Foto: Shutterstock
Ruku na srdce, kto by nemal rád dobrú pizzu? S chrumkavým nadýchaným cestom, paradajkovým základom, obľúbenou oblohou a roztápajúcim sa syrom...
Nie je to však nízkokalorické jedlo a keď ste v nejakom diétnom režime, nedovolíte si k nej ani privoňať. Pizzu si však môžete dopriať aj vtedy, ak si strážite príjem kalórií alebo vám nesvedčí lepok, ktorý sa nachádza v ceste.
Riešením je low carb pizza
Vašou nádejou môže byť pizza s nízkym obsahom sacharidov (low carb). Nebude to klasická pizza s klasickým cestom a tak sa pripravte, že bude chutiť inak, než tá „normálna“, ale to neznamená, že bude chutiť zle. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať, veď za to nič nedáte.Základom nízkosacharidových ciest na pizzu je zelenina, napríklad brokolica, cuketa, karfiol, rozmixovaná a zmiešaná väčšinou s vajíčkom a s nastrúhaným syrom.
Hmota, ktorá vznikne, sa rozotrie do tvaru pizze na plech s papierom na pečenie potretý trochou oleja. Najlepšie je hmotu z misy vyklopiť a lyžicou upravit a utľapkať.
Toto „cesto“ sa najprv upečie a potom sa naň dá paradajkový základ a obloženie podľa chuti a všetko sa dá ešte zapiecť do rúry. našli sme pre vás niekoľko príkladov na nízkosacharidové cestá na pizzu (suroviny sú na jednu pizzu). Časy pečenia, ktoré uvádzame, sú orientačné, keďže to závisí od hrúbky cesta a každá rúra pečie inak. Platí, že cesto by sa malo z rúry vybrať, keď začne chytať farbu.
Cuketové cesto
300 g ošúpanej cukety nastrúhame, osolíme a po 10 minútach dobre v utierke vytlačíme tekutinu, ktorú cuketa pustila. Zmiešame s 50 g nastrúhanej mozzarelly a 50 g nastrúhaného parmezánu.Masu rozotrieme na plech s naolejovaným papierom na pečenie do tvaru kruhu a necháme v rúre piecť 15-20 minút pri teplote 220 stupňov. Vyberieme, natrieme paradajkovým základom a obložíme podľa chuti. Pečieme ešte cca 15 minút.
Foto: Shutterstock
Karfiolové cesto
500 g karfiolu rozkrájame na ružičky a povaríme 5-8 minút v jemne osolenej vode. Karfiol scedíme, pridáme 1 vajce a 100 g nastrúhaného syra gouda. Rozmixujeme na pyré a hmotu rozotrieme na plech s papierom na pečenie do tvaru kruhu na hrúbku 0,5 cm.Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút. Potom vyberieme z rúry, natrieme paradajkovým základom a obložíme podľa chuti. Dáme na 15-20 minút ešte zapiecť.
Brokolicové cesto
Ružičky z 1 malej brokolice rozmixujeme nadrobno a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 5 minút. Brokolicu necháme trocha vychladnúť a potom z nej v utierke vytlačíme vodu.Brokolicu zmiešame s 2 vajíčkami, 1 rozdrveným strúčikom cesnaku, 30 g nastrúhaného parmezánu a 100 g nastrúhanej mozzarelly. Ak je zmes riedka, pridáme 40 g mandľovej múky (mletých mandlí).
Zmes rozotrieme na plech s papierom na pečenie na hrúbku 1 cm, utlačíme lyžicou a dáme piecť na 10-12 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Potom vyberieme, potrieme paradajkovým základom a obložíme podľa chuti. Pečieme ešte 10 minút.
Foto: Shutterstock
Tuniakové cesto
Najprv scedíme 2 konzervy drveného tuniaka. K rybe pridáme 2 vajcia, 2 PL mandľovej múky a dobre spolu zmiešame. Masu natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 7-8 minút. Potom natrieme paradajkovým základom, obložíme podľa chuti a pečieme ešte cca 10 minút.Chrumkavé cesto z červenej repy
Ak chcete pizzu, ktorej cesto sa predsa len podobá tej talianskej, skúste ju pripraviť z niekoľkých druhov nízkosacharidových múk. Budete potrebovať 1 predvarenú červenú repu, 1 vajce, 20 g kokosovej múky, 1 PL kokosového oleja, 1/2 ČL soli, 50 g cícerovej múky, 40 g mletých lieskových orieškov, 40 g múky z quinoy, 100 g mandľovej múky a 1 ČL prášku do pečiva.Červenú repu rozmixujeme, pridáme postupne všetky prísady a spracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pizzu. Cesto by sa nemalo lepiť na prsty, ani rozpadávať. Ak sa rozpadáva, pridáme ešte 1 vajce. Potrieme paradajkovým základom, obložíme a dáme piecť pri 220 stupňoch na 8 minút.
Diskusia k článku