
Foto: Shutterstock
Sušený cmar (v angličtine buttermilk powder) je dehydrovaná verzia tradičného tekutého cmaru, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe masla. Ide o biely až svetložltý prášok s jemne kyslastou chuťou, typickou pre fermentované mliečne výrobky. Je bohatý na bielkoviny, vápnik a mliečne kultúry – no zároveň oproti čerstvému tekutému cmaru s dlhou trvanlivosťou a jednoduchým skladovaním.
Prečo po ňom siahnuť
Na rozdiel od klasického cmaru, ktorý má krátku trvanlivosť a je potrebné ho uchovávať v chladničke, sušený cmar vydrží v uzavretom obale niekoľko mesiacov aj mimo chladničky. Vďaka tomu je ideálny pre tých, ktorí ho nepotrebujú denne, ale chcú ho mať poruke vždy, keď to recept vyžaduje. Okrem praktickosti prináša aj výraznú chuť a konzistenciu. V kuchyni pôsobí v kombinácii so sódou bikarbónou ako prirodzený kypriaci prostriedok, čím zabezpečí vláčnosť a ľahkosť koláčov, palaciniek či mafinov.Ako sa používa
Stačí zmiešať 1 diel prášku s 3–4 dielmi vody, a získate tekutý cmar pripravený na použitie. No v mnohých receptoch môžete práškový cmar pridať priamo do suchých ingrediencií bez predchádzajúceho rozpúšťania – čo šetrí čas aj riad.Kde všade sa sušený cmar uplatní
Pečenie: Palacinky, lievance, vláčne bábovky, nadýchané koláče aj sušienky budú mať po pridaní cmaru do cesta jemnú štruktúru a skvelú chuť.Marinády: Cmar sa vynikajúco hodí na marinovanie kuracieho mäsa. Marináda z cmaru zaručí, že kuracie mäso bude krehké, šťavnaté a jemne pikantné – bez ohľadu na spôsob tepelnej úpravy.
Dresingy a omáčky: V kombinácii s bylinkami, cesnakom a kyslou smotanou vytvoríte osviežujúci dresing na šaláty alebo omáčku k zelenine a mäsu.
Chlieb a pečivo: Ak pečiete domáci chlieb, sušený cmar zlepšuje chuť a štruktúru cesta.
Kde ho kúpiť
Sušený cmar sa vyrába aj v našich slovenských mliekarňach. Veľké balenia sušeného cmaru odoberajú pekárne a v menších množstvách sa dajú kúpiť aj v niektorých predajniach.Nadýchané lievance so sušeným cmarom
Na 10 lievancov potrebujeme: 150 g hladkej múky, 2 PL sušeného cmaru, 1 PL cukru, 1 ČL prášku do pečiva, ½ ČL sódy bikarbóny, ¼ ČL soli, 1 vajce, 200 ml vody (alebo mlieka – ak chcete plnšiu chuť), 2 PL roztopeného masla alebo oleja + na vymastenie panvice
Foto: Shutterstock
V miske premiešame múku, sušený cmar, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, cukor a soľ. V druhej miske rozšľaháme vajce s vodou (alebo mliekom) a s roztopeným maslom. Prilejeme k suchým ingredienciám a jemne premiešame. Cesto by malo byť husté. Necháme ho odležať aspoň 5 až 10 minút.
Na rozpálenej panvici s trochou masla alebo oleja opekáme lievance na miernom ohni, kým sa nezačnú na povrchu tvoriť bublinky (asi 2 minúty), potom otočíme a dopečieme z druhej strany. Servírujeme s javorovým sirupom, čerstvým ovocím, jogurtom alebo s orieškovým maslom.
Kuracie mäso v cmarovej marináde
Potrebujeme: 2 PL sušeného cmaru, 200 ml vody, 1 ČL soli, ½ ČL mletého čierneho korenia, ½ ČL mletej sladkej červenej papriky, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL citrónovej šťavy alebo jablčného octu, 500–600 g kuracích pŕs, stehien alebo krídel, hladká múka, kukuričný škrob, olej na vyprážanie
Foto: Shutterstock
V miske rozmiešame sušený cmar s vodou, pridáme soľ, koreniny, cesnak a citrónovú šťavu. Miešame, kým sa prášok úplne nerozpustí. Mäso vložíme do marinády tak, aby bolo celé ponorené. Zakryjeme a necháme marinovať minimálne 4 hodiny, ale ideálne cez noc v chladničke.
Potom mäso necháme trochu odkvapkať od marinády a môžeme piecť pri 200 °C asi 30 až 40 minút alebo grilujeme na miernom ohni dozlatista. Prípadne mäso po marinovaní obalíme v zmesi hladkej múky a kukuričného škrobu (pomer 2:1). Vyprážame vo väčšom množstve oleja do zlatohneda asi 6 až 8 minút z každej strany. Podávame napríklad s kapustovým coleslaw šalátom, s domácou majonézou, pečenými zemiakmi alebo v žemli či placke.
Diskusia k článku