Fedor Malík:
Tirolské stehná

Fedor Malík, 7. marca 2012     2 minúty čítania

Aby nedošlo k omylu, písmo bude o ich kuracích stehnách.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Objavil som ich nedávno v chladiacom boxe nášho marketu. Neboli drahé a vyzerali celkom inak ako tie slovenské, poľské či maďarské.

Mali žltú hrubú kožu a hutnejšie, tmavšie mäsko. Išlo o „kvalitu z Tirolska“, ktorá bola „iste“ zabezpečená špeciálnou kŕmnou zmesou s vysokým obsahom kukurice. Tak aspoň „stálo“ na obale. Pozri Recepty na tému Kuracinka Tam bolo zároveň uvedené, že kura bolo vyrobené vo Voderadoch!? Keď tirolské, tak tirolské. Doma som začal kuchtiť. Stehná som opláchol, mierne nasolil, okorenil, poprášil paprikou, podlial vodou, prikryl alobalom a dobrú polhodinku podusil pri 150 oC.

Kým boli stehná v rúre, na sporáku som pripravil tirolskú zemiakovú panvicu. Zemiaky uvarené v šupke som očistil a nakrájal na kocky. Zelenú, žltú i červenú papriku som narezal na pásiky, oblanšíroval a s plátkami veľkej paradajky pridal k zemiakom.

Tie sa už opekali na rastlinnom oleji na panvici. Tirolskú kartofel–zmes som ešte dochutil bazalkou a mletým bielym korením. Kura v rúre sa už dopekalo pri vyššej teplote bez alobalu.

Prv než bolo hotovo, stehná som posypal strúhaným tirolským horským syrom. Všetkým chutilo. Deťom i dospelým. Môj trojročný vnuk Hugo po prvý raz v živote povedal, že toto kura nie je ako rybička!

Skutočne bolo pevnejšie, šťavnatejšie, „hydinovejšie“. Možno to urobila tá kukurica a možno to bolo i tým, že my starší sme k tirolským stehnám popíjali skvelý juhotirolský tramín. Čo už na tom, že bol vyrobený v Taliansku...




Diskusia k článku

kuchticka
No prave, co na tom, ze kura z Ceska a vino z Talianska, ale bolo to "tirolske kura" - tede stehna. Ale ten tramin! Nezaskodilo by do poharika.
modrykamen
Stehná kúpené na trhu v Maďarsku, zemiaky tiež a tramín z Movina. Tiež sa dá pochutiť si. Niektorým vadí, že domáce kura nie je ako "rybička", ale mne práve naopak, ako Vám pán Malík. Darmo, viete čo je dobré!
concord
Ak pán Malík bude mať finančný príjem tak ako väčšina obyvateľov tejto banánovej republiky, tak sa uspokojí aj so shitom z Poľska a nebude nám tu propagovať tirolské špeciality. Tieto noviny voľakedy založili komunisti za "demokracie"tatíčka Masaryka a volali sa Pravda chudoby. Tak nech si pán Malík uvedomí že štruktúra čitateľov sa nezmenila aj keď chudoba bola z názvu novín odstránená ešte za totality a jeho recepty nech si radšej nechá pre bulvár.
bahadur
To třeba vodňanské kuře je z Brazílie,ale česká kvalita a takových podfuku je víc.Hlavně,že je to zdravé no pořád se nájde někdo kdo si na tom namastí kapsu.Kdo má možnost vaří CDD-co dům dá.
starykuchar
Pán Malík! Bolo by vhodné vyjadrovať sa spisovne. Nie "kura",ale kurča. Len tak mimochodom to,čo pre západoslovenské nárečia znamená kurča(kura),tak pre východoslovenské znamená sliepku (kura-sliepka).To len,aby nedochádzalo k zmätku v pojmoch.
fijak
to Concord:
príčínou vlastnej chudoby ste Vy sám, na týchto stránkach to však neriešte. Mali ste sa jednoducho lepšie učiť a postaviť sa zodpovedne k životu a nie lamentovať.
Tento server je pre všetkých, nielen pre chudobu.
Keby som bol v životnom svrabe, určite by som nečítal Varechu, ale staral by som sa o to ako zmúdrieť.
concord
to fijak:
Asi som sa neučil zle keď mám elektrotechnické vzdelanie a ovládam dva svetové jazyky. Tí bohatí určite nie sú odkázaní na recepty z Varechy. Ty nie si asi v životnom svrabe ale v duševnom.
fijak
No ja nemám žiadne námietky voči akýmkoľvek receptom od kohokoľvek. Pre mňa je každý tu uvedený recept inšpiráciou. Prečo ale obmedzovať takýchto ľudí v písaní svojich skúsenosti s varením. Preto, že na to nemáš Ty, nemám ja alebo hocikto iný. Tvoj postoj nemá ďaleko ku komunistickým manierom - nariaďovať, zakazovať, obmedzovať. A to všetko len preto, že na to nemáš, alebo že niekto iný je možno lepší ako Ty. ??? Ži a nechaj žiť. Neobmedzuj. A sám staraj sa o svoje blaho. Nevyplakávaj, váž a uživaj si život, a nezáviď.






 



TOPlist