
Foto: Shutterstock
Burrata pochádza z talianskeho juhu, konkrétne z oblasti Apúlie. Na prvý pohľad pripomína klasickú mozzarellu, burrata však vo svojom vnútri ukrýva bohatú náplň zo smotany a potrhaných nití jemnej mozzarelly (stracciatella), ktorá sa rozplýva na jazyku.
Pôvodne tento syr vznikol s cieľom zabrániť plytvaniu. Smotana usadená na mlieku sa využila tak, že vo vnútri mozzarellových bochníkov pomáhala zabrániť tomu, aby kúsky mozzarelly neskysli a dali sa dobre prevážať aj na dlhšie trasy. Takto sa využila smotana, mlieko aj všetok syr.
Burrata má rovnako ako mozzarella tvar pripomínajúci knedľu či bochníček. Menšie kúsky takéhoto syra so smotanovým stredom sa označujú ako burratina. Niekedy sa predáva aj v údenej verzii.
V jednoduchosti je krása a chuť
Burratu dostať kúpiť aj u nás a to nielen v predajniach s talianskymi potravinami, ale aj v supermarketoch. V porovnaní s mozzarellou je vzhľadom na obsah smotany nielen kalorickejšia, ale aj o dosť drahšia. Preto, ak sa ju rozhodnete kúpiť, bola by škoda pripraviť sa o lahodný pôžitok z nej nesprávnym zaobchádzaním.Ako ju teda v kuchyni používať, aby ste si ju vychutnali na maximum? Aj keď je burrata mimoriadne univerzálna, jej vlastnosti najlepšie vyniknú v jednoduchých kombináciách s čerstvými surovinami. Aby sa jej chuť naplno rozvinula, nezabudnite ju vytiahnuť z chladničky aspoň 15 minút pred podávaním.

Foto: Shutterstock
Na hrianke: Absolútnym hitom je kúsok burraty na dochrumkava opečenom chlebíku s paradajkami, bazalkou a pár kvapkami kvalitného olivového oleja. V kombinovaní sa však nemusíte obmedzovať, vyskúšajte pridať aj plátok prosciutta či rôzne druhy zeleniny, ba i ovocia, skvelé budú napríklad čerstvé figy.
V šalátoch: Burrata sa skvelo hodí do rôznych šalátov, ktorým vďaka svojej kalorickej hodnote dodá poriadnu dávku energie a sýtosti. Perfektne ladí s rukolou, rôznymi listovými šalátmi, prosciuttom, figami a orechmi. Experimentujte s dresingmi, výborne sa dopĺňa s balzamikovým octom, citrusovými šťavami a medom.
Ako príloha k teplým jedlám: Nepripravte sa o pôžitok z čerstvej krémovej burraty jej tepelným spracovaním. Položte ju na hotovú upečenú zeleninu, cestoviny alebo aj jednoduchú pizzu až pred podávaním. Nerozrezávajte ju, bochníček sa navrchu horúceho jedla bude pozvoľne roztápať. Jednoducho nádhera!

Foto: Shutterstock
Na sladko: Vďaka svojej neutrálnej chuti môžete burratu podávať aj nasladko, napríklad s medom a nasucho opraženými orieškami. Bude to dezert ako z luxusnej reštaurácie.
Najlepšia je čerstvá. Ako to poznať?
Burrata je najchutnejšia čo najčerstvejšia, preto aj pri jej nákupe dbajte na dátum spotreby. Čím je tento dátum vzdialenejší, tým lepšie, syr bude o to lahodnejší.Predáva sa v náleve a v našich supermarketoch ju najčastejšie nájdete v nepriehľadných plastových vrecúškach, kedy sa, čo sa týka čerstvosti môžete orientovať naozaj len podľa dátumu spotreby.
V niektorých obchodoch ju však ponúkajú v priehľadných plastových vaničkách a vtedy je dobrým ukazovateľom čerstvosti aj nálev, v ktorom burrata pláva. Čím menej je nálev zakalený, tým je syr čerstvejší. Samozrejme, stále platí, že dátum spotreby je smerodajný. Dôležité je, aby syr chutil krémovo a nebol kyslý.
Ak burratu nespotrebujete celú a potrebujete jej zvyšok uchovať, urobte tak v jej pôvodnom náleve v chladničke pri teplote 4 – 6 °C, ale neskladujte ju dlhšie ako dva dni. Mrazenie sa neodporúča, pretože by sa stratila jej typická textúra.
Diskusia k článku