Takto sa podarí:
5 tipov od cukrárky, aby bol váš karamelový veterník dokonalý

Jana Štrbková, 8. novembra 2022     5 minút čítania

Tajomstvo prípravy obľúbeného zákusku nám odhalila Denisa Štefánik, ktorá spolu s manželom ponúka poctivé domáce koláče vo svojej kaviarni a pekárni Bábovka v Trnave.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Najlepšie veci v živote sú sladké a najchutnejšie koláčiky sú poctivé, domáce. Preto priamo v malebnom historickom centre Trnavy ponúkajú manželia Štefánikovci vo svojej kaviarni a pekárni Bábovka skvelý kaviarenský zážitok spojený s vynikajúcimi dezertmi. V štýlovom interiéri, kde tvoria bábovky dekorácie na stenách aj svietidlá, kraľuje forma na tento koláč od Denisinej prababičky, ktorá je umiestnená v zlatom ráme. „U nás doma mi maminka vždy piekla klasickú mramorovanú bábovku s hrozienkami v tejto vyše storočnej forme od prababičky. Rozhodla som sa ju vystaviť, pripomína mi krásne rodinné chvíle," hovorí Denisa.

Ako vymýšľala koncept svojej cukrárskej výroby a kaviarne? „Najskôr som si predstavila, aký zážitok by mali mať zákazníci pri tom, ako v našej kaviarni ochutnávajú koláčiky z našej cukrárskej výroby. Túžila som im ponúknuť slovenské dezerty, ktoré by boli také chutné, že sa k nám bez váhania opäť vrátia. Aj preto používame poctivé suroviny, nenájdete u nás margaríny, stužovadlá a ani, ako ja hovorím, vajíčka z bandasky a ani iné chemické kokteily. Sama trpím alergiami na chemické konzervanty, a preto chcem aj zákazníkom dopriať koláčiky bez nich. A tak si u nás vychutnáte punčové rezy s rumom, a nie rumovou arómou, nepoužívame farbivo, ale pravý malinový džem a sirup. Aby náš maxiveterník krásne držal tvar, nepridávame do šľahačky umelé stužovadlá, ale receptúru som upravila tak, že do oboch krémov, karamelového aj šľahačkového, zašľaháme mascarpone," odtajňuje svoje postupy Denisa.



5 tipov od Denisy, aby sa karamelový veterník podaril



1. Upečte pár korpusov cvične

Upiecť odpaľované cesto je výzvou. Preto, ak ste sa rozhodli pripraviť na rodinnú oslavu veterník v maxiverzii, odporúčam najskôr si ho aj dvakrát upiecť doma. Cvikom sa naučíte, ako správne zašľahať vajcia, aby malo cesto dokonalú konzistenciu, a tiež zistíte, ako skutočne pečie vaša rúra. Ak totiž vytiahnete z rúry odpaľované cesto skôr a vnútri ešte nebude dopečené, korpus spľasne a už sa s ním nebude dať pracovať. Ak sa vám teda veterník na prvýkrát nepodarí, nevzdávajte sa a skúšajte ďalej.

2. Cesto pred pečením postriekajte vodou

Predtým, ako vložíme nastriekané odpaľované cesto na plechu do dôkladne vyhriatej rúry, postriekame ho vodou, nebude mať tendenciu na povrchu praskať.

3. Čo robiť, aby sa karamel nespálil



Foto: Shutterstock

Príprava karamelu si vyžaduje trpezlivosť a pozorné očko. Aby sa nespálil, pripravujeme ho s vodou, no pridáme jej len minimum, teda toľko, aby cukor vodu absorboval. Hrniec nahrievame na miernom ohni, cukor nemiešame, aby sa kryštáliky neprichytili o steny. Ak chceme zistiť jeho odtieň, len mierne pootočím hrncom. Správny karamel má mať krásnu zlatistú medovú farbu, vtedy vyzerá aj chutí najlepšie. Karamel sa môže pripáliť veľmi rýchlo, preto dávame veľký pozor najmä vtedy, ak ho pripravujeme menej a presvitá cezeň svetlé dno hrnca. V žiadnom prípade ho nepáľme v čiernom hrnci, pretože správnu farbu v ňom neuvidíme.

4. Ako vytvoríte dokonalú konzistenciu karamelu

Keď karamel získa farbu medu, odstavíme ho a ihneď pridáme smotanovú nátierku a maslo izbovej teploty. Smotanová nátierka zaručí, že bude karamel krásne držať tvar a nebude nám robiť starosti tým, že bude príliš tekutý. Ak by sme do karamelovej polevy pridávali smotanu na šľahanie tak ako v klasickom recepte, môže sa stať, že karamel bude priveľmi tiecť. Použime smotanovú nátierku natural takej značky, ktorá nám vyhovuje, určite bude v recepte krásne fungovať.

5. Doprajte si čas

Puding, ktorý pridávame do karamelového krému, musí dobre vychladnúť. Ideálne je, keď si ho pripravíme aj deň vopred. Ešte teplý ho prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila koža, a vychladnutý odložíme na noc do chladničky.


Pripravte si maxiveterník podľa kaviarne Bábovka:







Diskusia k článku







 



TOPlist