Špecialistka na pečenie:
Svoju svadobnú tortu som nedokončila

Nora Krchňáková, TV Varecha, 13. júla 2022     6 minút čítania

Pre finalistku súťaže o najkrajšiu tortu Slovenska, Evu Kollárikovú zo Spišskej Novej Vsi, je pečenie vášňou a každá nová torta výzvou. Ale príslovie o obuvníkovi, ktorý chodí bosý, u nej platí tiež. Pripravovať tortu na vlastnú svadbu síce začala, ale...



Jozef Mak si Evu Kollárikovú pozval do relácie Slovenské dobroty už dvakrát. Raz nám navarila a raz nám napiekla...
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Od koho ste sa naučili piecť a variť?

Variť a piecť som sa učila od mamky a babky, ktoré sú výborné kuchárky, a od oboch som si vzala toho veľmi veľa. Keď som žila v zahraničí, pravidelne som ich mala na telefóne. Vďaka tomu som zistila, že varenie je vo svojej podstate veľmi jednoduché, začala som viac improvizovať a skúšať stále nové a nové jedlá.

Čo najradšej varíte a pečiete?

Najradšej varím klasické slovenské jedlá. Pokiaľ ide o pečenie, prvenstvo majú u mňa určite torty, tam sa fantázii medze nekladú. Ale v poslednej dobe sa venujem skôr vymýšľaniu a skúšaniu receptov na pečených ovocných alebo zeleninových medvedíkov, ktoré sa veľmi páčia môjmu synčekovi.



Evka rada varí aj jedlá so špenátom, pretože ho majú u nej doma všetci radi. A jedno také nám uvarila aj v TV Varecha.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Ste špecialistkou na pečenie. Kedy ste sa začali venovať tejto svojej vášni?

Piecť som začala asi pred piatimi rokmi, môj prvý „výtvor“ nebol ktoviečo, ale celková realizácia ma bavila, tak som začala piecť na každú príležitosť, postupne sa učila a zdokonaľovala. Každá torta je pre mňa nová výzva. Dokážem stráviť celé hodiny plánovaním, aký korpus upečiem, aká plnka sa k nemu najviac hodí a akú bude mať nakoniec celkovú podobu.



Makoví mackovia, ktorí sa páčia aj Evkinmu synčekovi.
Foto: Pravda - Ivan Majerský


Aký bol prvý koláč, ktorý ste upiekli?

Keďže sa blížili Vianoce, tak som chcela nejakú klasiku. Zvolila som medovníčky a na moje prekvapenie boli naozaj dobré.

Podarí sa vám niekedy aj nepodarok?

Nepodarila sa mi torta na prvé narodeniny syna mojej najlepšej kamarátky. Mal to byť Alzák z reklamy, no výsledok vyzeral skôr ako šialená žaba krížená s robotom. A torta, ktorú som začala a nedokončila, bola moja svadobná. Neviem, ako mi napadlo, že zvládnem upiecť a ozdobiť tortu popri všetkom okolo svadby... Našťastie ma zachránila kolegynka a šéfka, ktoré mi urobili dokonalú tortu.

Vašou špecialitou sú poschodové a antigravitačné torty, kde beriete inšpiráciu?

Inšpirácie hľadám na internete, keď sa mi tam niečo zapáči, je to odrazový mostík, potom zapracuje fantázia a začnem kresliť. Zvyčajne si vymyslím niečo netypické, keď potrebujem pomoc v podobe špeciálneho podnosu, prípadne konštrukcie. Vtedy sa do celého procesu zapojí môj manžel, ktorý dokáže podporiť a zhmotniť každý môj výmysel. Vždy spolu preberieme technickú stránku veci, keď treba, upravím veľkosť alebo tvar torty tak, aby ju daná konštrukcia udržala a aby bol výsledok čo najefektnejší.

Ako ste sa dostali do súťaže o najkrajšiu tortu Slovenska?

Dostala som tip od mojej mamky, tak som si povedala, že to skúsim. Stálo to za to. Tá atmosféra v súťaži a všetky šikovné žienky, ktoré vytvorili neskutočne krásne torty, ma veľa naučili. Človek sa naozaj nikdy neprestáva učiť.

Aké sú vaše ďalšie plány, na čo sa najviac tešíte?

Chcela by som sa trošku posunúť v pečení, takže som sa už prihlásila na kurz, aby som si zdokonalila techniku zdobenia. Ak by sa mi naskytla možnosť, určite by som sa rada zúčastnila na ďalšej súťaži. Najviac sa teším na leto s mojimi chlapcami. Máme naplánované rôzne výlety, takže nuda určite nebude...



Pripravte si chutné gnocchi a makových mackov podľa Evky Kollárikovej:








Textové verzie videoreceptov nájdete TU:






Diskusia k článku







 



TOPlist