Tajomstvo delikatesy:
Perfektné kačacie prsia s chrumkavou kôrkou? Takto na to treba ísť!

Veronika Lucáková, 27. októbra 2024     5 minút čítania

Kačacie prsia sú delikatesou. Ich príprava nemusí byť zložitá, ak poznáte správnu techniku a pár šikovných trikov.



Foto: Shutterstock

Pri príprave kačacích pŕs s chrumkavou kôrkou je dôležité venovať pozornosť výberu kvalitného mäsa, správnemu ošetreniu kože a precíznej technike varenia. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť, aby sa vám podarilo docieliť perfektný výsledok.

Suroviny: 2 kačacie prsia s kožou, soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, vetvička tymianu alebo rozmarínu, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL masla

Ešte kým začnete

Alfou a omegou zdarného výsledku je výber kvalitných kačacích pŕs. Uistite sa, že koža na nich je nepoškodená a mäso pekne ružové. Najlepšie je kúpiť čerstvé prsia od overeného zdroja, aby ste získali čo najlepšiu chuť.

Pri príprave je kľúčové, aby kačacie prsia mali izbovú teplotu, keď ich začnete pripravovať. Vyberte ich z chladničky aspoň 30 minút pred varením. Týmto krokom zabezpečíte, že sa prsia rovnomerne prepečú.

Keďže kačacie prsia sa dopekajú v rúre, na ich nezabudnite na to, že by ste pri ich príprave mali používať panvicu, ktoré je vhodná na nielen na sporák, ale aj do rúry.



Foto: Shutterstock

Nezabudnite kožu narezať

Najskôr vezmite ostrý nôž a jemne narežte kožu kačacích pŕs do tvaru mriežky. Rezy by mali byť len povrchové, aby ste nezasiahli mäso. Tento krok umožní, aby tuk spod kože lepšie vytekal a koža bola po upečení chrumkavá. Po narezaní posypte kačacie prsia soľou. Tá pomáha pri procese odvádzania vlhkosti z kože, čo vedie ku chrumkavejšiemu výsledku.

Začnite na studenej panvici

Na dosiahnutie dokonalej chrumkavej kôrky je dôležité, aby ste začali kačacie prsia pripravovať na studenej panvici. Áno, presne tak – začnite na studeno!

Položte kačacie prsia kožou nadol na studenú panvicu, pričom nepoužívajte žiaden olej, keďže kačacie prsia obsahujú dostatok vlastného tuku. Zapnite stredne vysokú teplotu a nechajte panvicu postupne ohrievať. Tento pomalý proces umožňuje, aby sa tuk z kože pomaly roztápal, čím získate krásne chrumkavú textúru. Keď začne koža získavať zlatohnedý odtieň, znížte teplotu na miernu a nechajte prsia opekať kožou nadol približne 6-8 minút.

Dokončenie v rúre

Keď je koža dostatočne chrumkavá a zlatistá, otočte kačacie prsia a opekajte ich na mäsitej strane približne 2-3 minúty. Potom pridajte na panvicu vetvičku tymianu, zo dva strúčiky cesnaku a lyžicu masla, aby ste jedlu dodali extra chuť.

Nakoniec vložte panvicu (prsia majú byť kožou nahor) do rúry predhriatej na 180 °C na približne 5-7 minút. Tento krok zabezpečí, že kačacie prsia budú perfektne prepečené zvnútra a zostanú šťavnaté.

Odpočinok je dôležitý

Po vybratí kačacích pŕs z rúry ich treba nechať aspoň 5 minút odpočívať. Tento krok je kľúčový, pretože počas odpočinku sa šťava v mäse rovnomerne rozloží, čím zabránite jej vytekaniu pri krájaní.

Potom už len kačacie prsia nakrájajte na tenké plátky a podávajte s prílohou podľa vášho výberu. Skvele sa hodia napríklad gratinované zemiaky, pečená zelenina alebo ovocné omáčky (napríklad z čerešní, sliviek alebo pomarančov), ktoré zvýraznia bohatú chuť kačacieho mäsa.



Foto: Shutterstock

4 tipy pre ešte lepší výsledok

Trpezlivosť: Pomalé roztápanie tuku je kľúčom k dosiahnutiu dokonalej chrumkavej kôrky. Neprepáľte proces vysokou teplotou, pretože riskujete spálenie kože, kým tuk nebude dostatočne vytečený.

Suchá koža: Pred varením sa uistite, že koža na kačacích prsiach je úplne suchá. Použite kuchynskú utierku, aby ste odstránili všetku vlhkosť, čo pomôže dosiahnuť lepší chrumkavý výsledok.

Správna vnútorná teplota: Ak chcete mať istotu, že kačacie prsia budú ideálne prepečené, použite kuchynský teplomer. Pre medium rare (stredne prepečené) stačí, keď mäso dosiahne teplotu 55-60 °C, čo zabezpečí, že zostane šťavnaté a jemné. Ak máte radšej všetko celkom prepečené, upravujte mäso tepelne o čosi dlhšie.

Pomôže aj med či pivo: Ak kožu na prsiach pred pečením v rúre ešte potriete medom alebo pivovou marinádou, bude ešte chrumkavejšia.





ANKETA: Zvyknete doma dopekať kačacie prsia aj v rúre?

78,5%



21,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist