Prezentácia najlepších slovenských mokov nepotrvá pár týždňov ani mesiacov, ale tri roky. Umožňuje to dohoda, ktorú podpísal Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska s La Cité du Vin.
Interaktívne múzeum či ultramoderný Bakchov chrám, tak volajú La Cité du Vin, otvorili v roku 2016 a každoročne ho navštívi 400-tisíc návštevníkov. Slovensko tu po prvý raz predstavilo svoje vína pred siedmimi rokmi, trojročnou expozíciou sa naskytá jedinečná príležitosť zoznámiť nielen Francúzsko, ale celý vinársky svet so slovenskými vínami.
Stavba jedným pripomína karafu, iným dokonca topánku. Keď návštevníci k nej podídu, nadobúdajú dojem, že fasáda sa hýbe ako víno víriace vnútri pohára.
Prvú degustáciu slovenských otvorí David Papillon, francúzsky ekologický vinár žijúci a dorábajúci víno na Slovensku, objaviteľ jedného zo zabudnutých vinárskych kútov v Devičom pri Krupine. Papillon je krásnym premostením dvoch vinárskych kultúr – starej, no stále inovatívnej francúzskej a slovenskej, ktorá rok čo rok udivuje Francúzov svojou kreativitou na Vinalies Internationales nielen v Paríži, ale aj v Bordeaux či v Cannes.
La Cité du Vin je dobrým budúcoročným tipom na dovolenku pre milovníkov vína. Ide o jedinečný pamätník vínu. Stavba jedným pripomína karafu, iným dokonca topánku. Keď návštevníci k nej podídu, nadobúdajú dojem, že fasáda sa hýbe ako víno víriace vnútri pohára. Ide o dobre známy rituálny pohyb, gesto všetkých vinárov, ktoré architekti Anouk Legendreová a Nicolas Desmazières ľahkou rukou premietli do tvaru budovy. A práve v nej sa budú vystavovať najlepšie slovenské vína. V čase, keď si lámeme hlavu, ako spropagovať slovenské víno, ide o pozoruhodný počin slovenskej diplomacie aj vinárov.
Diskusia k článku