Talianska kuchyňa:
Viete, že v Taliansku hydina „neletí“?

Autor hlavného textu: Bonvivanka, spracovala: Andrea Červenková, 24. októbra 2016     10 minút čítania

Naša Varecháčka Bonvivanka pokračuje vo svojom rozprávaní o talianskej gastronómii a jej špecialitách z 20 regiónov Talianska.

Doteraz ste si mohli prečítať:





Často budete vidieť, ako sa usmieva čašník v talianskej reštaurácii, keď prídete ako turisti do reštaurácie na obed, vypýtate si pizzu a zapijete ju kapučínom. Kapučíno sa pije iba ráno a pizza sa je iba večer. A gnocchi (zemiakové halušky) sa jedia iba vo štvrtok. Majú na všetko pravidlá a nechápu, že my nechápeme. Prispôsobili sa síce turistom, ale predtým by ste pizzu na obed nikde nedostali.

Pizza - taliansky fenomén

Pizza je osobitnou kategóriu v talianskej gastronómii. Je to univerzálne jedlo vo všetkých regiónoch. Nakŕmi mladých, starých, bohatých aj chudobných. Je obľúbená hlavne u študentov a mladých, lebo je lacná, chutná a zasýti. V pizzeriách podávajú vždy aj chutné predjedlá a jednoduché dezerty a lacné domáce víno v džbánoch. Špecialitou sú vyprážané predjedlá ako cuketové kvety plnené sardelovou pastou, zemiakové krokety, plnené olivy mletým mäsom a regionálne špeciality napríklad v Ríme sú to „supplí“, vyprážané valčeky z ryže a rajčinovo-mäsového ragú plnené mozzarellou a na Sicílii sú to „arancini“, vyprážané guľky alebo kužely s podobným zložením, ale bez rajčín, s hráškom a bez syra. Taktiež každý región má svoju variantu pizze. Neapolčania sa považujú za vynálezcov pizze a tvrdia, že iba tá neapolská je tá pravá. Ich pizza je v strede tenká, má nafúknuté okraje a je bohato ochutená. Najlepšia je v kombinácii s mozzarellou z byvolieho mlieka, pričom jeho najväčším producentom je región Kampánia. Rímska pizza je naopak veľmi tenká, chrumkavá a striedmo obložená, pre niekoho až diétna.


Foto: Shutterstock

Sicílske Arancini - vyprážané ryžové guľky s mäsovou plnkou.


20 talianskych regiónov

Talianska gastronómia je tak rôznorodá a obsiahla, že sa nedá zhrnúť do jedného článku. Taliansko má dvadsať regiónov a tým pádom aj dvadsať rôznych kulinárskych tradícií. Tradičné kuchyne závisia od geografickej polohy regiónu. Regióny pri mori majú v jedálnom lístku bohato zastúpene ryby a morské živočíchy, lesnaté regióny vo vnútrozemí sú naopak bohaté na divú zver a huby, horské regióny na severe majú kuchyňu podobnú tej našej a ostatných susedných štátov. Paradoxne, čím idete viac na juh, kuchyňa je pikantnejšia, prevláda v nej viac cibule, cesnaku, mastnejších a ťažšie stráviteľných jedál. Dokonca nájdete aj štipľavé paprikové klobásky, ktoré sú v iných regiónoch skôr raritou. Južné Taliansko je veľkým producentom štipľavých papričiek nazývaných „peperoncino“. Dávajú ich do všetkého, dokonca aj do zmrzliny. Typické talianske klobásky „salsicce“ sú neúdené a mäsovo bylinková zmes sa marinuje vo víne. Konzumujú sa pečené, grilované alebo sušené.

Prečo nemajú Taliani v láske hydinu?

Vec, ktorá ma ešte zaujala sa týka hydinového mäsa. Nemajú v obľube konzumovať, to čo lieta. Kuracie, morčacie, kačacie a husacie alebo kohútie mäso síce nájdete aj na jedálnych lístkoch a sú aj súčasťou regionálnych špecialít, ale rodený Talian ho konzumuje iba zriedkavo. Vysvetlím. Hydina nemá močové ústrojenstvo, a preto sa kyselina močová ukladá v mäse. To znamená, že nie je veľmi zdravé.

Letí tu hovädzina, teľacina, jahňacina

Medzi najobľúbenejšie mäsá patrí hovädzie, teľacie a jahňacie. Hovädzinu a teľacinu najčastejšie upravujú na grile a spôsob úpravy musí byť „rare“ mierne opečený alebo „medium rare“ mierne prepečený. Skrátka mäso musí byť vo vnútri ružové až červené a šťavnaté. Po celom Taliansku nájdete úžasné steaky, T-Bone steaky, teľacie steaky a jahňacie kotlety na grile. Najkvalitnejšie hovädzie pochádza z toskánskeho plemena kráv – Chianina a turisti často stoja v dlhých radách, aby mohli v Toskánsku toto nebíčko v papuľke ochutnať. Toskánci tiež výborne pripravujú divinu a huby, lebo ich región je na ne veľmi bohatý.


Foto: Bonvivanka

Panettone - typický vianočný koláč obľúbený v celom Taliansku.


Tak ako Južné regióny vynikajú v príprave rýb, morských plodov a úžasných zákuskov, v Campánii sú špecialisti na „babá“ (koláčik z piškótového cesta namočený v rume alebo limoncelle), na Sicílii majú zas „cannoli“ (rolky plnené tvarohom). V regióne Umbria si môžete zas pochutnať na špecialitách s hľuzovkou (tartufo), ktorej zber je u nás zakázaný a v talianskych Alpách na „canederli“ (knedličky). Milánsky región je známy hlavne s „ossobuco“ (teľací močing s kosťou) a výrobou typického vianočného koláča „panettone“. Viete, že viedenský rezeň vznikol v Miláne? Presne tak! A volá sa „cotoletta alla milanese“.


Foto: Shutterstock

Cannoli - sladké trubičky plnené tvarohou plnkou.


A čo bravčové?

Bravčové mäso sa neteší veľkej obľube, lebo ho považujú za najmenej cenné, lebo prasa je všežravec. Samozrejme používa sa bežne na spracovanie iných mäsových výrobkov. Výnimku tvorí asi región Sardínia, kde chovajú špeciálne plemeno malých čiernych prasiatok, ktoré pečú napichnuté zvislo na veľkých roštoch. Volá sa „porcheddu“ a je ozajstnou pochúťkou. Sardínčania milujú bravčové, robia ho na všetky spôsoby a tiež jahňacie mäso, lebo Sardínia je najväčším výrobcom ovčích syrov v Taliansku. Dokonca majú syr, ktorý má rovnakú chuť ako naša bryndza, len má jemnejšiu konzistenciu.


Foto: Shutterstock

Canederli - knedličky typické pre talianske Alpy.


Známou špecialitou je aj ich chlieb „pane carasau“ alebo „carta musica“, tenučká, chrumkavá chlebová placka oválneho tvaru, ktorá sa dá grilovať alebo navlhčená konzumovať ako cestovina. Má pôvod v pastierskej kultúre.

A ešte kuriozita: Sardínia bola v uplynulých rokoch v pomere na obyvateľa v Európe najväčším konzumentom piva. Konzumácia alkoholu sa však netýka len ich. Naši psychiatri by Talianov nazvali „hladinkári“, tí čo si udržujú stálu hladinu alkoholu v krvi. Taliani pravidelne ani na obed ani na večeru nepohrdnú pohárom vína, jedným, či dvomi. Proste víno musí byť. Večeru ešte zakončia dobrým „amarom“ (bylinný likér na trávenie) alebo pohárikom voňavej „grappy" (pálenka z vínnych šupiek) či „limoncella“ (citrónový likér).


Foto: Bonvivanka

Sicílska zmrzlina.


Možno tieto moje poznatky z Talianska vám budú užitočné pri vašich kultúrno-gastronomických cestách. Mne osobne sa vždy najviac páči dovolenka, kde sa najlepšie najem. Tie chute a vône mi ostanú vryté do pamäte, ale keby ste sa ma spýtali na najkrajšiu pamiatku....musela by som nakuknúť do fotoalbumu.


Viac o rôznych svetových kuchyniach si môžete prečítať tu:




Inšpirujte sa Talianskymi receptami:







Diskusia k článku

babav
Vdaka @Bonvivanka aj Andrea za velmi pekne , zaujimave aj poucne clanky z talianskej gastronomie .Mnohe z ich specialit si talianski emigranti , ktorych je v US vela,priniesli so sebou a tradicne ich udrziavaju v talianskych rodinach aj v restauraciach . Pasta( vsetky druhy cestovin ) , pizza , arancini ,cannoli, panettone,limoncella a vyborne talianske vino su prikladom.
pouklinka
Veľmi pekný článok, určite bolo náročné to všetko zhrnúť len do jedného článku. Ale že hydina nemá močové ústrojenstvo?!?! To ma skoro prekotilo :-D :-D :-D Možno je to v Taliansku ako povera, ale rozhodne to nie je pravda :-D
katka78
Veľmi príjemné čítanie, všetky tri časti som dala na jeden dúšok a ešte by som aj ďalšie prijala :-) Ďakujem @bonvivanka , že si sa s nami podelila o svoje skúsenosti a zážitky.
bonvivanka
@Pouklinka (10.11.2016 09:23)
Dakujem :). O tom močovom ústrojenstve hydiny som aj ja premýšlala...musím si to naštudovať...je pravda, že kto má Dnu, nesmie jesť práve hydinu kvôli zvyšovaniu koncentrácie kyseliny močovej v kĺboch..možno kvôli tomu...akurát čítam, že nemajú močový mechúr...ahahah...no fungujú trochu inak.







 



TOPlist