Fedor Malík:
Sulcované jablká

Fedor Malík, 25. októbra 2016     2 minúty čítania

S Jankom Lichnerom sa poznáme už od detstva. A som rád, že i naši synovia Danko a Feďo sú priatelia.



Možno si rozumejú i preto, že obaja milujú Modru, svoj rodný kraj. Danko sa rozumie počítačom a môj syn viniču a vínu. Lichnerovské hrozno z honu Kramáre sa už niekoľko rokov spracováva u nás. Tak to bolo i tento rok. Prialo počasie aj úroda bola obstojná.

Oberačka u nich je vždy milá slávnosť. Rodina i priatelia si po zbere zasadnú v ich vinohradníckom dvore a dávajú vďakyvzdanie nebesám. Podávajú sa pečené kačice, lokše, žemľové knedle, červená dusená kapusta. Nalieva sa voda z Folegruntskej studničky a vlaňajšie biele i červené.

Samozrejme, že naše spoločné. Lichnerovsko- malíkovský vlašák z Kramárov. Potom si vydýchneme a Barborka, Janova dcéra, prinesie ešte koláče. Tohto roku sa konalo prekvapenie. Jablkové prekvapenie. Podávali sa „sulcované“ jablká. Je to recept babky Lichnerovej a uvádza ho ešte Terézia Vansová vo svojom štvrtom vydaní Novej kuchárskej knihy z roku 1937...

Jablká ošúpeme, zbavíme jadier a povaríme v cukrovej vode domäkka. Potom ich osušíme a poukladáme do misy z jenského skla. Šťavu precedíme, zvaríme ju so želírovacím cukrom, pridáme trochu zázvoru a zalejeme ňou jablká. Jablkovú dobrotu potom odložíme na pár hodín na chladné miesto...

Tak to urobila i Barborka. „Sulcované“ jablká podávala potom na modrých tanierikoch z modranskej keramiky. Samozrejme, že so šľahačkou. Vyzeralo to náramne pekne a náramne dobre to i chutilo.



Diskusia k článku

evas13
Pán Málik, vaše články mám veľmi rada, opisujete žitie, v kraji, ktorí mám veľmi rada.






 



TOPlist