pre Beyoncé, Justina Biebera, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Eda Sheerana, Coldplay alebo R. E. M. a svoje kulinárske umenie predvádzal aj v írskej televíznej šou. Nedávno vydal vlastnú knihu receptov, ktorej predajom pomáha ťažko chorým deťom.

Kedy a ako ste zistili, že varenie je vaša najväčšia láska?

Ako štvorročného ma k nemu priviedla moja babička, ktorá vycítila môj záujem o varenie. Ale nebol to čaj ani praženica, čo som varil ako prvé jedlo. Naučila ma rovno ťahanú štrúdľu. Samozrejme, pokračovala ďalšími jedlami, učila ma variť srdiečkom, dušou, s citom a s láskou.

Ako šéfkuchár ste uspeli v írskom Dubline, ako sa to stalo?

Cesta k titulu šéfkuchár bola veľmi dlhá a tŕnistá. Do Írska som šiel s nulovou angličtinou, prvé mesiace a roky boli naozaj veľmi ťažké. Našiel som si učiteľa angličtiny, ktorý mal so mnou veľkú trpezlivosť. Zamestnal som sa v talianskej reštaurácii, ktorú som sám viedol, a boli to skutočne dlhé dni, ktoré som prestál v kuchyni. Sedem dní v týždni od rána do neskorého večera, občas deň voľna – tak vyzerali moje štyri roky. Potom som si podal žiadosť o prácu do hotela Maldron, kde ma zobrali na odporúčania. Nezačal som, samozrejme, hneď na najvyššej pozícii, ale ako „Chef de Partie“, čo je stredný kuchár. Po rokoch som postupoval vyššie a vyššie, až som sa stal šéfkuchárom.

Varili ste pre mnohé svetové osobnosti. Ktoré zostali vo vašej pamäti?

V našom hoteli sa premlelo mnoho spevákov, hercov, umelcov či športovcov. V prvých mesiacoch to bolo úžasné, keď som vedel, pre koho mám variť. Ale pri tom množstve ľudí som prestal mať prehľad, či to robím pre Eda Sheerana, alebo pre Pink. V Dubline sa za jeden mesiac koncertovalo aj 28 večerov, čiže toho bolo naozaj veľa. Ale pamätám si na niektoré špeciálne zážitky. Jennifer Lopez mala napríklad silnú diétu, jedla až 6–krát za deň a bola u nás ubytovaná štyri dni aj s rodinou. Bolo to zaujímavé, ale priznám sa, vzhľadom na jej časový harmonogram a vyťaženosť, aj veľmi náročné. Snažil som sa všetko zvládnuť načas tak, ako si to želala. Posledný deň pobytu mi dokonca osobne poďakovala.

Recepty si vytvárate sám či ich navzájom nejako kombinujete?

Recepty sa rodia v mojej hlave. Keby mala klávesnicu, tak nemám vonku jednu knihu, ale tisíce. Keď prídem domov z práce, namiesto pozerania televízie si píšem recepty. Aj po toľkých rokoch ma to baví a napĺňa. Na nočnom stolíku mám zošit, do ktorého si zaznamenávam nápady na recepty a na druhý deň v práci skúšam a snažím sa vynájsť stále nové chute. Sú chute, ktoré vám hrajú v ústach ako Mozart vo Viedni. A potom vám zákazníci zatlieskajú v podobe správy či krásnych slov. Je krásne, keď máte deň voľna, vstanete do slnečného počasia, zájdete do záhrady, odtrhnete pár byliniek a začnete tvoriť...

Ako prežívate náročnú korona krízu?

Paradoxne veľmi pozitívne, lebo naďalej pracujem a snažím sa variť, tak ako to mám rád, ako to cítim. Všetku lásku dávam do jedla - navarím, zabalím do krabičky, napíšem pár krásnych slov a poďakujem za podporu a dôveru. Odovzdám krabičku hosťom, spýtam sa ich ako sa majú, a porozprávam im ako som jedlo pripravoval a z čoho sa skladá. Zaželám im krásny deň aj keď je vonku zamračené, lebo to slnko napokon vždy vyjde. Podporujem aj mojich kolegov, ktorí majú naozaj ťažké obdobie a trhá mi to srdce naozaj a úprimne. Viete prečo? Keď nemôžete robiť to, čo milujete, a to čo robíte zo srdca - je to smutné. Našťastie mám tú vlastnosť rozdávať pozitívnu energiu ďalej…

Pozrite si videorecept, ktorý Peter Varga nakrútil v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:









Diskusia k článku







 



TOPlist